.

En el marc de les activitats programades amb motiu dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 i per commemorar el VII Centenari de la fundació de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA), demà dia 13 de juny, dimecres, a les 19:00 h., s’inaugurarà l’exposició ‘Set segles de l’Arxiu de la Corona d’Aragó’, organitzada pel Ministeri de Cultura i Esport en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona.

En la inauguració de la mostra, que es podrà contemplar fins el 19 d’agost a l’Antic Ajuntament de Tarragona (carrer Major 41), estaran presents Elisa Vedrina, consellera d’Esports, Voluntariat i Associacions de Jubilats i Pensionistes de l’Ajuntament de Tarragona; el director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Carlos López i el subdirector general adjunt dels Arxius Estatals, Antonio Alonso.

L’ACA constitueix un dels dipòsits documentals més importants de l’Europa medieval, però també de les edats moderna i contemporània. Va ser fundat en 1318 com a arxiu centralitzat de la memòria administrativa, econòmica i política de la monarquia de la Corona d’Aragó.

A l’exposició es podran veure dos audiovisuals especialment preparats per a aquesta ocasió. En el titulat ‘Una Corona, unes Corts’, acompanyarem a Marina, una estudiant que s’endinsa en l’ACA per iniciar una investigació històrica sobre les Corts, origen dels actuals parlaments.

En el titulat ‘Joies de la Corona’, es mostren de manera molt innovadora alguns dels documents més representatius conservats al ACA des del segle IX.

L’Arxiu de la Corona d’Aragó

Els fons documentals conservats a l’ACA es refereixen a tots els territoris que en algun moment de la seva història van pertànyer a la Corona d’Aragó i que actualment formen part d’Espanya, França, Itàlia, Malta i Grècia. També documenten les intenses relacions polítiques, econòmiques i culturals dels reis d’Aragó amb gairebé tots els estats i països d’Europa i el nord d’Àfrica en l’Edat Mitjana, especialment en els segles XIII al XVI, d’Anglaterra a Albània i del Marroc a Egipte, així com amb altres entitats sobiranes, algunes ja desaparegudes: ordres militars com la del Temple o la de Sant Joan de Jerusalem, els regnes croats de Terra Santa, l’antic regne musulmà de Granada, a més de l’Església romana.

Els seus set-cents anys d’existència ininterrompuda el converteixen en una de les institucions arxivístiques vives més antigues d’Europa. Per tot això, l’ACA ostenta des de 2007 la distinció del Segell de Patrimoni Europeu en la categoria intergovernamental, guardó que li va ser renovat per la Comissió Europea el 2015.

La importància d’alguns documents de l’ACA ha merescut que fossin inclosos en el Registre de la “Memòria del Món” de la UNESCO, com és el cas de les Capitulacions de Santa Fe o de Cristòfor Colom (el 2009), un fragment d’un Beat de Liébana (el 2015) i, molt recentment, un manuscrit del “Liber Sancti Jacobi” o Codex Calixtinus (el 2017).

Entrada lliure i gratuïta.