.

Un moment de la jornada celebrada a l’Ampolla. Foto: CAT

L’Aula de l’Aigua, a la planta de potabilització que el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) té a l’Ampolla, ha estat el marc d’una sessió de treball organitzada amb l’Agència de Salut Pública (ASPCAT) que ha comptat amb l’assistència de 54 inspectors i tècnics d’aquest organisme, que han vingut dels diferents àmbits territorials de Catalunya.

L’objectiu era conèixer directament que és el CAT, les seves instal·lacions, tot el procés de potabilització i com es gestiona la qualitat de l’aigua. D’aquesta manera es facilita en gran mesura el coneixement als professionals de l’ASPCAT, als quals es reporten diàriament les analítiques requerides pel marc legal que regula la qualitat de l’aigua.

La Subdirectora General de Coordinació de la Salut Pública a la Catalunya Central, Camp de Tarragona, Lleida, Alt Pirineu – Aran i Terres de l’Ebre, Mercedes Bieto Masip, ha participat en la sessió, juntament amb la Cap dels Serveis a Tarragona, Carme Coll, entre d’altres responsables territorials.

A les 10 del matí es va iniciar la sessió, amb la benvinguda del director- gerent, Josep Xavier Pujol, que va presentar el programa de treball i va donar entrada a la projecció del vídeo corporatiu, on es contextualitza la història del CAT i el funcionament del sistema (captació, tractament i distribució d’aigua de qualitat).

La part d’informació tècnica la van conformar 4 ponències. La Gestió de la qualitat al CAT, presentada per la directora tècnica del Laboratori, Josepa Fàbregas, que va fer èmfasi en la certificació ISO 22000 d’innocuïtat alimentària. La vigilància de la Qualitat, exposada per Agustí Colom, cap del departament de Qualitat i Medi Ambient, que va detallar els sistemes d’autocontrol i d’analítiques, explicant acuradament i de forma històrica els episodis d’anomalies registrats a l’aigua de l’Ebre.

El director gerent va introduir l’explicació de la nova planta d’ozó, que entrarà en servei en els propers dies, amb el sistema innovador d’aplicar l’ozó ja des d’un inici en el pretractament, a més a més de la combinació d’una postozonització abans del filtratge amb carbó actiu granular, que permetrà millorar la qualitat de l’aigua i la seguretat –en eliminar el clor-, i estalviar uns 200.000 € anuals en el conjunt del procés de potabilització.

També es va presentar la implantació i experiència d’instal·lacions d’electrocloració a la xarxa de distribució en alta, en els cinc punts existents (el de la cota 118, a Tarragona, que funciona des de 2010, és el més gran de tot l’estat Espanyol), junt amb la nova instal·lació que està en fase de projecte i construcció per al 2017, i una altra en estudi per al 2018. Amb aquesta última, i amb un conjunt de 7 electrocloracions, es finalitzarà aquest programa que ha resolt de manera molt satisfactòria la gestió del clor residual a la xarxa de distribució degut a la seva complexa arquitectura de xarxa ramificada.

Finalment es van exposar les noves propostes de control de qualitat, introduint equips de sensors a la xarxa per tal d’obtenir mostres més automàtiques i amb criteris més smart.

En acabar les exposicions teòriques, i després d’una pausa cafè, es van organitzar grups per efectuar una visita amb un recorregut per les instal·lacions, especialment el Laboratori de Qualitat, que enguany compleix el desè aniversari, l’espectacularitat del dipòsit d’aigua crua de 175.000 m3 de capacitat amb una superfície de gairebé 4 Ha, per acabar amb la Sala de control on es gestiona tot el procés de potabilització i la seva distribució als consorciats.

Pel que fa als assistents a la sessió, les valoracions van ser satisfactòries. “Es fan moltes coses i molt ben fetes”, “no li donàvem el valor que té”, “desconeixíem tota aquesta part interna de la planta de tractament”, són alguns dels comentaris expressats pels visitants. D’altra banda, es preveuen reunions territorials dins l’ASPCAT per posar en comú l’anàlisi de la jornada i poder-ho aplicar a les respectives dinàmiques de treball.