.

Sergio del Campo, fotografiat aquesta setmana a Tarragona. Foto: Tarragona21

Sergio del Campo, fotografiat aquesta setmana a Tarragona. Foto: Tarragona21

Sergio del Campo, el candidat tarragoní de Ciutadans al Congrés, és un exemple d’allò que molts dirigents locals volen del territori: aragonès de Saragossa, un bon dia va conèixer Tarragona de la mà d’uns amics mentre estudiava. Se’n va enamorar, va dedicir acabar els seus estudis a la Universitat Rovira i Virgili i quedar-se a viure a la ciutat, treballant d’inspector de Treball. S’ha integrat perfectament a Tarragona i no té problemes lingüístics. Tarragona21 inicia una sèrie d’entrevistes amb els candidats al Congrés que van aconseguir escó a Madrid.

Quin balanç en fa dels cinc mesos que ha estat com a diputat al Congrés?

Per als que som nous en política és una experiència enriquidora en l’aspecte personal. És un món nou. Jo vinc del funcionariat i de la societat civil. Políticament, però, ha estat frustrant, amb un govern en funcions que no compareixia al Congrés i amb projectes de llei que han acabat en un no res.

Vam veure imatges elocuents, amb la bancada del Govern buida, un president del Congrés protestant i demanant que s’acabessin les sessions…

Per a mi ha estat un entrenament per veure el funcionament diari dels plens i de les comissions, de les quals jo era portaveu en tres d’elles. Tens la sensació de veure realment com és la política. La gent té la impressió que els polítics no fan res i en canvi hi dediquen moltes hores de treball.

Treballava més temes espanyols o tarragonins?

Jo portava tres comissions, des de pensions passant per circulació. Ha predominat els temes nacionals, tot i que molts afectaven de ple a Tarragona, on tenim els índexos d’atur més alts de Catalunya. Una de les mesures que vaig dissenyar junt al meu equip va ser una iniciativa legislativa en matèria d’autònoms, que incidia directament a Tarragona. També hem tocat temes com la deslocalització de Covestro i Ercros i el Pla Hidrològic, però el que era prioritari era intentar formar govern. Cal la formació d’un govern estable i a partir d’aquí començar a treballar.

Ha començat la campanya proposant un lobby de partits tarragonins que defensin els grans temes del territori. Què n’espera obtenir?

Jo vinc de Saragossa. Vaig triar viure aquí. He vist moltes coses bones que em van fer decidir quedar-me aquí i sentir-me tarragoní. Però també vaig observar moltes deficiències, com tenir l’estació del TGV a 13 quilòmetres de Tarragona i de Reus i mal connectada, o veure en quin estat es troben les infraestructures ferroviàries, que estan fetes un desastre. O el Corredor del Mediterrani, que ho reclama la indústria química i el Port i no se soluciona malgrat que portem molts anys parlant-ne.

Què ha passat?

Hi ha hagut falta de voluntat política i d’enteniment.

Des de mitjans nacionalistes i independentistes es llança la idea que aquests dèficits són exemples clars que ens hem de governar nosaltres mateixos.

Crec que s’equivoquen. Observem les autopistes, aquestes passen per diferents comunitats autònomes, igual que el Corredor del Mediterrani. Per al tram de Tarragona, tots els partits tarragonins hem de fer un esforç d’aconseguir les inversions. Fixi’s si estan equivocats els entorns independentistes que en una hipotètica escissió de Catalunya, el Corredor del Mediterrani quedaria en suspens. L’Estat apostaria pel corredor central. No tindria sentit fer-lo passar per Tarragona.

Els diputats de Tarragona ens hem entès ja en molts temes i jo tinc bona relació amb tots ells. En coses necessàries per a Catalunya, com les infraestructures, hem d’anar units. Al programa de Podem no es parla del Corredor Mediterrnai, i ERC i CiU, que s’han sumat al procés sobiranista, han de ser conscients que si segueixen per aquest camí, posen en perill el Corredor. Hem de tenir una visió més en clau territorial. Hem de col·locar Tarragona al lloc que es mereix, una ciutat de primera divisió. Perdem turisme per tenir l’estació del TGV on la tenim.

El candidat, davant una furgoneta de campanya de Ciutadans. Foto: Tarragona21

El candidat, davant una furgoneta de campanya de Ciutadans. Foto: Tarragona21

Qui està fallant en els Jocs del Mediterrani? L’Estat o Tarragona?

L’Estat s’ha compromès ara a aportar inversions, però uns Jocs que comprometen tot Catalunya és necessari que les administracions s’asseguin i ho marquin com a prioritat perquè portarà riquesa. Totes les administracions s’han de posar a treballar.

Ha existit descoordinació. Sembla que l’Ajuntament compleix, que també ho fa la Generalitat i qui no ho fa és l’Estat. Això és conseqüència del moment polític: el Govern està com està, incomplint els nivells de dèficit. No han gestionat bé l’economia i a més no s’ha aconseguit tirar endavant un govern.

Les pensions perillen, això sembla assumit. Què proposa Ciutadans?

Ens hem menjat el Fons de Reserva, no estem creant curses de cotització estables i llargues, han caigut els salaris i en un sistema en el que els treballadors d’ara estan pagant les pensions d’ara, tenim la ciutadania cada cop més envellida, amb pensions de jubilació més altes, amb menys natalitat, amb quatre milions d’aturats i més feina precària.

Tenim un problema greu. No s’han fet les reformes necessàries, però tampoc ho solucionarem d’un dia per l’altre. En aquesta legislatura cal reobrir el Pacte de Toledo -del que en formo part- i buscar solucions per mantenir un sistema de pensions digne, aplicant reformes estructurals. Si reactives l’economia i generes feina, augmentant salaris, pots revertir la situació. I també cal fomentar la natalitat.

Proposen contractes estables d’igualtat d’oportunitats. Què és això?

En els últims 35 anys hem tingut nivells alarmants d’atur. Dels contractes actuals, nou de cada deu són temporals i molts en frau de llei, ho veiem a la Inspecció de Treball.

Proposem un seguit de mecanismes que reactivin l’economia i generin ocupació, donant suport als autònoms. Apostem per un contracte indefinit d’igualtat d’oportunitats. Es tracta de donar estabilitat des del primer moment, perquè és indefinit, establint indemnitzacions creixents, generant bases de cotització més elevades, que són les que es tenen en compte a l’hora de la jubilació.

Hem generat més de set milions de treballadors pobres amb els contractes actuals. Apostem per un complement del salari mínim interprofessional a través de la declaració de la renda. Pel que fa a l’atur, és molt important formar els aturats i situar la formació en mans dels treballadors i no dels sindicats o altres organiuzacions per tal d’evitar fraus. També cal modernitzar els serveis de col·locació.

El PP va rebaixar, amb la tarifa plana, el pagament dels autònoms. No ha servit aquesta mesura?

A l’últim any va conseguir augmentar el nombre d’auònoms, però fins octubre, quan el contractaves, perdies. Si posaves en marxa una perruqueria, per exemple, i volies contractar una persona, amb el temps perdies la tarifa plana. Ha estat insuficient.

El que proposem nosaltres és crear un grup de treball i estudiar mesures per reduir el dèficit del règim especial dels autònoms, perquè és cert que el règim dels autònoms és deficitari. El que proposem és que els autònoms que no ingressin, no hagin de pagar la quota. I quan rebin ingressos, que paguin de manera proporcional.

Què proposen en matèria d’impostos?

En general, no pujar-los a la classe mitja i treballadora. Aplicant una reforma laboral, de lluita contra el capitalisme d’amiguets, aprimant l’administració, acabant amb duplicitats podríem baixar una mica els impostos a les classes mitjanes i treballadora a partir del 2018.

Una de les seves banderes és la lluita contra la corrupció. Què faran?

Que els partits no tinguin imputats a les seves llistes, tenir partits transparents i evitar les portes giratòries. No pots legislar a favor d’una empresa que després et fitxarà. És molt fàcil que et corrompis. També proposem que els partits responsguin subsidiàriament en els casos de condemna per corrupció.

Què proposen en sanitat?

Volem una sanitat pública, universal, gratuïta en la que des de l’Estat s’asseguri un catàleg de serveis que no creï desigualtat entre ciutadans per territoris.

La Generalitat ha afavorit la sanitat pública contra la privada?

Aquí s’han perdut molts serveis. A Reus estan derivant pacients a Barcelona i en canvi l’hospital té molt d’espai. Tenen un dèficit molt elevat. No s’han fet bé les coses.

Ciutadans té un diputat de Tarragona des del passat 20-D. Quin és l’objectiu per al 26-J?

Si Convergència o el PP perden un diputat, volem guanyar-lo nosaltres, però serà complicat. Sortim a millorar els resultats, però serà molt complicat aconseguirt el segon diputat.

Si estés a les seves mans, amb qui pactaria, amb el PP o el PSOE?

Amb qui posés en marxa les reformes que són necessàries. Nosaltres aportem un programa reformista, i Mariano Rajoy i el seu equip no han demostrat ser els més indicats per a aplicar reformes.

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */