.

Imatge de la plaça de la Font aquest matí. Fotos: Tarragona21

Imatge trista la que presenten des d’aquest divendres els carrers de Tarragona. Els bars i restaurants han tancar en compliment de les mesures anticovid anunciades pel govern de la Generalitat amb una durada de 15 dies, i que també restrigeixen altres aspectes de l’activitat social de cara a reduir la mobilitat dels ciutadans. A l’espera de la resolució judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que hauria de decidir avui si dona validesa o no a les decisions de l’executiu, tornen algunes sensacions vinculades al confinament estricte que va viure el país durant més de dos mesos. Tot plegat, un toc d’advertència que hauria de servir per baixar el risc de rebrot i la propagació del virus entre la població.

La decisió de Salut afecta uns 45.000 establiments i més d’un 6% dels treballadors al país, segons càlculs de PIMEC, i suposa un cop dur per un sector que tot just començava a aixecar el cap després del confinament. La gran majoria dels bars i restaurants han optat per abaixar la persiana i recollir les terrasses, però també hi ha establiments que ofereixen menjar i begudes per emportar o a domicili. En alguns municipis, com a Vilobí d’Onyar, els bars han obert a primera hora davant de la confusió sobre el DOGC i el TSJC, però han tancat poc després seguint les indicacions de les autoritats municipals.

Els restauradors del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han viscut amb resignació i indignació el primer matí amb els negocis tancats. A la plaça de la Font Tarragona ja no s’ha obert cap de les habituals terrasses que s’estenen a banda i banda i només dos restaurants seguien treballant per oferir menjar per emportar. Alguns turistes prenien cafè o esperaven les seves comandes, aquest migdia, asseguts en bancs. A l’Ebre els restauradors també han demanat a la clientela que aposti per encarregar-los àpats a domicili, en un territori on aquest hàbit està poc estès. Una setantena d’empresaris de Tortosa han fet una improvisada cassolada davant de la seu del Govern, enfadats per “les formes i la poca anticipació” amb què s’ha aplicat la mesura.

El bullici habitual a les terrasses de la plaça de la Font ha desaparegut aquest divendres al matí en el primer dia de restriccions. Eren ben pocs els treballadors que feinejaven a l’interior dels locals, ja que la gran majoria de bars i restaurants han abaixat la persiana, a excepció de dos d’ells. Es tracta de la pizzeria Mistral que aquest migdia ja oferia menjar per emportar i comandes a domicili, ja que, segons ha explicat a l’ACN el seu encarregat, Javier Martínez, des del principi del desconfinament s’han estat preparant per oferir aquest servei. Amb tot, es mostra resignat davant de les noves restriccions perquè podran sobreviure als quinze de tancament decretats però “serà difícil” perquè les vendes a domicili són “residuals”. “Ho farem perquè hem fet les coses ben fetes, però cada vegada costa més”, ha afegit Martínez.

Comparteix parer Robert Icerte, el director comercial del grup Sol Ric, que com la pizzeria Mistral han aixecat la persiana aquest migdia. “El sector es veurà molt afectat, l’estiu no ha estat dels més bons, el setembre és un mes espectacular a la plaça de la Font – la ciutat celebra la festa major- i aquest ha estat molt modest. Les passarem molt negres per arribar a l’hivern, però sempre ens queda l’esperança i les ganes de treballar”, ha assegurat el director comercial.

Tot i això, aquest restaurant s’està adaptant a les noves restriccions i ha reduït la carta, oferint opcions perquè els clients puguin encarregar un àpat complet tant als migdies com per les nits. “Ens estem adaptant i preparant per poder donar servei als nostres clients tant de ‘take away’ com amb ‘delibery’, Glovo i Uber”, ha destacat Icerte però ha lamentat que aproximadament el 60% de la seva plantilla estigui en ERTO.

L’Alejandro, repartidor de Glovo, ja recollia una comada aquest divendres al migdia. Els ‘riders’ de Tarragona preveuen que el tancament de bars i restaurants els suposi un increment “lleuger” de la feina i especialment dels encàrrec a restaurants de menjar ràpid, que són els que ja sol·liciten habitualment més serveis.

Alguns turistes que passejaven per la Part Alta de Tarragona aquest divendres al matí s’han mostrat sorpresos pel tancament de bars i restaurants perquè no eren coneixedors de l’entrada en vigor de les restriccions, com és el cas de dos joves francesos, però altres com en Rafel, de Madrid, que ha visitat la ciutat per motius laborals i familiars, veuen amb bons ulls les mesures del Govern. “És el que toca, tenim la desgràcia de tenir damunt una pandèmia, ens hem d’adaptar al que correspongui fins que no siguem capaços de superar-la”, ha dit assegut en un banc de la plaça de la Font, mentre es prenia un cafè.

Barcelona

Els restauradors han convocat una protesta aquest migdia a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per defensar que són espais segurs i reclamar ajudes. El Gremi de Restauració de la capital catalana considera que el tancament de bars i restaurants durant quinze dies “enfonsarà Barcelona” i “destruirà el motor” de l’economia.

A la capital, la majoria de bars i terrasses estan tancats, però també es veuen molts establiments que opten per servir cafès i esmorzar per emportar. La situació és similar arreu del país, tot i que en alguns municipis també s’han viscut moments de confusió.

És el cas de Vilobí d’Onyar, on tots els bars han obert de bon matí a l’espera de si el TSJC avalava el tancament. Això sí, els restauradors han tancat tan bon punt les autoritats municipals els han informat que, amb el decret del DOGC, l’obligació d’abaixar la persiana ja era ferma. Ara, molts opten també pel menjar a domicili.

Lleida

Una de les demarcacions on el tancament està causant més pessimisme és a Lleida, que ja va patir un confinament perimetral a l’estiu que va afectar negativament als 3.000 establiments i 11.000 llocs de feina del sector de la restauració.

La Cambra de Comerç de Lleida ha recordat les xifres per ajudar a veure “la magnitud de la tragèdia” de l’impacte econòmic i social de tancar el sector. Així mateix, des de la Cambra recorden l’enorme afectació que la mesura suposa a tots els proveïdors del sector, ja que moltes empreses tenen com a client únic o principal el sector de la restauració.

D’altra banda, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, dos de les comarques catalanes que actualment tenen l’índex de contagis i el risc de rebrot més baixos, van demanar dijous una distinció en les mesures per frenar el virus per territoris com els seus. Tant des dels respectius consells comarcals com des de la Federació d’Hostaleria es va apostar per estudiar mesures més “laxes” a les comarques amb menys risc.

Redacció – ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */