.

L’associació Empresaris de Tarragona (EdT) s’ha presentat públicament aquest dijous al Centre de Convencions El Seminari.

L’associació Empresaris de Tarragona (EdT) s’ha presentat aquest dijous en societat amb el seu projecte de ‘Rambla del Mar’ per a l’eliminació de les barreres ferroviàries al front marítim de Tarragona. EdT considera la connexió ferroviària amb Europa i la reforma de la façana marítima el gran repte de Tarragona per evolucionar com a ciutat.

La futura ‘Rambla del Mar’  aspira a resoldre qüestions cabdals para Tarragona com la integració de la Part Baixa en forma d’un nou i modern barri, la solució al despropòsit ferroviari actual, la millora de la protecció del litoral o una estratègia coherent d’usos per als deteriorats espais públics oberts a la mar.

“Tarragona té 18 quilòmetres de contacte directe amb el mar, però amb una barrera massa important que ens fa viure d’esquenes al nostreMediterrani. És hora que ens replantegem la ciutat, per obrir-la en els propers anys, cap a les platges i el port sense la barrera que representa la xarxa de vies que ens en separa avui”, ha explicat el seu president, Sebastià Cabré, acompanyat de Iñigo Rosell, resident de Tarragona Apartaments Turístics i Hostels, i Joan Tous, president del Col·legi d’Arquitectes a la demarcació de Tarragona.

La primera premissa per al desenvolupament d’un eix com el que dibuixa la Rambla del Mar suposa, -segons l’enginyer i autor del document director, Joan Miquel Carrillo-, enterrar la implantació del ‘tercer fil’ i donar una solució lògica a la sortida de mercaderies -incloses les perilloses- del Port de Tarragona i del clúster petroquímic.  Segons EdT, hi ha alternatives viables (en temps i cost) d’aprofitament de trams de l’antiga Reus-Roda per a resoldre l’equació. EdT, que impulsa una Fundació empresarial per promoure des de la societat civil la reforma de la franja litoral de Tarragona, estima un termini de cinc anys i un pressupost aproximat de 85 milions d’euros.

“A la dècada que finalitza el 2020 es definirà la inserció del Corredor Mediterrani ferroviari sobre el Camp de Tarragona; es tracta d’una oportunitat estratègica que es donarà una sola vegada en aquesta generació “, ha reflexionat Cabré, i Tarragona pot aprofitar-la per donar solució a problemes endèmics, tant en el cas del tràfic de mercaderies com de viatgers.

Un cop aconseguida una solució per al trànsit per tren, el projecte de la Rambla del Mar s’endinsaria en terreny de la configuració urbanística, amb “una nova centralitat per al Serrallo i la Part Baixa”. Entre les idees més atractives que s’estudien hi ha la construcció del nou barri de la Marina a l’entorn del carrer del Mar i del Moll de Costa, amb 60.000 metres quadrats disponibles “avui ocupats per vies de tren en desús, material ferroviari i equipaments fàcilment reubicables”.

La possible eliminació de les vies, a més de l’espai de l’actual estació de Renfe, permetria fer realitat l’anhelat passeig marítim a Tarragona i permeabilitzar l’accés als equipaments (Port Esportiu, Marina Tarraco…) i elements patrimonials (Fortí, Savinosa…) , així com reforçar tota la protecció mediambiental dels corredors fluvials, la Platja Llarga i l’Anella Verda.

L’associació Empresaris de Tarragona (EdT), de recent creació i que aglutina a més de 120 empresaris i professionals, s’ha presentat públicament amb presencia de l’alcalde Josep Félix Ballesteros al Centre de Convencions El Seminari en el marc d’una jornada sobre “Infraestructures que transformen ciutats” organitzada amb l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Smart Mediterranean City.

EdT neix amb el principal objectiu de col·laborar amb la promoció i dinamització de la ciutat, mitjançant  projectes, activitats culturals i lúdiques adreçades als tarragonins i a la seva àrea d’influència. Es tracta d’una associació complementària al teixit associatiu i econòmic ja existent, sense ànim de fer la competència a ningú i amb l’espérit d’impulsar consensos i acords a partir de les diferents reivindicacions, suggeriments o propostes que impulsin la qualitat de ciutat, la seva projecció, el seu atractiu i el seu teixit empresarial i d’emprenedors.