.

Tarragona viurà des d’aquest dimarts fins al 24 de setembre una Festa de Santa Tecla que costarà de reconèixer. La Covid-19 ha mutilat els actes multitudinaris i ha obligat a repensar-ho tot al mil·límetre. Però no ha aconseguit doblegar la voluntat de la gent de Tarragona de mantenir la cita a la seva agenda, que es manté viva i fins a cert punt desafiant. La intenció del consistori de buscar alternatives compatibles amb les garanties sanitàries, renunciant a tocar carrer, ha tingut com a gran aliat a la societat civil. Un dels exemples és el Seguici, que després de negociar un format on desapareixia la tradició, ha generat activitats telemàtiques (un tast seria l’organitzat per la Cucafera) que continua fent visible l’activitat de les entitats. Un altre referent és el món casteller, que també ha sabut trobar solucions per deixar almenys constància de la seva capacitat de resistència a tot l’imaginable i inimaginable. El món de la Cultura tindrà, a més, una possibilitat de recuperar-se del sotrac que ha suposat l’impacte del coronavirus en un sector instal·lat en la precarietat.

A l’espera de recuperar l’imaginari col·lectiu, i de poder cantar i ballar l’Amparito Roca fins a caure rendit a casa teva o la del veí, cal prioritzar allò que sí que es pot fer. I les propostes rescatades, que sumen 200 actes, ajuden a salvar pantalla. Aquest dimarts caldrà estar atents de la Crida a la Festa i la presentació de la Perpetuadora i dels Tecleres i Tecleres en el Passeig Arqueològic (que servirà d’envoltori per primer cop d’aquest acte), mentre el pregó mantindrà el proper dia 21 el nou format encetat l’any passat, obert a la ciutadania, i omplirà la plaça de la Font de fins a 600 cadires destinades a preservar la distància social.

El programa ha aconseguit retenir també Dames i Vells o les tronades, si bé en bona mesura la programació tradicional passarà a ser virtual i molts escenaris seran nous. Mantenir la distància de seguretat, dur mascareta i fer la reserva prèvia seran la norma. Els grans concerts ja es coneixen, com els de Manel aquest mateix dimarts o Miguel Poveda, i el Camp de Mart, redescobert per Sant Magí, serà l’escenari fort de Santa Tecla. Estarà ocupat del 15 al 23 de setembre, alguns dies, matí i tarda. La Palmera debutarà com a nou espai perquè mai ha estat usat durant aquesta festa, acollint a cel obert els concerts de la Capsa de Música, com un concurs de la revista Enderrock.

El Parc Saavedra, referent de la Festa Major des de fa deu anys, rebrà activitats familiars, entre el 15 i el 20 de setembre. Altrament, la Teclatapa s’ha traslladat amb bon regust de boca a l’Anella Mediterrània amb la denominació d’Anella Tapa, en el que ha suposat una prova de foc de cara al proper Carnaval, que està per decidir si es farà o no. La pirotècnia, tan típica de Tarragona i de Santa Tecla, se celebrarà, però des de llocs que no seran anunciats. No hi haurà castell de focs.

Hi haurà ball parlat, però televisiu, radiofònic i virtual. En aquest sentit, diverses activitats es podran seguir per TAC12 i Tarragona Ràdio, els dos mitjans públics de la ciutat i del Camp de Tarragona, a més de les xarxes socials de l’Ajuntament. La música tradicional arribarà als barris de la ciutat per mitjà d’un trenet que hi circularà entre els dies 17 i 20.

Per facilitar que aquesta embarcació aixecada amb tant d’esforç no pateixi vies d’aigua es reforçarà la seguretat. Des de l’Ajuntament s’ha deixat meridianament clar que no es permetran ‘festes paral·leles als carrers’. L’alcalde, Pau Ricomà, ha destacat que s’evitaran concentracions de gent fora de programa, especialment els dies i llocs crítics. En aquest punt el consistori compta amb el suport fet públic en comunicat de premsa pel Seguici, i en especial de l’Àliga, que ha iniciat fins i tot una campanya per xarxes per deixar clar que enguany no toca, en un avís per a navegants.

El pressupost de les festes ha minvat gairebé la meitat i serà d’uns 200.000 euros.

Podeu consultar on comprar el marxandatge de Santa Tecla i els preus clicant aquí

Podeu consultar el programa de festes sencer clicant aquí

Recull d’activitats de les entitats publicades per xarxes socials

Concert del dia: Manel al Teatre Auditori Camp de Mart (21.30)

Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé. Foto: Mireia Grau

Després d’aconseguir el número 1 de la Lista Oficial de Ventas (física i streaming) amb ‘Per la bona gent’ (Ceràmiques Guzmán, 2019), inicien la gira de presentació del seu nou àlbum. Únic artista en entrar al cim dels charts espanyols quatre vegades consecutives amb discos cantats en català, la banda barcelonina ratifica la seva aposta pel pop contemporani en dotze cançons produïdes juntament amb el novaiorquès Jake Aron que, en directe, es combinen amb un repertori que ja és història.

J.S.