.

Cartell de Santa Teca.

Cartell de Santa Teca.

El Castell Monestir d’Escornalbou (Riudecanyes) acollirà la segona edició del Mercat de Territori de Santa Teca el cap de setmana del 16 i 17 de juliol, una iniciativa pionera a Catalunya que vincula el patrimoni històric amb el gastronòmic i cultural posant l’accent en l’emotivitat, l’ecologia i l’avantguarda. La proposta, impulsada per Santa Teca, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona, amb el suport dels ajuntaments de Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera i Vilanova d’Escornalbou, vol ser una cruïlla on hi conflueixen valors, aliments i professionals.

La fusió de coneixements és un dels pilars de la iniciativa que té per objectiu fer visible el potencial cultural del territori i afavorir-ne el seu mestissatge i posar en valor el patrimoni cultural del país.

El Mercat de Santa Teca reunirà producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastos de cultura contemporània. Serà un aparador de la riquesa i de la diversitat de productors i elaboradors de les comarques de Tarragona combinant cuina experimental, productes saludables, tastos de vins ecològics i cerveses artesanes. En paral·lel a l’oferta gastronòmica, Santa Teca ha programat un any més activitats culturals diverses des de concerts, exposicions, accions poètiques, presentacions i conferències amb la voluntat de compartir i difondre coneixement al voltant del desenvolupament turístic, gastronòmic i sostenible del territori.

Un dels plats forts de la segona edició de Santa Teca és la conferència de Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg i fisioterapeuta, sobre la medicina integrativa i l’alimentació conscient, i la presentació del nou te fermentat Kombutxa, de Mün Ferments, amb Jordi Dalmau, soci fundador, i l’enòleg Toni Sànchez Ortiz.

En el marc de Santa Teca també es presentaran els llibres Pàleo receptes (Ed. Cossetània) d’Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt amb l’acompanyament d’un aperitiu paleolític, i Retrats de Vi (Publicacions URV) de la periodista Ruth Troyano i el fotògraf Maoz Eliakim amb tast de vi dels enòlegs Toni Sànchez, Anna Espelt i
Francesc Ferré.

Sota el paraigües “Aprendre i gaudir” s’han programat tastos de vi amb el Celler Barbarà Forès, de vermuts amb Olave, Cori i Vermuts Miró de Reus; un taller de pa amb Jordi Andreu de Forn Generació, recentment distingit com a mestre artesà alimentari per la Generalitat de Catalunya; un taller de pintura amb vi amb Marta Arañó “Tinta i vi”; una taula rodona amb PRIORITAT, l’entitat que promou la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Humanitat; la presentació de La Toneta amb show cooking a càrrec d’Enric Seritjol; un espectacle innovador amb 2
tast de Vi&Glosa&Estrelles, i els concerts del flixanco Xarim Aresté i de jazz amb Joan Fort i Rita Payes, entre moltes altres activitats pictòriques, musicals i poètiques.

Se suma a la programació una de les principals activitats que ha organitzat el Departament de Cultura per commemorar els 75 anys de la mort d’Eduard Toda, la passejada literària pel monument amb lectures d’escriptors i de
personatges de l’època que ens permetran aprofundir en el personatge i en les seves dimensions, de les més humanes a les més professionals.