.

La roda de premsa de presentació del programa s’ha dut a terme a l’Ajuntament, amb presència de diversos representants d’entitats. FOTO: Mauri

La Festa Major de Sant Magí tindrà enguany, com principal novetat, La Petita Remullada. Entre els més de 200 actes previstes des del 14 fins al 19 d’agost destaca una proposta que feia temps estava damunt la taula, però que no s’ha pogut concretar fins a l’actual edició un cop solucionades les problemàtiques generades per la participació dels cavalls que tiraven dels carros portants de l’aigua des de la Brufaganya. Per primer cop els nois i noies de fins a 12 anys podran participar en un horari més adient per a ells de la referència més tradicional de la festivitat, que comptarà també amb la presència dels elements característics com són el Càntir, la Síndria, la Petxina i el Carro.

Programada pel divendres 18 d’agost a les 12 hores del matí a la plaça del Rei, La Petita Remullada pretén per un costat alliberar l’acte principal de gran part dels assistents i incrementar així la seguretat, però alhora reforçar “el caràcter familiar que li volem donar a la festa”, segons explicava la regidora de Festes, Begoña Floria. El desllorigador per a poder-la dur a terme finalment ha estat, per estrany que pugui semblar, el canvi de les ferradures dels cavalls.

La proposta resultava inviable fins ara pel fet que un cop mullat el terra no deixava temps suficient per posar la sorra hores més tard per impedir la relliscada dels cavalls. “Després de moltes reunions vam trobar una alternativa, que era canviar les ferradures de ferro per unes de plàstic super resistent amb les que no cal posar sorra”. Una sortida enginyosa possible gràcies al fet que “l’Ajuntament ha reconduït els recursos”, comentava el coordinador dels Portants de l’Aigua, Carles Baches. “Així estèticament quedarà millor i evitarà la possibilitat d’accidents”.

Retorn al Mercat Central

El programa també contempla el retorn a un espai tradicional festiu com el del Mercat Central i el seu entorn de part de les actes que fins ara es realitzaven fins ara a la Part Alta (amb la clara intenció d’alliberar-la de pressió), com són la Sindriada, el Watermelon Pool i el Concert de la Cançó de l’Estiu. “En línies generals el que volem és fer unes festes més passades per aigua que mai i incrementar la relació entre la festa i aigua”, comentava el tècnic municipal, Xavier Gonzàlez, destacant propostes com la de TarrAQUAnins, un espectacle d’aventures aquàtiques proposat pels Tarraconins al vestíbul del Teatre Tarragona; el Gran Tobogan Aquàtic Lila a la Baixada de la Peixateria i la Festa de l’Aigua del Barri del Port, a la plaça dels Carros.

Gossos, Fito Luri i Joan Reig

El gruix de la festivitat manté la Diada Castellera del 19 d’agost; la Imaginada, que celebra la seva edició amb una proposta autogestionada als Jardins del Camp de Mart “amb continguts que no podríem assumir des de l’Ajuntament” en paraules de Gonzàlez; i la música a càrrec del Festival de l’Associació de Músics de Tarragona. Una cita que compleix divuit anys i que s’ha estabilitzat a la Capsa de Música, amb la participació enguany de Gossos, Fito Luri i Joan Reig.

Floria també ha destacat la novetat d’implantar l’obligatorietat dels gots multiús en totes les terrasses habilitades, els horaris que s’hauran de complir escrupolosament per part de les entitats que organitzin actes per les festes, i la “prova pilot” consensuada amb les colles de la ciutat de participar només en els actes protocol·laris. “Les colles no marxen del seguici, sinó que simplement complim el protocol que fa que no participin en el vessant itinerant”, matisava Floria.

El cost de les festes serà enguany de 80.000 euros.