.

La Sardana també tindrà presència a les festes de Sant Magí de Tarragona amb el concert que es durà a terme el proper dimecres 19 d’agost a càrrec de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa al Camp de Mart a les 18:30 hores. Sota el títol ‘El Magí de les Timbales’ on es podrà gaudir d’un concert de sardanes i música per a cobla que té com a objectiu la recuperació́ -després d’una important tasca de recerca- i presentació en públic de diverses sardanes de compositors de la ciutat de Tarragona, amb una extraordinària selecció d’autors, alguns d’ells poc coneguts, d’altres completament oblidats, però tots ells amb trets musicals molt interessants.

Podrem escoltar a la primera part sardanes de Josep Maria Malato, Josep Gols, Mn. Josep Maria Llorens i Joan Andreu. Seguirà el Ball de Nanos del mestre Joan Juncà, per tancar amb la primera audició a la ciutat de la suite per a cobla en quatre temps Records d’Irlanda, d’en Rafael Guinovart.

La segona part estarà formada íntegrament per sardanes: podrem escoltar una sardana del mestre Xavier Gols, tindrem l’estrena del tarragoní d’adopció Francesc Rius, podrem gaudir de dues de les sardanes finalistes al certamen de composició Ciutat de Tarragona 1984, d’en Rafael Blanch i de la Pepita Llunell, per acabar amb sardanes de dos compositors contemporanis, l’Alfred i l’Anna Abad, pare i filla, tarragonins i vinculats estretament amb l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa.

En definitiva: un concert de temàtica 100% tarragonina, que estarà sota la direcció musical del jove director selvatà̀ (afincat a Tarragona) Miquel Massana i Cogul, com a director convidat, i que comptarà amb les interpretacions musicals de la cobla Reus Jove.

Tot, ben amanit amb les presentacions d’un tarragoní́ expert en la matèria: l’Angel López, presentador des de fa mes de dues dècades a Tarragona Ràdio de l’espai Un dos i seguit.

Cobla Reus Jove

La cobla Reus Jove va presentar-se el 22 de novembre de 1997, fruit de la iniciativa d’un grup joves, amb l’interès de fer música de cobla i oferir un bon treball en les seves actuacions, millorant a la vegada el seu nivell musical.

Ha realitzat actuacions arreu dels Països Catalans, a diverses ciutats de l’Estat espanyol, Anglaterra, Bèlgica, Estonià, Franca, Holanda, Luxemburg, Polònia i Suècia. Ha enregistrat nou CD’s de música per a cobla i sardanes. L’extens treball de la Cobla es tradueix musicalment en un ampli i variat repertori que comprèn no només les sardanes, sinó́ que també́ treballa el camp de la música lliure per a cobla, és a dir: balls vuitcentistes, la música de concert, les obres per a cobla, música catalana, acompanyament de corals i danses d’esbart.

Darrerament la cobla ha decidit fer un pas mes enllà̀ tot fusionant el conjunt autòcton català̀ amb altres instruments i formacions d’altres llocs del mon, tot barrejant cobla catalana amb orquestra simfònica, amb trio de jazz, amb saxos, caixó flamenc, amb corals, i recentment amb el grup Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Una altra vessant de l’activitat de la cobla, és tot allò que té relació́ amb les Festes Majors amb l’acompanyament musical d’elements del seguici festiu, actes tradicionals i religiosos. El setembre de 2013 la cobla Reus Jove fou guardonada amb la Menció Honorífica Municipal per part de l’Ajuntament de Reus.

Miquel Massana (director convidat)

Director assistent de l’Orquestra Jove d’Extremadura (2018-2020) i director titular de l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), Miquel Massana també́ ha estat recentment nomenat director assistent de l’Associació́ de Concerts de Reus pel període 2019-2021.

Al llarg d’aquesta darrera temporada ha estat convidat per posar-se al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Orquestra de Cambra de l’illa de Menorca i, entre altres de les formacions que ha dirigit, destaquen la Boston Youth Philarmonic Orchestra, l’Ensemble Diagonal i l’orquestra Terrassa 48. Per altra banda, des de la temporada 2017-2018, és director de la cobla la Principal de Tarragona, de la mateixa ciutat.

Comença a estudiar piano al seu poble natal (La Selva del Camp) i continua al Conservatori de Reus, amb Víctor Santapau. Més tard es trasllada al Conservatori Superior del Liceu on hi estudia piano amb Stanislav Pochekin i Daniel Ligorio i música de cambra amb Guerassim Voronkov. Durant aquest darrer període neixen el Duo Venti i el Trio Muczinsky, formacions amb les quals és reconegut en certàmens com el 1r premi en el 17è Concurs Arjau o finalista i premi del públic en el 8è Concurs Internacional de les Corts.

Interessat ben aviat per la direcció, l’any 2013 ingressa amb les màximes qualificacions d’accés a l’Escola Superior de Música de Catalunya per realitzar aquests estudis amb el mestre Salvador Brotons. Paral·lelament és admès a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena on hi amplia els seus coneixements amb els mestres Johannes Wildner i Ingrun Fussenegger. Per altra banda, ha realitzat cursos i ha rebut consells de directors com Pablo González – al qual ha acompanyat en diverses ocasions al llarg d’aquesta darrera temporada – Benjamin Zander, Xavier Puig, Antoni Ros-Marbà o Mark Leitner.

En el camp docent ha estat cap del departament de llenguatge musical al Conservatori de Bellaterra entre els anys 2013 i 2018, on hi ha impartit classes d’harmonia, anàlisi musical, piano i música de cambra. Actualment és pianista acompanyant del departament de cant i vent al Conservatori i Escola de Música de la Diputació́ de Tarragona.

Agrupació Sardanista Tarragona Dansa

L’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa porta gairebé 40 anys oferint a la ciutat espectacles destinats a mostrar la cobla i la sardana d’una manera absolutament desacomplexada. Tarragona Dansa treballa especialment amb colles de competició, i té a les seves vitrines més d’una vintena de campionats de Catalunya de totes les categories i modalitats. Fa 35 anys que col·labora amb l’Ajuntament a la campanya Sardanes a l’Escola, oferint els seus monitors i la seva experiència, per presentar la sardana com una activitat més de lleure. Organitza a més les ballades de sardanes del Cicle d’estiu i de festa major.

L’any 2019 va celebrar el 40è aniversari del naixement de la colla mare del grup, la Tarragona Dansa, i ho va fer amb espectacles tan trencadors com Llum, música,.. acció, teatre musical amb la cobla de protagonista principal que va omplir el teatre Tarragona, l’ Envoltem la Catedral, amb una anella gegant encerclant la catedral i els carrers de la part alta o el Sardansa, amb la cobla novament de protagonista acompanyant esbarts, colles, corals i grups de dansa contemporània i deixant petit el teatre Metropol.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */