.

.

TOTS 21

Sánchez i Iglesias signen l’acord per als pressupostos generals de l’Estat del 2019. Foto: ACN

El govern espanyol i Podem han pactat elevar el salari mínim interprofessional a 900 euros (actualment és de 735,9 euros). És un dels grans acords que han segellat a La Moncloa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, per tirar endavant els pressupostos del 2019. Aquest matí, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha detallat a ‘Rac1’ que a banda d’aquesta mesura també s’han posat d’acord per legislar «paulatinament» baixes de maternitat i paternitat iguals i també per apujar un punt l’impost de patrimoni a les grans fortunes per sobre dels 10 MEUR. A més, han acordat cedir als ajuntaments la regulació dels preus de lloguer a les zones on hi ha més inflació. Calvo reconeix que les mesures suposen una despesa important però que «Europa ho entén». «Brussel·les entén que la crisi i l’ajustament han deixat al país tremolant en criteris d’igualtat», ha valorat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, han rubricat el pacte per als pressupostos aquest matí a la Moncloa. L’acord es va tancar de matinada en la darrera reunió entre els dos equips negociadors.

Finalment ha quedat plasmat en un document de 50 pàgines que al seu preàmbul defensa la necessitat de posar fre al “creixement” de la “desigualtat, la pobresa i la precarietat” registrada durant el mandat de Rajoy, en què “la majoria dels ciutadans d’aquest país s’han empobrit mentre es privilegiava una minoria”.

Entre les principals mesures, han acordat augmentar el salari mínim interprofessional fins als 900 euros al mes. A més, també hi ha acord per legislar per tal que les baixes de maternitat i paternitat sigui igual i instransferibles (una mesura impulsada ja al Congrés per Podem) i l’apujada de l’1% de l’impost de patrimoni a les grans fortunes superiors a 10 MEUR.

Sobre el tema de les baixes de maternitat i paternitat, ha afirmat que caldrà que sigui una mesura «paulatina» perquè suposa un «esforç econòmic imprescindible».

A banda d’aquests punts, fonts de la Moncloa confirmen que també hi ha acord per cedir als ajuntaments la regulació dels preus del lloguer a les zones on hi ha més inflació. Una mesura que afectarà de ple la ciutat de Barcelona.

Calvo ha celebrat l’acord i ha explicat que hi ha setmanes de negociacions al darrera per aconseguir l’acord amb la formació d’Iglesias. «Calia tenir pressupostos per tornar a restaurar els estralls provocats a l’estat benestar, que és la igualtat entre espanyols», ha defensat la vicepresidenta.

La vicepresidenta ha dit que si s’aconsegueixen tirar endavant suposa poder aprofitar 6.000 MEUR que Europa permet gastar. «Brussel·les entén que la crisi i l’ajustament han deixat al país tremolant en criteris d’igualtat», ha manifestat Calvo, que repta la resta de partits del Parlament a votar a favor dels pressupostos. «Els partits de dretes ara tindran l’enorme possibilitat de retratar-se, han de decidir si segueixen bloquejant el Congrés i el Senat perquè el país disposi de 6.000 MEUR més», ha manifestat.

Augment de les pensions

L’acord s’estableix en 14 grans eixos, el primer del qual garanteix el manteniment del poder adquisitiu de les pensions d’acord a l’IPC. En el cas que la inflació al desembre del 2018 superi l’1,6%, els pensionistes rebran una paga de compensació. L’impacte d’aquesta mesura, segons el document és de 704 MEUR.

El capítol de pensions també inclou un augment del 3% de les pensions mínimes i no contributives (cost: 384 MEUR), i un reforçament de l’estructura financera de la Seguretat Social. A més hi haurà dos nous trams de cotització al 2019 en el sistema especial de les treballadores de la llar, i s’impulsarà la titularitat compartida de les explotacions agràries.

Les hores extraordinàries tornaran a cotitzar a la Seguretat Social

En aquest mateix capítol, Podem i el govern espanyol acorden que les hores extraordinàries tornin a cotitzar a la Seguretat Social com abans del 2012 i que es revisin a la baixa les bonificacions a la contractació.

Recuperació de la sanitat universal

En un segon capítol de “recuperació de drets”, l’executiu espanyol es compromet a recuperar la sanitat universal gratuïta per als immigrants “durant el període entre el lliurament del document provisional i l’emissió de la targeta sanitària”, i a estendre aquest dret als ascendents que arriben de països extracomunitaris i per als ciutadans espanyols que viuen fora de l’Estat.

En aquest marc, es comprometen a revertir el copagament als pensionistes de forma “progressiva” a partir del 2019 començant pels més vulnerables, els que tenen persones a càrrec. També es posarà punt i final al copagament per transport sanitari no urgent i per alguns productes mèdics.

Derogació de les retallades en educació

En Educació, i tal com ja es va aprovar el 14 de desembre en un reia decret, el pacte inclou suprimir l’augment obligatori de la jornada lectiva dels docents i la possibilitat d’augmentar fins a un 20% les ràtios màximes d’alumnes per aula, així com l’obligació d’esperar 10 dies lectius abans de contractar interins que substitueixin professors de baixa. També inclou un augment de les beques per al curs 2019-2020 (impacte 536 MEUR), i dotar amb 50 MEUR la partida per a material escolar gratuït. En aquest àmbit, es reduiran de nou les taxes universitàries a “nivells previs a la crisi”.

Augment de les quantitats de Dependència

L’acord inclou també un augment de les quantitats que es paguen en el nivell mínim de dependència (132 MEUR) i la recuperació del nivell acordat derogat pel PP (383 MEUR). A mes, s’estableix que es recuperaran els acords financers entre l’Estat i les CCAA que es van derogar el 2012, una mesura que tindrà un impacte de 515 MEUR més.

Seguretat Social per als familiars que cuiden

L’executiu espanyol ha accedit també a recuperar la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors familiars no professionals que l’executiu del PP va derogar el 2012. La mesura beneficarà 180.000 persones i tindrà un impacte de 315 MEUR.

Les CCAA i ajuntaments podran regular els augments abusius de preus

Pel que fa a l’habitatge, el pacte proposa ampliar el pressupost en aquesta matèria en 630 MEUR al 2019 (38% més) i inclou mesures destacades per al lloguer com l’ampliació a cinc anys del mínim de pròrroga dels contractes. En cas que expiri el contracte i cap de les parts hagi manifestat la voluntat de no renovar-lo, es prorrogarà automàticament tres anys més. A més no es podran demanar garanties addicionals a la fiança en metàl·lic.

La mesura més destacada, però, és una modificació de la llei per “posar sostre als augments abusius de preus de lloguer a determinades zones” fruit de l’ús turístic dels allotjaments. Per abordar aquesta qüestió s’impulsaran reformes normatives que permetin que les comunitats de propietaris puguin prohibir l’exercici de l’activitat de lloguer turístic, i es permetrà als ajuntaments que creïn un índex de preus de referència. En aquest sentit, els ajuntaments podran declarar de manera temporal i excepcional una zona de mercat tensionat. També es permetrà que les CCAA i els ajuntaments puguin regular i limitar els augments abusius de preus del lloguer a aquestes zones declarades com a “tensionades”.

Sancions als habitatges buits

L’acord estableix que les CCAA i els municipis tindran a la seva disposició mesures fiscals i sancionadores per castigar els pisos buits de grans propietaris i que es regularà per llei també la protecció a les persones hipotecades.

L’augment del salari mínim costarà 340 MEUR

El document també concreta que l’augment del salari mínim interprofessional fins als 900 euros a més tindrà un impacte pressupostari de 340 MEUR i anirà acompanyat d’altres mesures com el subsidi per desocupació especial per als majors de 52 anys (323 MEUR). També -com s’havia anunciat- una derogació dels “aspectes més lesius” de la reforma laboal i l’elaboració d’un nou Estatut dels Treballadors.

Es vincula el règim d’autònoms als “ingressos reals”

L’executiu espanyol també es compromet a reformar al 2019 el sistema de cotització dels autònoms “per vincular-lo als ingressos reals” i combatre la proliferació de falsos autònoms.

Ingrés mínim vital

L’acord inclou un increment de la prestació per fills a càrrec per a famílies vulnerables mitjançant la creació d’un “ingrés mínim vital”. La prestació de 291 euros l’any passarà a 473 euros, una mesura que constarà 180 MEUR. També hi haurà 25 MEUR més per a ajudes al menjador i 330 per impulsar l’educació entre els 0 i 3 anys mitjançant ajudes als municipis que planifiquin inversions en aquest camp.

Equiparació dels permisos de paternitat i maternitat

Un altre dels grans acords pressupostaris entre el govern espanyol i Podem passa per l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat. Es durà a terme de manera gradual. Al 2019 seran 8 setmanes, al 2020 12 i al 2021 16 setmanes. La mesura tindrà un impacte de 300 MEUR.

Modificació del Codi Penal sobre injúries a la Corona

L’executiu espanyol també es compromet a modificar la Llei mordassa perquè es puguin celebrar manifestacions pacífiques sense comunicació prèvia i a retocar els articles del Codi Penal que fan al·lusió a delictes d’ofensa als sentiments religiosos i injúries a la Corona.

15% mínim d’Impost de Societats per a grans empreses

L’executiu espanyol també es compromet a legislar per exigir una tributació mínima d’un 15% de l’Impost de Societats, una mesura que afectarà només els grups que tributen en règim de consolidació fiscal i les empreses que facturin més de 20 MEUR. No afectarà les PIMES.

Impost de Transaccions

També es crearà un Impost sobre les Transaccions Financeres del 0,2% en la compra d’accions espanyoles i s’incrementarà en dos punts els tipus impositius de l’IRPF per a les rendes superiors a 130.000 euros i 4 punts a les superiors a 300.000 euros. Les fortunes de més de 10 MEUS pagaran un 1% més de l’Impost del Patrimoni, mentre que els productes d’higiene femenina passaran a tributar el 4%.

ACN