TOTS 21

EL president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d’arxiu. Pool Moncloa / Fernando Calvo

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que al llarg del primer semestre de 2021 «una part molt substancial» de la població espanyola podrà estar vacunada contra la covid-19 i que es farà amb «totes les garanties». El cap de l’executiu ho ha anunciat aquest divendres a La Rioja durant un acte de presentació del pla de recuperació. Sánchez ha dit que el govern espanyol està preparat per dur-ho a terme «en gairebé qualsevol escenari raonable». El president del govern espanyol ha explicat que Espanya serà un dels primers països de la Unió Europea, juntament amb Alemanya, en tenir un «pla complet de vacunació» en el qual l’executiu treballa des del setembre i que s’aprovarà el dimarts que ve en el Consell de Ministres.

Noves mesures de suport a restauració i hosteleria

El màxim responsable de l’executiu espanyol també ha afirmat que el Consell de Ministres aprovarà «pròximament» mesures per a la restauració i l’hostaleria que «complementin» les que ja estan prenent les autonomies i els ajuntaments per «protegir aquest sector», que està «patint i molt». En aquest sentit, Sánchez ha contestat la carta que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va enviar-li reclamant mesures de suport als sectors afectats per les restriccions i un relaxament fiscal.

Després de la reiterada queixa d’Aragonès per no haver rebut resposta, la missiva de contesta –a la que ha tingut accés l’ACN- assegura que Sánchez «comparteix les preocupacions» del Govern per la situació econòmica derivada de la crisi de la covid-19, explica que prepara un pla de suport a l’hosteleria i promet a Aragonès que gran part dels fons aniran destinats a Catalunya pel tancament de bars i restaurants. A més, afirma que 10.000 milions del fons europeu REACT-EU seran gestionats per les autonomies directament.

Sánchez també ha avançat que abans que acabi l’any el Consell de Ministres aprovarà un decret que suposarà una «revolució de l’administrativa pública» i que servirà per agilitzar l’absorció dels fons europeus. El decret tindrà una vuitantena d’articles per fer una «gran reforma» de l’administració pública i modificarà la llei de contractes, la de subvencions, agilitzarà tràmits i inclourà un nou instrument de col·laboració publicoprivada.

El president també ha explicat que el govern espanyol aprovarà una nova llei de Formació Professional que permetrà crear 200.000 noves places.

ACN