.

.

TOTS 21

El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva compareixença des de la Moncloa el 12 d’abril. Foto: Moncloa

El govern espanyol, ha escoltat finalment el clam de comunitats autònomes i associacions de pediatria: després de sis setmanes de confinament, els nens podran sortir al carrer a partir del 27 d’abril de forma controlada i limitada. Ho ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, que també ha confirmat la pròrroga de l’estat d’alarma fins almenys el 9 de maig.

Sánchez ha detallat que està previst que paulatinament es vagin aixecant les restriccions al moviment de l’estat d’alarma en funció de com evolucioni la pandèmia.

El president del govern espanyol ha anunciat que preveu demanar una nova pròrroga de l’estat d’alarma per 15 dies més, fins el 9 de maig. En roda de premsa, Sánchez ha celebrat els «progressos» fets però ha avisat que «no es pot regalar terreny» al virus i, per tant, ha explicat que proposarà una nova pròrroga al Congrés. Tot i això, el president ha avançat que «no serà el mateix estat d’alarma» sinó que es preveu la desescalada de mesures durant el mes de maig. En aquest sentit, ha proposat que el primer sector que pugui gaudir d’un «alleugeriment» de les restriccions siguin els infants. D’acord amb els experts, Sánchez vol que els nens i nenes puguin sortir al carrer durant unes hores al dia a partir del 27 d’abril.

El president comentarà la proposta amb els presidents de les comunitats autònomes i amb les forces polítiques, però ha remarcat que encara no estan detallats els límits ni l’abast d’aquesta mesura. En relació a quina franja d’edat afectarà el desconfinament parcial, tot i que no ha volgut entrar en concrecions ha explicat que «el punt de partida de debat» que es tractarà amb els experts seran els 12 anys, l’edat fixada a la Llei de Salut Pública.

El president espanyol ha parlat no ha concretat si es tractava de menors d’edat, inclosos adolescents, o bé només d’infants. Així, no ha volgut anticipar condicions -ha parlat de «gaudir d’una estoneta al dia d’aire lliure»- i ha recordat que «el més important és que siguem conscients que els passos han de ser graduals i amb les màximes condicions». Actualment els menors poden sortir al carrer sempre i quan acompanyin un adult per fer una de les activitats essencials, com anar a comprar o a la farmàcia.

Seguirà ampliació