.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) reforçarà el dispositiu amb 24 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat.

El Departament de Salut ha posat en marxa el pla d’estiu amb el reforç de 436 professionals en l’atenció primària. La xarxa sanitària s’organitzarà per a donar la resposta adequada a les necessitats de la ciutadania “tenint en compte la necessitat del descans dels professionals” després de l’esforç durant la pandèmia. Es destinaran 7,7 MEUR al reforç de la plantilla ja que als 2,7 MEUR previstos se sumarà una inversió addicional de 5 MEUR. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explica també que està previst reobrir tots els CAP aquest juny i fins a un 65% dels consultoris locals fins al juliol. La campanya combina les recomanacions per la calor i el reforç de les mesures per prevenir el contagi del coronavirus.

Comella ha explicat que si algun cap no obre aquest mes serà “per una qüestió arquitectònica o d’algun altres tipus” ja que ha insistit que la idea és que “tots puguin estar operatius”. Pel que fa a l’horari, la majoria romandrà oberts fins a les 20 hores, tot i que l’assistència programada serà fins a les 17.00 hores. A partir de llavors i fins al tancament, romandrà al centre personal per atendre urgències i activitat sobrevinguda.

Pel que fa als consultoris, ha explicat que es van tancar o alterar els horaris d’assistència presencial en la pràctica totalitat i ara s’estan començant a reobrir “per zones on més creix la població”. Aquestes zones són destinacions turística, ja siguin de costa o de muntanya, i es continuarà la reobertura conforme avanci la desescalada i hi pugui haver més demanda en unes determinades zones. La previsió és que entre juny i juliol obrin entre el 60 i el 65% del total que es van tancar.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella.

Combinar el descans del personal amb l’atenció al ciutadà

Habitualment hi ha un reforç de l’atenció primària per tal de poder fer l’organització tenint en compte les vacances del personal i el creixement de la demanda en zones turístiques. Comella ha detallat que enguany aquest reforç serà “més extensiu” perquè volen que el personal “pugui recuperar-se de l’esforç dels darrers mesos” i amb la previsió que la propera tardor s’incrementi l’activitat per l’epidèmia de grip i un eventual rebrot del coronavirus.

A més, ha explicat que també s’ha organitzat la campanya d’estiu mantenint una “forta presència” de l’atenció primària a les residències de gent gran.

Amb tot, ha assegurat que es reforçaran com és habitual les zones turístiques però també les que no ho són perquè la necessitat de descans és “generalitzada a la primària”. Així, ha assegurat que també es reforçaran zones més urbanes, com la ciutat de Barcelona.

Pel que fa a la distribució dels recursos, Comella ha assegurat que seran els propis centres els que faran l’organització en base a la seva pròpia “autonomia”. “No condicionem tants diners a tants metges o infermeres”, ha declarat, tot i que preveu que el gruix es destini a aquestes dues categories.

A més, ha afirmat que la recomanació és que s’estabilitzin contractes perquè s’encadenarà el programa de reforç de l’estiu amb el de la tardor i l’hivern. Per tant, ha apostat per “contractes de llarga durada”. En línies generals, es preveu que hi hagi uns 200 professionals més que els que van reforçar el sistema l’estiu passat.

Salut ha explicat que l’adequació funcional variarà per poder fer front als rebrots localitzats i també al turisme, que s’espera que sigui més local que internacional. Pel que fa a l’activitat hospitalària, es mantindrà de manera equivalent a l’any passat.

D’altra banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) reforçarà el dispositiu amb 24 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat, que faran 31.020 hores de servei. Aquestes mesures amplien la cobertura a les zones de costa que augmenten la població durant l’estiu com Tarragona, Terres de l’Ebre, Garraf i Girona.

Impulsa una campanya de conscienciació

Paral·lelament, el Departament de Salut ha impulsat la campanya #Tria/Salut amb el doble repte d’informar sobre les mesures de prevenció i protecció habituals de l’estiu –hidratar-se per evitar cops de calor i tenir en compte les altes temperatures- i la necessitat de prevenir els contagis de la covid-19. La directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del CatSalut, Rosa Romà, ha afirmat que no volen “un altre cop de calor” durant l’estiu “ni tornar a estar, una altra vegada, tots confinats a casa”.

“L’objectiu és transmetre els consells específics de l’estiu, com són refrescar l’ambient i fer servir crema solar; però també cal continuar respectant les distàncies, rentant-se les mans, posant-se la mascareta i no compartir ni estris, ni beguda, ni menjar”, ha recalcat Romà.
L’any 2019 es van notificar sis casos de cop de calor amb tres persones que van acabar perdent la vida. El director de l’Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, ha afirmat que són defuncions “evitables” i per això s’ha de transmetre a la població els missatges de prevenció, protecció i alerta.

El Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut, que és operatiu entre l’1 de juny i el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc, així com coordinar des de l’Agència i el CatSalut els recursos existents a Catalunya per a fer front a una onada de calor.

Beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua són alguns dels consells de la campanya. Per transmetre’ls es faran servir materials audiovisuals que estan disponibles al web de Salut i es difondran a través dels canals de comunicació dels sistema sanitari públic català, per xarxes socials i pels mitjans de comunicació.

Maria Belmez – ACN