.

Imatge d’arxiu dels Mossos d’Esquadra detenint un manifestant durant la quarta nit d’aldarulls a Tarragona. Foto: ACN

El Departament de Salut de la Generalitat té constància oficial ‘d’un sol cas en què la policia ha accedit a un servei d’Urgències’. Va ser el passat 15 d’octubre a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, en el context d’una càrrega policial, motiu pel qual el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona ‘ja ha fet arribar una carta a la subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona, demanant explicacions i expressant el seu malestar’.

D’altra banda, Salut no té constància que s’hagi produït cap detenció de persones mentre estaven sent ateses en un dispositiu de la xarxa d’hospitals públics o just després.

De manera general, els cossos i forces de seguretat ‘no poden realitzar cap actuació en un centre sanitari que pugui vulnerar el dret a la intimitat i confidencialita’t de les persones que s’hi atenen, afirm Salut. Això inclou, fins i tot, ‘la seva simple presència’ si no tenen ‘una resolució judicial’.

L’accés dels cossos i forces de seguretat als dispositius sanitaris ‘no pot vulnerar injustificadament el dret a la intimitat dels pacients’ ni suposar ‘un obstacle pel normal desenvolupament de l’activitat sanitària’, afirma. Si això es dona ‘no és admissible la presència de cossos i forces de seguretat en un centre sanitari’. Els cossos i forces de seguretat ‘només poden accedir a dades de tipus clínic-assistencial quan actuïn com a policia judicial i estiguin en disposició de la pertinent resolució judicia’l.

La protecció del dret a la intimitat de les persones ateses ‘és un dels pilars del nostre sistema sanitari i, com a sistema, el defensarem davant de totes les instàncies. El dret a la intimitat és un dret fonamental recollit a la legislació’, conclou Salut.