.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Foto: ACN

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha demanat al Ministeri de Sanitat que revisi l’ús de la vacuna Oxford-AstraZeneca per ampliar el nombre de persones a vacunar amb aquest vaccí: “Nosaltres ja advocàvem per posar al límit 65 anys”. Ara, amb més evidència científica, d’altres països europeus ja han ampliat l’edat màxima a 65 anys i la mateixa Agència Europea del Medicament ja va aprovar la vacuna per a majors de 18 anys. Per aquest motiu, el secretari ha exigit “revisar aquesta mesura i, per això, avui mateix hem enviat una petició escrita en aquest sentit al Ministeri perquè rectifiqui”.

Argimon també ha presentat unes dades d’incidència molt positives “que tendeixen a 0”. El secretari de Salut Pública ha explicat que, ara com ara, només hi ha 42 persones amb infecció després d’un any en què “lamentablement hem estat patint pels brots a les residències i ara podem dir que la situació ha fet un tomb”.

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha avançat que a partir d’abril confia en rebre un volum més gran de dosis que permetria ampliar l’estratègia de vacunació. Actualment només s’han rebut vacunes per poder administrar-les al 6,95% de la població en primera dosi i a un 2,47% en la segona. Argimon ha tornat a demanar una major certesa en el subministrament de vacunes que permeti accelerar la vacunació del conjunt de la població. En aquesta mateixa línia, Argimon també ha apuntat que “ja fa setmanes que estem treballant en operativitzar una estratègia de vacunació massiva i sistemàtica que permeti fer-la extensiva al conjunt de la població”.

Argimon també ha presentat les dades de l’informe que analitza la incidència de casos de COVID-19 en una mostra de 18.000 persones que van ser membres d’una mesa electoral en les passades eleccions en comparació a una població de control de la mateixa edat, sexe, risc de COVID-19 i municipi. Els resultats mostren que els casos confirmats a les persones de les meses van ser 37, i en el cas de la població general va ser de 47. Per tant, s’observa que no hi ha diferències significatives entre elles.

L’evolució de la COVID-19 en els centres educatius

Per la seva banda, Ariadna Mas, metgessa de família, ha presentat les dades sobre la infecció en l’entorn educatiu. En concret, ha volgut destacar que ja s’han fet gairebé 1,2 milions de proves, fet que representa “un esforç molt important de les unitats mòbils que es van crear quan es van obrir les escoles” i que, a més, les dades de positivitat a tots els grups educatius són inferiors al 5%, xifra recomanada per l’Organització Mundial de la Salut. “Més enllà de les percepcions individuals, les dades demostren com les mesures han funcionat i que les escoles són un entorn segur. Les dades són bones, i animem a les famílies i al conjunt de la comunitat educativa a mantenir els bons hàbits de protecció, sobretot ara que ve el bon temps i és més fàcil ventilar tant les classes com les llars”.

Redacció