.

Els elements festius de Salou es poden veure, fins al 2 de novembre, a través dels vidres del Teatre Auditori (TAS). Foto: Ajuntament

El municipi de Salou celebra, avui divendres, la Festa Major del 30 d’Octubre, una data transcendental per a la ciutadania salouenca, ja que fa 31 anys la població assolia, amb èxit, la Segregació.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “és important que cada any posem en valor el naixement del nostre municipi, els fets i les persones; perquè conformen un símbol i una referència d’identitat, i formen part important del nostre patrimoni històric col·lectiu”. Per Granados, “Salou és el que és gràcies a l’esforç de molta gent, de moltes entitats i col·lectius, que han aportat durant 31 anys el seu esforç per construir un Salou modern i vital; alhora estimat, on tothom se senti orgullós i satisfet amb sentiment de pertinença”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assenyalat que “enguany celebrem de nou la Festa de la Segregació perquè no podem oblidar que Salou existeix gràcies a la culminació d’un procés que ens va donar la vida com a municipi. I malgrat les circumstàncies, no podem deixar de recordar-ho quan complim els 31 anys”. Per Montalà, “el programa d’activitats d’enguany és diferent, però posant l’accent en la identitat, la simbologia i la història de Salou; combinant passat, present i futur”.

Per tal de commemorar aquesta fita històrica, l’Ajuntament vol rendir homenatge a totes les persones que van fer possible aquell procés, amb la plantació d’un arbre com a símbol de creixement i de progrés de la ciutat, que s’ha col·locat al costat d’uns altres 30 arbres, que van ser posats l’any passat, en forma d’espiral, al Passeig 30 d’Octubre, a la zona Emprius.

Es tracta d’un petit bosc format per Samohú, una espècie tropical caducifòlia que floreix a la tardor, quan va produir-se la Segregació, i que fa una flor rosada molt bonica i ornamental. Els arbres, el tronc dels quals té forma d’ampolla quan és gran, poden arribar a mesurar fins a 15 metres d’alçada i cada any es preveu plantar-ne un fins arribar al centenar.

Cal dir que la forma d’espiral és l’única forma geomètrica il·limitada, sense fi, que vol significar l’avançament progressiu i el camí cap al progrés.

‘Petita història de Salou’

A partir d’avui divendres, 30 d’octubre, també es pot descarregar a la pàgina web de l’Ajuntament de Salou (www.salou.cat) i a través de les xarxes socials de l’àrea de Serveis Culturals, la ‘Petita història de Salou’.

Es tracta d’un atractiu conte publicat al maig de 2010 per l’editorial Mediterrània, escrit per Josep Maria Plana Roca, i dirigit a nens i nenes de 8 a 12 anys, que ofereix un recorregut per la història i llocs més emblemàtics del poble costaner de Salou, de forma amena i rigorosa, a la vegada, acompanyada dels dibuixos en color de la reconeguda il·lustradora Pilarín Bayés.

L’obra, de 16 pàgines, pertany a la col·lecció ‘Explorem el món: Petites històries’. És una breu narració cronològica que convida a redescobrir, de forma entretinguda, la identitat i la història de Salou, a través dels personatges de ficció, com el senyor Antoni, un avi de 80 anys, conegut com a Tonet, i el Daniel, el seu net. El llibre parla dels atacs pirates, del Rei Jaume I, del Carrilet, el Xalet Bonet, el Mossèn Llaurador, entre d’altres.

En opinió de l’alcalde de Salou, Pere Granados, “la il·lustradora Pilarín Bayés sap plasmar la història de Salou amb els contrastos que sempre l’han caracteritzada”. “Des de la simplicitat a la transcendència, des de la tradició a la innovació, des de la popularitat a l’intimisme”, Bayés és una reputada il·lustradora i cronista de diverses històries de poblacions catalanes, i “té un vincle molt especial amb el nostre poble, ja que hi va viure entranyables estius, durant anys. Unes vivències que es manifesten en cada pàgina, aportant sentiment, anècdotes i curiositats, fruit del coneixement i la experiència personal”.

Altres actes de Festa Major

Durant el dia d’avui, i fins aquest diumenge, dia 1 de novembre, es pot participar en un concurs de paella popular, en format digital. Només cal enviar una recepta de cuina de paella, amb una fotografia del plat, al correu electrònic cultura@salou.cat. Es valorarà l’originalitat del plat i la presentació. El premi serà un sopar per a dues persones en un restaurant de Salou.

També, des d’ahir, dia 29 d’octubre, i fins a l’11 de desembre, es pot visitar a la Torre Vella l’exposició “Salou desaparegut. Poble, platja i estiuejants a l’antiga”, amb 35 fotografies antigues de Salou, que abasten des de la primera dècada del segle XX i fins als anys 70.

Bona part de les imatges formen part del llibre “Salou desaparegut”, escrit per la tècnica de l’Arxiu de l’Ajuntament de Salou, Judith Prat, que, a més, és historiadora i doctora en Ciències de la Informació, i el salouenc Joan Sardiña, cronista del municipi. El llibre ha estat publicat per l’Editorial Efadós, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salou i l’Arxiu Municipal, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El pròleg és de Pedro Otiña.

L’horari de visita serà de dilluns a dissabte (excepte festius), de 18 a 20 h; i l’aforament serà limitat a 6 persones.

Així mateix, fins al 2 de novembre, es troben exposats els elements festius de Salou a través dels vidres del Teatre Auditori (TAS), i es poden veure des de l’exterior del recinte.

També es pot enviar una fotografia fent panellets o menjant un moniato al correu electrònic cultura@salou.cat, fins a aquest diumenge, dia 1. Les millors fotografies guanyaran un sopar per a dues persones en un restaurant de Salou.

Activitats online pels infants i el jovent

Avui divendres, 30 d’octubre, la Biblioteca Pública Municipal de Salou realitza a les seves xarxes socials l’activitat “Molts (més) contes per jugar: tu acabes el conte”, que permet fer volar la imaginació i triar o crear el desenllaç de les històries contades. Es farà a les 17 h i a les 19 h.

La regidoria d’Infància també ha organitzat per avui divendres, un conjunt de tallers a les xarxes socials del Club Xic’S, que giren al voltant de la Festa del Panellet. Així, a les 17 h, s’ensenyarà com fer una xocolata desfeta per llepar-se els dits i sucar-hi els panellets. Els nens i nenes poden publicar a les xarxes socials una foto fent els panellets o menjant-los, etiquetant el Club Xic’S.

A més, demà dissabte, a les 12 h, el Club Xic’S durà a terme, a les xarxes, el taller “Com menjar un moniato”, on es proposarà donar-li forma de ratolí. L’activitat s’acompanyarà amb diverses cançons de la Castanyada per amenitzar-la. Per celebrar Halloween, demà dissabte, dia 31, també es motivarà els nens i les nenes a disfressar-se i maquillar-se per a l’ocasió i publicar una fotografia del resultat. I, finalment, el dia de Tots Sants, diumenge, 1 de novembre, es difondran refranys i endevinalles, durant tot el dia.

La regidora d’Infància i Joventut, Julia Gómez, ha expressat que “aquests dies especials al voltant de la Festa Major, la Castanyada i Halloween, hem pensat per a la canalla i la gent jove un munt d’idees creatives, educatives i divertides, perquè s’engresquin a dur-les a la pràctica en companyia dels seus familiars i sense haver de sortir de casa”.

D’altra banda, la regidoria de Joventut realitza avui divendres diversos tallers a les xarxes socials de Joventut Salou. A les 18 h, el jovent hi trobarà el taller “Còctel terrorífic sense alcohol”.

Demà dissabte, a les 11 h, es farà el taller “Disfressa’t d’allò que més t’agradi per passar un Halloween diferent”, on els joves hauran d’anar disfressats durant tot el dia. A les 18 h, es podrà ampliar la disfressa amb “Una lletja cicatriu”, amb diverses propostes que plantejarà Joventut Salou. I, a les 20 h, els joves podran preparar “La coreografia més espectacular” i compartir-la amb tothom, a través de les xarxes socials.

Enllaços per a les activitats de la Festa Major de la Segregació

Les activitats es podran seguir als següents perfils de les xarxes socials:

– Àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament de Salou: a Facebook, @SalouCulturaiFestes; i a Instagram, @saloucultura

– Biblioteca de Salou: a Facebook, @bibliotecadesalou; a Twitter, @bibliosalou; i a Instagram, @bibliosalou

– Regidoria d’Infància de l’Ajuntament de Salou (Club Xic’S): a Facebook, @salou.xics

– Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Salou (Joventut Salou): a Facebook, @Joventut Salou; a Twitter, @JoventutSalou; i a Instagram, @joventutsalou

Redacció