.

L’alcalde, el regidor i el gerent Turisme, amb l’anterior logo i amb l’actual. Foto: Tarragona21

Després de 17 anys de mantenir la mateixa marca i el mateix logo, un espai de temps impensable en altres grans poblacions turístiques, Salou ha fet el salt justament avui i de la mà del regidor de Turisme i del nou gerent del Patronat, expert en màrqueting, ha desvetllat la nova marca estratègica.

No és fàcil una opció d’aquestes en una població de tant d’impacte internacional com és Salou i on també té pes què dirà la pròpia població, i potser per questa qüestió no s’havia pres la decisió de fer-ho abans. El cost de la creativitat suma només al voltant de 15.000 euros.

Internacionalitzar encara més la imatge de Salou, associant-la a la mediterrània i a valors com l’ecologia, la sostenibilitat, el turisme familiar i la modernitat dels nous temps, lligats al paper potagonista de la dona, sintetitzen l’aposta. El logo ‘Salou’, el més visible de la nova marca, ja no durà d’acompanyament ‘Costa Daurada’, sino ‘Platja d’Europa’, el vell i etern lema creat a meitats dels anys 70 per l’antic Sindicat d’Iniciatives i Turisme i que malgrat les mancances de l’època es va demostrat com un encert.

Platja d’Europa

L’alcalde, Pere Grandos, ha defensat que Salou esculli el lema ‘Platja d’Europa’ per a promoció, separant-ho de les que es fan conjuntament amb la Costa Daurada. “Salou té una potència evident que supera la marca i com a municipi tenim la responsabilitat de buscar el màxim de promoció”.

El rebranding presentat avui no trenca radicalment amb el passat, sinó que l’evoluciona. S’hi ha treballat els darrers mesos amb la finalitat de dur a terme una millor construcció de la marca que condueixi a uns bons resultats econòmic-financers i que busca transmetre una idea clara: “Salou és una destinació familiar de qualitat i de confiança”. Així ho han explicat l’alcalde, Pere ranados; el rgidor de Turisme, Penet Presas, i el gerent de Turisme, Juan Carlos Capilla.

Es busca superar la imatge de la marca actual, amb 17 anys d’impacte a tots els nivells, per tal de seguir endavant amb un objectiu: transmetre que Salou ofereix un gran ventall de possibilitats i un enriquiment turístic durant tot l’any per a un públic majoritàriament familiar. Després d’aquest temps, Salou segueix treballant per oferir els millors serveis a les famílies, però ja des d’una posició establerta i amb una potència que es vol transmetre amb la nova imatge.

La promoció s’anirà aplicant gradualment al merxandatge, inclòs els trenet turístic, que viurà un canvi de look. Es donarà durant un temps la convivència entre ambdós models fins que s’acabi imposant el nou.

L’alcalde, Pere Granados, ha assenyalat com “Salou pretén generar una nova imatge, més moderna, actual, on es transmetin els valors, atributs i atractius diferencials de la destinació turística com a emplaçament destacat a la costa mediterrània” i ha afegit que “durant el 2016 hem enregistrat un total de 7.558.545 pernoctacions -un augment d’un 9%-, amb una mitjana de 4,1 nits d’estada a la destinació. És a dir, ja és una destinació turística de primer ordre”.

El gerent de Turisme, amb la nova marca. Foto: Tarragona21

Què busca el rebranding?

La nova identitat -que perd els requadres de colors que emmarcaven cada una de les lletres de la ciutat- i ofereix una tipografia molt més atrevida ha d’enfortir la marca, potenciar la percepció de destinació global i de centre neuràlgic pel turisme de sol i platja que inclou parcs temàtics i una àmplia oferta de qualitat.

En un món amb infinitat de destinacions turístiques de qualitat -com assenyalava el regidor de Turisme, Benet Presas, “cada cop es fa més difícil escollir la destinació vacacional. No és una elecció fàcil perquè és el lloc on esperem passar les millors setmanes de l’any, i perquè, a diferència d’un cotxe o d’unes sabates, les destinacions no es poden emprovar abans de comprar”. I afegia com “en aquestes circumstàncies la marca juga un paper importantíssim en la decisió, declinant l’elecció cap a les destinacions amb millor imatge, millor marca. No és només un logo, és una eina fonamental per l’atractiu turístic d’una ciutat i, per extensió, per la seva prosperitat”.

El gerent del Patronat, Juan Carlos Capilla, ha explicat el perquè del rebranding de Salou, afirmant que enceten aquesta nova etapa amb molta il·lusió. Impulsar la construcció d’aquesta nova marca integrada i coherent de la ciutat ajudarà a desenvolupar una narrativa consistent i una idea de força sobre la que teixir un pla de treball amb objectius clars perquè “les marques estan vives, i per tant s’han de renovar cada cert temps o s’arrisquen a quedar desfassades”, apuntava. Així que, aquesta nova imatge que començarà a desplegar-se a tots els suports (oficines, trenet turístic, catàlegs, papereria, web, opis…) té 4 punts fonamentals sobre els que es va desglossant:

És ‘Family friendly’ destinació vacacional per a famílies amb activitats per nens i adults en un entorn segur i amb moltes opcions.
Té ‘Engaging’: connecta amb la gent, la fa sortir, infinitat d’activitats possibles. Recordarem els bons moments viscuts a la ciutat.

Welcoming: ciutat oberta, amable, moderna, inclusiva per a parelles, sènior, esportistes…

Quality: ciutat preparada per a unes vacances de qualitat amb equipaments de primera classe, aigües netes, platges de primera…

Així que, per Capilla, “la unió de tots aquests conceptes es materialitza en un logotip que té fons i recorregut. És un logotip que, a part de lluir, comunica i que ajuda a gravar en la ment dels consumidors una imatge específica de la ciutat: acolorida, positiva, alegre i confiada”.

“És molt més que platja. Té platja, sí, i ho diem obertament perquè podem presumir de platges que són el nostre orgull. Però també comuniquem altres atractius de la destinació com els esports aquàtics, la natura i medi ambient (jardins, passejos…), la diversió familiar i l’oci”.

El logo inclou un nou color nou respecte a l’anterior -el morat-, associat a la dona i a la sensibilitat femenina. La marca ‘Salou’ abandona la caixa baixa i passa a ser tot en majúscules, amb jocs com que la lletra ‘A’ no duu el palet intermig o que els colors viuen una certa degradació que els fan més suaus. Tot el lema es mou damunt d’una simulació d’una ona, fent referència al mar.