.

Imatge d'arxiu d'un ple a l'Ajuntament de Salou.

Imatge d’arxiu d’un ple a l’Ajuntament de Salou.

El govern de l’Ajuntament de Salou ha aprovat la proposta d’ordenances fiscals (OOFF) per l’any 2016 amb el suport dels grups de C’s, PSC i Guanyem Salou, l’abstenció dels 2 regidors 2 d’ERC i els vots en contra del PP. Aquestes, es basen en tres eixos. D’una banda, reduir la pressió fiscal als ciutadans de Salou i mantenir l’oferta de serveis que presta l’Ajuntament sense incrementar-ne el preu; en segon lloc protegir a les famílies amb especial necessitat econòmica i promoure l’activitat econòmica i, finalment, fent una proposta de consens amb la resta de grups polítics.

Així, com ha explicat el regidor de Gestió Econòmica, Jesús Barragán, pel proper any, les OOFF es caracteritzen per fer un esforç per reduir la pressió fiscal amb una baixada real del 2% del rebut de l’Impost sobre Béns Immobles i per no apujar la resta d’impostos i taxes. En el cas de l’IBI (l’impost de béns immobles) la modificació de valors cadastrals realitzada per l’administració de l’estat per l’any 2016, hauria suposat una pujada del 10% del rebut pels contribuents. En canvi, les ordenances fiscals no només neutralitzen aquest increment dels valors cadastrals sinó que afegeixen una baixada addicional del 2% del rebut. Altres mesures que també se sumen a aquesta proposta de consens tracten de mesures anticrisi que es van començar a aplicar a l’any 2010, i que amb l’ampliació aplicades enguany arriben a les 73. “Aquestes OOFF esdevenen un instrument de foment i d’impuls a l’economia com a camí per a la sortida de l’actual situació ja que ajuden al creixement econòmic i a la creació de nous llocs de treball a les empreses (en especial la petita i mitjana empresa i els autònoms)”, assegurava.

La resta de taxes i impostos municipals no tindran cap increment pels contribuents i es congelen. Barragán, ha explicat que les OOFF pel 2016 mantenen el seguit de bonificacions per protegir a les famílies amb especial necessitat econòmica per una banda, i per promoure l’activitat econòmica per l’altra.

Ampli apartat de mocions

La primera de les mocions que s’ha debatut ha estat presentada pel Grup Municipal del PP “ instant als poders i administracions públiques a respectar el nostre ordenament jurídic vigent, així com la nostra norma fonamental, la constitució espanyola”. Aquesta moció no ha prosperat i ha estat únicament votada pels 4 regidors de C’s i els 2 del PP, i per tant, amb l’abstenció de la resta de grups (CiU-FUPS; PSC, ERC i Guanyem). Precisament, en el debat d’aquesta moció els membres de la Corporació militants de FUPS, han manifestat estar plenament d’acord amb l’enunciat de respectar l’ordenament jurídic vigent i l’actual marc constitucional però han presentat una esmena per fer una crida al diàleg de tots els partits polítics “per tal d’impulsar i consensuar una reforma constitucional efectiva, amb l’objectiu de trobar un millor encaix de totes les comunitats autònomes i nacionalitats que conformen l’actual Estat espanyol”. A aquesta esmena s’han adherit també els regidors del Grup del PSC, però ha estat rebutjada.

Una altra moció que s’ha votat ha estat presentada pel grup municipal d’ERC-AM de Salou per a posar el nom de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys a una plaça o parc de la població de Salou. Aquesta s’ha aprovat amb els vots favorables dels dos regidors d’ERC i de 4 de CiU, i amb l’abstenció de la resta de partits (4 regidors de FUPS, 4 de C’s, 3 de PSC i 1 de Guanyem) i el vot contrari del PP.