.

Imatge del ple telemàtic de Salou. Foto: Ajuntament

El ple municipal de l’Ajuntament de Salou, celebrat avui dimecres, 26 d’agost, ha aprovat, amb 15 vots a favor, per part dels grups Sumem per Salou, PSC i ERC, la moció presentada per l’Equip de Govern per a la consolidació de mesures financeres a les entitats locals.

La moció contempla l’acord d’instar al Govern de l’Estat a que consolidi la flexibilització donada per l’any 2020, pel que fa a la no exigència de compliment de la regla de la despesa a les entitats locals; així com la d’utilitzar el superàvit o romanent de tresoreria per a despeses generals, emplaçant-lo a modificar, també, la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària.

També demana al Govern de la Generalitat que es creï un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. En aquest sentit, aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros, l’any 2020; i la mateixa quantitat, per a l’any 2021; amb l’objectiu de donar resposta a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

Finalment, Sumem per Salou i PSC apel·len, en la moció, al Govern català perquè es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia, i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

Cal recordar que, en el passat plenari del 27 de maig de 2020, tots els grups municipals van aprovar un seguit de mocions que reclamaven passos i compromisos per tal que els ajuntaments poguessin utilitzar el seu superàvit, mobilitzar part important dels seus romanents de tresoreria i la flexibilització de la regla de la despesa, ja que molts ens locals han hagut de fer front a un seguit de mesures i actuacions per pal·liar la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Al respecte, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “l’Estat ha de flexibilitzar la seva postura en matèria econòmica i ens ha de permetre als ajuntaments la disposició lliure dels romanents de tresoreria i la flexibilització de la regla de la despesa perquè puguem fer front als efectes de la crisi del coronavirus”. Per Granados, “hem de poder actuar per fer front a qualsevol despesa o inversió necessària en la situació actual, com puguin ser plans d’ocupació, promoció, suport a les pimes, autònoms i empreses, amb l’objectiu d’evitar la destrucció del teixit econòmic i l’ocupació”.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització i Servei d’Ocupació, i Dinamització Laboral, i portaveu socialista, David González, ha explicat que “pels grups municipals que presentem la moció és imprescindible cercar consensos i reclamar a les administraciones supramunicipals tots aquells acords que afavoreixin les entitats locals i reforcin les seves competències, el seu finançament, l’autonomia local i la prestació de serveis públics de qualitat en favor dels nostres veïns i veïnes”.

Addenda al contracte programa amb el Departament de Treball en matèria de serveis socials

D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Salou ha aprovat, per unanimitat de totes les forces polítiques, Sumem per Salou, PSC, C’s, ERC i PP, la signatura de l’addenda al contracte programa entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i el consistori salouenc en matèria de serveis socials, altres programes i serveis relatius al benestar social i polítiques d’igualtat, per a la implementació de mesures extraordinàries, per fer front a l’impacte social de la pandèmia de la COVID-19, durant l’exercici 2020.

La Generalitat, atesa la situació actual, ha afegit increments econòmics en tres fitxes de l’esmentat contracte programa:

– Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD), que s’incrementa amb un import de 5.075,23 euros.

– La segona és la posada en marxa d’equipaments i serveis per facilitar l’atenció i el confinament de persones sense llar, mentre duri el periode d’emergència, que suposa un increment de 7.650 euros.

– I la tercera fitxa amb un increment econòmic és la de sistemes de resposta urgent per a dones que es troben en una situació de violència masclista i pels seus fills i filles, que representa un increment de 2.180,98 euros.

La quantitat total d’increment és 14.906,21euros.

El contracte programa tenia un import total de 529.157,98 euros

Al 2016 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i els ens locals (Ajuntaments) titulars del contracte programa van signar les condicions per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre ambdues administracions en matèria de serveis socials, altres programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat per al periode 2016-2019.

S’han formalitzat diverses addendes i, per garantir la seguretat jurídica per a la continuïtat dels serveis que s’estan prestant, així com del seu finançament, s’acorda prorrogar les condicions de l’exercici 2019 per al 2020 i mentre no se signa el nou contracte programa quadriennal.

Redacció