.

Al Telefèric es dona molta importància a l’interiorisme de l’espai, de l’atmosfera i evidentment del menjar. Foto: Cedida

Quan en gastronomia es menciona el Telefèric, el primer que ha de fer un és posar-se de peu. Aquest restaurant -pioner en posar de moda el ‘tapeo’ al més pur estil basc- va arrelar a Catalunya implantant una nova forma de crear i assaborir pintxos i tapes. Tot gràcies a Soledad Urabayen. La ‘Sole’ va voler donar un gir radical a la seva carrera, canviant la seva professió de marxant d’art, per la d’artista gastronòmica emprenedora. Tot un projecte que va anar de la mà del seu marit, en Ramón Padrosa, i que va iniciar-se primer a Sant Cugat (1992), a Barcelona (2012) per expandir-se posteriorment a California, Miami i Palo Alto, als Estats Units «el meu germà i jo encara ens freguem els ulls amb el que hem creat. Aquest novembre n’hem obert un altre a San José i al maig un altre a Los Ángeles. Es pot dir que som ambaixadors del menjar espanyol portat a la restauració a USA».

Maria Padrosa, segona generació del Telefèric explica que «el Xavi i jo érem molt mal menjadors, així que la meva mare, que li agradava molt la cuina, doncs ‘disfressava’ el menjar en el seu ‘laboratori de cuina’ per alimentar-nos. I mira el que en va derivar de tot això!» (somriu). Un telefèric de joguina penjat al restaurant, que el pare de la Maria havia portat a Suïssa, va batejar al restaurant que, prèviament es deia Rondes.

La clau del Telefèric radica en estar bé i menjar encara millor amb les seves creativitats. Foto: Cedida

El secret del Telefèric, tant el de Sant Cugat (Av. Torre Blanca 2) com el de Barcelona (Plaça Letamendi 27) radica en el bon producte amb el que es treballa, la innovació diària amb més de 70 pintxos ofertats, uns plats supervisuals, i uns professionals de cap a peus «nosaltres sempre intentem que venir al Telefèric no et deixi indiferent, donem molta importància a l’interiorisme de l’espai, de l’atmosfera i evidentment del menjar, recomanant-li a client les tapes que no es pot perdre a casa nostra. Ens agrada sobretot i vull destacar que la clau radica en estar bé i menjar bé. Fruit d’això, en les dues darreres edicions del certamen Tast a la Rambla hem estat la tapa més venuda, primer amb un taco de tonyina i enguany amb un brioix de salmó marinat» diu la Maria.

Tampoc ens volem oblidar de fer esment als còctels, nacionalment reconeguts i guardonats. Com a detall, tots els gels són artesanals buscant la fusió perfecta per a oferir el toc adequat a cadascun de les seves begudes.

Telefèric reinventat: al grano

‘Al Grano’, una marca de paelles per emportar a casa o anar a recollir al Telefèric. Foto: Cedida

«Nosaltres quan vam obrir el 2012 el Telefèric de Letamendi ja hi havia una crisi, per tant amb la pandèmia l’any passat no ens vam quedar de braços creuats. Calia buscar-se la vida» exposa la Maria, tot afegint que «vam apostar pel delivery i ens vam convertir en el segon restaurant de tapes que més volum va vendre». Tanmateix la situació que va haver d’afrontar el Telefèric el 2020 va servir per veure néixer ‘Al Grano’, una marca de paelles per emportar a casa o anar a recollir al restaurant permetent al client assaborir un arròs d’altíssima qualitat.

Recentment el Telefèric de Letamendi ha renovat el seu interiorisme, amb una nova proposta gastronòmica que us sorprendrà en tots els sentits. Voleu descobrir-les? Doncs allà us hi esperen. Bon profit!

Sal i Pebre / Helder Moya