TOTS 21

Cartell anunciador de les jornades gastronòmiques

L’Ajuntament de l’Ampolla impulsa aquest congrés culinari amb l’objectiu de donar a conèixer els productes del mar de les Terres de l’Ebre i consolidar el municipi com a espai gastronòmic del Delta de l’Ebre.

Del 21 al 23 de març, aquestes jornades professionals de cuina i ciència tractaran temes relacionats amb la cuina marinera tradicional i contemporània, “la cuina d’abord”, i es parlarà d’investigació, ciència, salut i sostenibilitat, realçant espècies de peix i productes mariners poc habituals als mercats i a les cartes dels restaurants.

Ponents amb Estrella

La primera edició d’aquest congrés culinari comptarà, d’una banda, amb la participació de 15 xefs de diferents parts del litoral català que elaboraran en directe plats i receptes marineres tant de cuina clàssica i tradicional com de fusió mediterrània-oriental, o de cuina d’autor contemporània, moderna i conceptual. Entre ells hi seran presents Quim Casellas del restaurant Casamar, una estrella Michelin; Vicent Guimerà del restaurant Antic Molí, una estrella Michelin; Albert Raurich del restaurant 2 Palillos, amb una estrella Michelin; els germans Torres, amb dos estrelles Michelin; i també Ada Parellada del restaurant Semproniana i Iolanda Bustos, la xef de les plantes i algues.

La Fundació Alícia, present

D’altra banda, i des del vessant acadèmic i científic del congrés, que coordina la Fundació Alícia, a cada sessió hi intervindrà un expert de referència que parlarà de com es pot continuar gaudint de tot allò que el mar ofereix i, al mateix temps, afavorir la seva ecologia, l’economia local, la vida dels pescadors, la restauració, el turisme sostenible, la salut dels ciutadans, la cultura i el plaer gastronòmic.

Una dotzena d’investigadors i científics, dialogant en directe amb Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, i en alguns moments comentant què es cuina amb els xefs, explicaran de manera entenedora les claus, els fruits del mar i del Delta de l’Ebre i les estratègies per assolir els objectius exposats.

Sessions obertes a tothom per streaming

L’esdeveniment es desenvoluparà simultàniament en dos platós situats a l’hotel Flamingo de l’Ampolla, des dels quals xefs i ponents podran veure’s i interactuar. Totes les sessions s’emetran en streaming pel canal de Youtube Gastroevents Online. GastroMar l’Ampolla 2021 Aquesta primera edició busca crear debat sobre l’elaboració dels productes mariners del Delta de l’Ebre, del peix senzill i de la manipulació d’aquests i altres productes mediterranis.

De la mateixa manera, pretén fer una demostració de l’elaboració de plats, amb peixos sostenibles, arròs, amb ostra i mol·luscs del Delta i amb peixos poc coneguts. Així com establir aquest acte com un congrés anual on es puguin obtenir unes conclusions sobre el consum de peix senzill i aconseguir que els restauradors, com a màxims prescriptors gastronòmics, s’impliquin amb aquest objectiu principal.

L’Ampolla, cuina de l’ostra

En el marc d’aquest congrés culinari, se celebrarà la 7a edició de L’Ampolla, cuina de l’ostra, on restauradors de la localitat presentaran un plat d’ostra cuinada el qual serà valorat per un jurat que escollirà l’opció més saborosa.

Helder Moya