TOTS 21

Fran López, gronxant-se al Xalar. Foto: Cedida

L’ebrenc Fran López és un xalador nat, un cuiner a qui li agrada passar-ho bé, que gaudeix amb la seva professió -dues estrelles Michelin-, cul inquiet i engrescat sempre en engegar nous projectes. Previ que l’estiu 2021 alcés el teló va posar en marxa al Passeig Marítim de Castelldefels (situat a l’hotel boutique dOONA) el restaurant Xalar, una primera aventura que Fran López ha iniciat sense la companyia del seu germà Joaquim, amb qui comparteix d’altres exitoses aventures amb Villa Retiro Grup, com el restaurant Xerta, situat a l’Hotel Ohla Eixample de Barcelona, l’hotel restaurant Villa Retiro, una escola de cuina i un celler familiar on elaboren vins i olis.

«La idea principal del projecte del Xalar no era fer un gastronòmic a peu de platja perquè no tindria molt sentit, sinó un restaurant al que poder acudir a qualsevol moment del dia a menjar unes tapes i beure uns còctels, un vi amb alguna cosa per picar, o, si al client li ve de gust, a fer una experiència més complerta», apunta el xef. Un cop passat juny, juliol i agost, mesos estiuencs per excel·lència, el restaurant Xalar fa balanç i assegura que «no tenim comparativa amb d’altres anys, ha estat un estiu molt marcat per la clientela nacional. Ara bé, estem satisfets ja que ens ha servit per posicionar-nos, per donar-nos a conèixer i sobretot per estar contents de la iniciativa que hem portat a terme i per comprovar petits aspectes que tenen marge de millora», descriu Fran López.

Una imatge de les vistes de la terrassa. Foto: Cedida

La identitat gastronòmica com a carta de presentació

La identitat gastro al Xalar l’abanderen els peixos frescos i salvatges, els mariscos -uns escamarlans a la brasa deliciosos-, les ostres (del Delta) i els arrossos a la llauna en una línia excel·lent qualitat-preu. Tot, producte de temporada amb elements i tècniques culinàries que respecten l’essència i la frescor del que es menja. «Cuinem els arrossos a la llauna perquè estan realment cuinats en aquest recipient, no muntats aquí a posteriori per decorar. Realment ens hi caben sis exactes al forn en safates quadrades i així els presentem», explica, tot afegint que «la fórmula ideal al Xalar és prendre alguns entrants per compartir, fer un ‘picoteo’ de forma distesa i després apostar per un bon peix, carn o arròs de segon».

La identitat gastro al Xalar l’abanderen els peixos frescos i salvatges, els mariscos -uns escamarlans a la brasa deliciosos-, les ostres (del Delta) i els arrossos a la llauna. Foto: Cedida

Els postres també us delectaran, i us recomanem expressament assaborir la seva carta de còctels, servida en gots de disseny del valencià José Piñero, tot visualitzant el mar o gronxant-vos al gronxador de fusta que hi ha a l’exterior de la terrassa, a peu de sorra amb la inscripció de «Volar és Xalar». Un autèntic moment de desconnexió i que immortalitzareu amb la vostra càmera.

El Xalar preveu allargar la temporada: «Setembre i octubre, segur, la meteorologia acompanya, hi ha ponts interessants pel mig i si la pandèmia ens respecta, són mesos àlgids. De moment, seguirem oberts cada dia de dilluns a diumenge i amb ganes que vingui la gent». Doncs ja ho sabeu, si el voleu descobrir, reserves al telèfon 936 342 951 i a xalarrestaurant.com.

Helder Moya