.

Rosa Marrugat, propietària de la Llibreria de la Rambla i filla del fundador Ramon Marrugat, posa envoltada de llibres a l’històric negoci cultural. Foto: David Aymerich.

Ja fa cinquanta anys, l’any 1968, que Ramon Marrugat va fundar la històrica Llibreria de la Rambla al número 99 de la Rambla Nova de Tarragona. Un negoci familiar, cultural i longeu que, malauradament, arribarà a la seva fi el pròxim dia 30 de juny. Així ho afirmen els seus propietaris en un comunicat que han publicat al perfil que mantenen a la xarxa social Facebook, tal i com explica Rosa Marrugat.

Així doncs, la filla del fundador explica els motius que els han portat a prendre aquesta difícil i dura desició afirmant que “una davallada de les vendes”, probablement perquè “la gent ha canviat els hàbits de consum, de la societat a la nostra ciutat” no els ha deixat cap altre sortida. Segons Marrugat, a Tarragona “es premia o revaloritzen els centres comercials”, el seu consum “i es perd el comerç de la ciutat”.

D’altra banda, Marrugat també és franca en afirmar que “en el món del llibre no es ven el mateix ara que abans, és un temps de crisi”. A més a més, respecte al local “també hi ha un augment del cost i tot plegat fa que no sigui viable el nostre projecte”, una llarga trajectòria carregada d’anècdotes i records que quedaran per sempre, explica Marrugat. “És un projecte que vam engegar fa cinquanta anys. Mentre ha durat ha estat tot molt maco, però hi ha un moment on has de prendre una decisió i no pots continuar, sap molt de greu, però és el que hi ha”, continua explicant.

Quedaran pel record les reunions polítiques que es celebraben des de la seva creació el 1968 al número 99 de la Rambla Nova de Tarragona. Foto: David Aymerich.

Rosa Marrugat tampoc pot evitar emocionar-se en recordar que “jo he estat sempre lligada aquí des de petita i córrer per aquí els dies de reunions i exposicions que s’hi realitzaven, els recitals”, “s’hi van fer moltes coses”, explica al voltant d’una llibreria que va ser molt més que el que la paraula significa, en actuar, després d’abandonar la seva vesant política, com un espai de sales d’exposicions que no es feien a cap altre indret de la ciutat en el seu moment. “Sempre hem estat involucrats en tots aquests tipus d’actes”, però “arriba un punt en el que veus que cada cop ve menys gent a aquests actes, que tu fas un esforç i aquest no és correspost”, se sincera Marrugat.

Actes diversos que han portat a la ciutat de Tarragona noms com Quim Torra, que va presentar un llibre a la Llibreria de la Rambla en el passat; també Joan Fuster, Artur Bladé, Josep Anton Baixeras (autor de la ciutat), Pep Coll, Joan Francesc Mira, Joan Barril, Maruja Torres o Montserrat Roig. Són algunes de les moltes, moltíssimes personalitats que han passat pel negoci cultural al llarg d’aquests anys. “A tots els que han ajudat a tirar la llibreria també els volem donar les gràcies per haver pogut fer-ho possible tots aquests anys”, afegeix Marrugat. “Suposo que quedarà un record per a la ciutat”.

Finalment, la filla del mític fundador és crítica amb els motius que els han portat a prendre aquesta decisió. “Crec que ha d’ajudar per reflexionar què vol la ciutat”, afirma amb contundència. “S’ha d’entendre que una llibreria no es pot mantenir només tenint els llums encesos i, si la gent vol que hi hagi llibreries per gaudir-les, la llibreria no es manté obrint l’interruptor, ha de ser possible fomentant la lectura des de petits”. I, per acabar de preocupar-nos i fer una reflexió interna necessària, Marrugat expressa ben alt que “també s’ha d’entendre que la cultura es paga i no pot ser que a vegades organitzis actes i no et sentis correspost”. “Ha de funcionar tot plegat”.

Fotografia d’un dels múltiples actes culturals realitzats a la Llibreria de la Rambla, que també va actuar com a sala d’exposicions des dels seus inicis. Foto: Llibreria de la Rambla.

Ara, “iniciarem unes vacances i després ja veurem, no hi ha res previst a la vista, ja veurem els projectes de futur que tenim, encara no els hem decidit”, tanca Marrugat visiblement emocionada.

Comunicat oficial que la Llibreria de la Rambla ha publicat al seu perfil social de Facebook:

Benvolguts i benvolgudes,

Ens sap molt greu comunicar-vos que el proper 30 de juny, aquesta llibreria tancarà definitivament les seves portes. La situació econòmica ens ha portat a prendre una decisió, que evidentment, ha estat la més dura i difícil que hem hagut d’afrontar. Sense entrar en detalls, cal posar en valor com hem arribat a aquest punt de no retorn. La desertització dels centres comercials de les nostres ciutats, els canvis en els hàbits de consum, la digitalització, la manca de cultura lectora del país, i, com hem dit, la manca de recursos han accelerat aquest procés que ara sí, ja toca a la fi.

Han estat 50 anys en que aquesta llibreria ha intentat posar en valor tota una sèrie d’elements en els que creia i creu fermament. Cal recordar els fundadors de la llibreria, una colla d’aventurers que posaren el seu treball, els seus esforços al servei d’un projecte que intentava ser un espai de trobada entre la gent que s’identificava, en aquella llarga nit del franquisme, com a progressistes i catalanistes.

Són moltes les hores que hem viscut, són molts els amics que hem fet, són molts els projectes que s’han iniciat en aquestes parets folrades de llibres. És per això, que també hem d’agrair a tota la gent que ha estat al nostre costat durant tot aquest temps; clients, amics, comercials, lectors, escriptors, editors, i en general gent de la cultura tota.

Moltes gràcies a tothom.

I esperem que la llavor que hem intentat sembrar doni fruit algun dia.

David Aymerich