.

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili

El Ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar el passat dijous al migdia, per unanimitat, en una sessió extraordinària urgent, la distribució del superàvit de l’exercici 2014.

Les inversions es poden realitzar gràcies a que l’equip de Govern va donar per finalitzat a principis d’aquest trimestre el Pla d’Ajust, un any abans del previst, i atès que es compleixen tots els requisits que estableix la Llei d’Estabilitat Pressupostària.

Tal i com l’alcalde Pere Virgili va anunciar el passat mes d’agost, l’Ajuntament de Roda de Berà va signar el trimestre passat la finalització del Pla d’Ajust que el Consistori va presentar al Govern Central al maig de 2012. Així, mitjançant el seguiment que es va fer del segon trimestre de 2015, el departament d’Intervenció va anunciar al Ministeri d’Hisenda la finalització del Pla d’Ajust ecònomic-financer.

Que actualment el Consistori no tingui cap deute amb el Fons per al Finançament del Pagament a Proveïdors (FFPP), que es compleixin tots els requisits de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, i que se signés, així, la finalització del Pla d’Ajust, ha permès que l’equip de Govern pugui destinar una part del romanent de tresoreria positiu de 2014 a efectuar diferents inversions.

El resultat de la liquidació de l’exercici 2014 va donar un romanent de tresoreria per a despeses generals de 1.974.067,39 euros, dels quals 529.113 euros s’han de destinar a despeses pendents d’aplicar a 31 de desembre de 2014, d’acord amb l’informe presentat per Intervenció. D’aquesta xifra, el Consistori ha d’assignar un import de 359.472,59 euros a amortitzar de forma anticipada el préstec concertat amb el BBVA, i pot invertir 187.022,51 euros per finançar una sèrie de projectes.

Les inversions escollides han estat quatre: el bombeig d’aigües pluvials i freàtiques i la recollida d’aigües pluvials a la urbanització La Barquera; la reforma del carrer Sant Salvador i del carrer Barà; la reforma de l’arranjament de les voreres de la urbanització Costa Daurada; i la reorganització de l’estacionament de vehicles al Roc de Sant Gaietà.

La urgència en la celebració del ple extraordinari i en l’aprovació, la qual va ser per unanimitat, de la distribució del superàvit venia condicionada per la necessitat de posar en marxa el més aviat possible els procediments d’adjudicació de les obres, atès que han de ser adjudicades abans del 31 de desembre per tal de no perdre les subvencions atorgades per la Generalitat en el marc del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2012-16.

El Pla d’Ajust de 2012
Al maig de 2012 l’equip de Govern Municipal va elaborar un Pla d’Ajust vinculant, amb mesures i retallades concretes i ineludibles, per tal de poder accedir a un crèdit de 2,2 milions d’euros (2,247.163,75€), a tornar en 10 anys, a través de la Línia de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), i assumir, en gran part, el deute adquirit amb els seus proveïdors.

Va ser un Pla d’Ajust que, segons el regidor d’Hisenda, Frederic Royuela, “va requerir reduir les despeses de personal i corrents, renunciant a les inversions, adoptant mesures d’estalvi i retallades per poder fer front al pagament del préstec obligatori i endurint la regla de la despesa que ara vincula als Ajuntaments”, comenta.

Per tal de posar fi al Pla d’Ajust l’Ajuntament havia de complir amb els objectius que estableix la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària, el nivell de deute públic, l’objectiu d’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i complir amb el període mitjà de pagament global a proveïdors, el qual se situa actualment en 4,38 dies.