.

.

TOTS 21

L'alcald de Roda de Berà, Pere Virgili, descobrint la placa

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, descobrint la placa

Des del passat divendres, moment en què l’alcalde, Pere Virgili, va destapar la nova placa que presidirà l’entrada, davant l’expectació de tots els assistents, la Biblioteca Municipal de Roda de Berà portarà el nom de Joan Martorell Coca. Així ho va decidir el Jurat del concurs «Posa-li nom a la Biblioteca», convocat en el marc del seu desè aniversari.

L’acte de celebració va tenir lloc el proppassat divendres a la tarda, tot just deu anys després de la seva inauguració oficial. La cita es va iniciar a la plaça de la Sardana amb el contacontes infantil «Les bestioles de l’Olga», a càrrec de l’Imma Pujol, basat en els contes de l’Olga Xirinacs, organitzat conjuntament amb el Consell Comarcal del Tarragonès dins del seu cicle de contes.

Seguidament tots els assistents van passar dins la Biblioteca on l’alcalde Pere Virgili va desvetllar el nom escollit. La proposta triada va ser la presentada per Llorenç Miró amb el nom de Joan Martorell Coca, «un rodenc ferm defensor de la llengua i la cultura catalana. Vinculat al teixit associatiu local, va fundar la Coral Verge de Berà i va ser president als inicis de les Monges Associació Cultural, treballant sempre per la difusió i la preservació del patrimoni i la cultura rodenques», argumentava Miró.

El concurs va rebre dinou propostes diferents molt diverses, però el Jurat, format per l’alcalde Pere Virgili, per Teresa Ferré, regidora de Cultura; per Cristina Serrano, tècnica de la Biblioteca Municipal; per la docent Pilar Franquet; i per Ricard Benimeli, tècnic de l’Arxiu Municipal, va decidir que la més adient per la seva significació era aquesta. També va decidir concedir dos accèssits, per la seva originalitat, a «L’arc de la lectura», de Judith Muñiz i María González, de 10 anys.

Xavier Martorell, fill de l'homenatjat, junt a la placa

El guanyador del concurs per al nou nom

Família i amics de Joan Martorell, qui va morir al 2009 a l’edat de 51 anys, van ser-hi presents a l’acte, entre ells el seu fill Xavier Martorell, qui amb les seves paraules d’agraïment i recordant el seu pare, va fer emocionar a la major part dels assistents. La regidora de Cultura, Teresa Ferré, també molt emocionada, va defensar el nom escollit assegurant que en Joan Martorell «va ser un rodenc que es va distingir per les seves actuacions culturals, un home molt actiu, un defensor de la cultura i del patrimoni rodenc, amant col·laborador de les associacions locals, i fundador d’algunes d’elles. Ens sentim molt orgullosos que a partir d’avui la Biblioteca porti el seu nom», va dir. També va felicitar a l’equip humà que forma la Biblioteca per la gran tasca que realitzen en pro de la cultura.

L’Alcalde va recordar diferents anècdotes de Joan Martorell, des de que era jove, passant per les representacions dels Pastorets, la seva estreta vinculació amb diverses entitats locals o la defensa del topònim Roda de Berà, entre d’altres. «Avui estic content per viure en un poble on la Biblioteca portarà el nom d’en Joan Martorell Coca, però alhora enfadat perquè era massa aviat i el Joan avui hauria d’estar aquí celebrant aquest desè aniversari amb tots nosaltres», va assegurar.

L’escriptora Teresa Duch, autora de capçalera de la Biblioteca, davant la impossibilitat d’assistir a l’aniversari, va fer arribar un vídeo amb un missatge de felicitació, el qual va ser projectat.

Una moment de la celebració, amb el pastís corresponent, dels deu anys de la Biblioteca Municipal

Una moment de la celebració, amb el pastís corresponent, dels deu anys de la Biblioteca Municipal

Finalment Pere Virgili, les regidores Isabel Mondéjar i Teresa Ferré, i les treballadores del servei, Cristina Serrano, Montse Blasco, Sara Quirós i Lita Bernete van bufar les espelmes del pastís, i es va servir un berenar per a tothom.

L’acte també va comptar amb l’assistència dels regidors José Ibort, Toni Bernal i Josep Antoni Benedicto.

L’aniversari continua

Els actes de celebració del desè aniversari de la Biblioteca Municipal continuaran el proper divendres, a partir de les set de la tarda, amb la presentació del nou disc del grup Tres, «La sal de la mar».