.

L’alcalde, presentant els pressupostos participatius. Foto: Cedida

Un gir de 180º als comptes municipals; el deute de l’Ajuntament ha baixat del 34% al 15% en quatre anys

L’equip de Govern de Roda de Berà ha fet durant els últims quatre anys una important tasca de contenció de la despesa per mantenir l’equilibri de les arques municipals, tot plegat garantint la qualitat dels serveis públics, i reduint la pressió fiscal dels ciutadans.

I ho ha fet també executant un gran nombre d’inversions, més de 60 projectes en quatre anys, i 6.383.956,16 euros invertits.

S’ha aconseguit mantenir un superàvit pressupostari i complir amb els requisits de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, el nivell de deute públic, l’objectiu d’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i el període mitjà de pagament global a proveïdors.

Els pressupostos aprovats, els més socials de la història del municipi, van estar en tots els casos dialogats amb la resta de grups de l’oposició, per tal que tots ells poguessin aportar les seves propostes i que fossin recollides.

La bona salut de l’economia municipal i el rati del deute viu, que actualment es troba al 14,91%, ha permès que durant quatre anys s’hagin congelat o bé reduït diferents taxes i impostos municipals.

Al 2019 els rodencs han vist reduït el rebut de l’IBI en un 3% real, un 5% des de l’any 2017. Una rebaixa que, en ser un impost que afecta a la gran majoria de ciutadans, és important perquè ha beneficiat a totes les llars. Així com un 10% lineal a l’impost de circulació.

El consistori ha fet una gran millora i reorganització de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Foto: Cedida

MODERNITZACIÓ DE LA GESTIÓ I TRANSPARÈNCIA

L’equip de Govern ha fet una aposta important per esdevenir un Ajuntament més transparent i posar a disposició de la ciutadania a través del Portal de Transparència tota la informació sobre la gestió municipal i les seves actuacions.

S’ha creat una nova seu electrònica i la carpeta ciutadana que facilita als rodencs i rodenques l’accés a la informació i als tràmits municipals, així com la relació entre l’Ajuntament i el ciutadà.

A l’octubre de 2017 va continuar donant passos endavant i es va posar en marxa el sistema de videoactes, el qual ha facilitat l’accés als ciutadans als plens municipals, que també s’emeten en directe al nostre canal de Youtube.

Quant a la modernització de la gestió interna del consistori, s’han assolit grans fites amb una gran millora i reorganització de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i una nova organització dels departaments de Serveis Tècnics, Urbanisme i Medi Ambient, dins de la nova àrea de Territori, tot plegat per facilitar qualsevol tràmit que hagin de fer els ciutadans i permetre que en un mateix espai puguin resoldre’ls.

Durant aquesta legislatura per primer cop els partits de l’oposició amb representació han comptat amb un despatx propi dins de l’Ajuntament on poder reunir-se i atendre cites, així com amb una sala de reunions conjunta. També han tingut l’oportunitat de presidir diferents comissions informatives en aquests quatre anys, un compromís que va adquirir amb ells l’Alcalde i que va complir per tal de fer-los partícips.

MÉS PARTICIPACIÓ DE LA CIUTADANIA
133.283 EUROS DESTINATS A LES ASSOC. DE VEÏNS

Per primer cop al municipi es van posar en marxa uns pressupostos participatius. Els rodencs van poder proposar i escollir en quins projectes es destina una part del pressupost general.

En l’edició 1 es van presentar 115 propostes, de les quals es van validar 32 i amb els vots de la ciutadania es van escollir 4 projectes guanyadors que durant el 2019 s’executaran.

Per promoure la participació dels veïns i veïnes es van crear els consells de barri, reunions periòdiques entre l’Ajuntament i les associacions veïnals per conèixer les seves preocupacions i demandes i tenir-les en compte.

L’Ajuntament va aprovar un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que inclou novetats importants respecte la participació ciutadana i la creació dels canals necessaris per facilitar la participació de tots els rodencs i rodenques en els assumptes municipals.

Imatge virtual de la remodelació de la plaça de Sant Jaume

PLAÇA SANT JAUME: UN ESPAI PER ALS VIANANTS

La plaça Sant Jaume és el punt on es concentra la vida comercial i d’oci del barri.
Al febrer d’aquest any l’Ajuntament va encetar les obres de remodelació per transformar-la en una plaça polivalent, més moderna, on el vianant fos el protagonista, amb l’objectiu de millorar la qualitat urbana de l’espai i dinamitzar el comerç i el turisme de la zona..
Les places per a l’estacionament de vehicles han estat eliminades per reduir la presència de trànsit rodat a la nova plaça, i s’han creat unes quantes del tipus “para i compra”. Per aquest motiu es va ampliar l’aparcament del carrer Sínia (a uns 200 metres) amb 52 noves places per a vehicles.

Millorad’un pas de vianants. Foto: Cedida

UN TEIXIT URBÀ MÉS MODERN
6.096.761 EUROS EN INVERSIONS DE MILLORA I MODERNITZAR EL TRAÇAT URBÀ
233.796 EUROS EN RENOVACIÓ O ARRANJAMENT VORERES I PAVIMENTS
130.000 EUROS EN MEJORAR Y RENOVAR LA RED DE AIGUA
913.772 EUROS DESTINADOS A LA LIMPIEZA VIARIA

L’equip de Govern ha invertit en els últims quatre anys 6.096.761 euros en inversions per millorar i modernitzar el traçat urbà de Roda de Berà.
En algunes zones ha volgut donar prioritat al vianant, com al carrer Sant Isidre o a la plaça dels Pins, amb el projecte de modernització que s’està duent a terme, amb el qual es vol recuperar la idea de plaça oberta de fa anys, en la qual el vianant tingui preferència i sigui el protagonista.

L’àrea de Territori ha repintat els passos de vianants, cruïlles, zones d’aparcament, línies grogues, stops, cediu el pas, illetes, entre d’altres, per tal d’incrementar la seguretat viària tant de conductors com de vianants.

També es va posar en marxa una prova pilot amb la creació de diverses places d’aparcament de motocicletes tot just abans dels passos de vianants, per tal de millorar la visibilitat i la seguretat dels vianants, amb uns resultats molt positius. Amb el mateix objectiu, l’Ajuntament va modificar el sentit de moltes places d’aparcament, amb la creació d’aparcaments en bateria inversa, mesures que inclou el Pla Local de Seguretat Viària.

AFAVORINT LA CREACIÓ D’OCUPACIÓ AL MUNICIPI
1.702.552 EUROS DESTINADOS A POLÍTICAS DE OCUPACIÓN
8 BORSES PER DONAR FEINA A PERSONES EN ATUR

La política d’ocupació de l’Ajuntament ha ajudat a reduir l’atur al municipi.

L’equip de govern ha lluitat perquè persones en situació d’atur poguessin formar-se amb cursos 100% finançats i trobar feina. Ho ha fet amb plans d’ocupació i col·laboració social, amb la creació de 8 noves borses de treball i amb subvencions a empreses que contractessin desocupats.
Va obrir al 2014 una línia d’ajudes a empreses que contractessin persones en atur i a aquells emprenedors que volguessin iniciar el seu propi negoci.
104 persones han trobat feina gràcies a les polítiques d’ocupació de l’Ajuntament.

L’Ajuntament ha destinat en quatre anys 1.702.552 euros a polítiques d’ocupació.

Un dels actes de solidaritat celebrats a Roda de Berà. Foto: Cedida

RODA DE BERÀ ÉS SOLIDÀRIA
69.611 KG. D’ALIMENTS REPARTITS A TRAVÉS DEL PUNT DE DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS
693.866 EUROS A SERVICIOS SOCIALES EN 4 AÑOS
2 PISOS DE EMERGENCIA Y 4 PISOS DE ALQUILER SOCIAL

Una de les prioritats d’aquest equip de Govern durant els últims quatre anys ha estat ajudar a les famílies que més ho necessiten, estar al costat de les persones que més han patit les conseqüències de la crisis.

Des de 2016, any en què es va posar en marxa el reglament regulador de les prestacions d’urgència social, s’han destinat ajudes d’urgència per donar atenció a determinades situacions de necessitat puntual, urgents i bàsiques de subsistència que hagin pogut patir els rodencs i rodenques per manca de recursos econòmics suficients.

En quatre anys 203 famílies, un total de 609 persones, han rebut lots setmanals d’aliments a través del Punt de Distribució d’Aliments de l’Ajuntament, i s’han distribuït a través del servei, 69.611 quilos d’aliments i productes bàsics.

Roda de Berà ha demostrat en moltes ocasions que és solidària i en les últimes quatre edicions del Gran Recapte d’Aliments s’han recaptat al municipi 31,6 tones d’aliments per a les famílies més vulnerables.

L’Ajuntament compta actualment amb dos pisos d’emergència social que tenen la finalitat d’allotjar temporalment persones que en moments puntuals es trobin en situació d’urgència social; i quatre pisos de lloguer de protecció oficial amb uns preus socials per adaptar-se a la realitat socioeconòmica de les famílies més necessitades que poden optar a aquests habitatges.

Campanya del Banc dels Aliments. Foto: Cedida

UNA APOSTA PER LA IGUALTAT

La regidoria de la Dona ha fet una aposta ferma per sensibilitzar la població per assolir la igualtat entre homes i dones, i en els últims anys ha multiplicat les activitats, cursos i xerrades en aquest sentit, per assolir un canvi real de valors i lluitar contra els estereotips i els rols de gènere, amb la celebració de la Setmana contra la violència envers les dones – 25 de novembre-, i del Dia Internacional de les Dones -el 8 de març-.

Els joves de l’institut han rebut formació per la igualtat de gènere a través de diferents tallers, sufragats per l’Ajuntament.

L’objectiu és continuar treballant en la conscienciació de la ciutadania sobre aquesta lacra per aconseguir un canvi de valors en la societat, lluitar contra els estereotips i els rols de gènere, els quals es basen en molts casos en el menyspreu de tot allò que estigui relacionat amb la feminitat, així com sensibilitzar contra la sexualització de la figura de la dona als mitjans de comunicació i a la publicitat.

CONNECTATS AMB LA GENT
AL 2017 NOU WEB MÉS MODERN, MÉS PROPER
4.600 SEGUIDORES EN FACEBOOK Y CRECIENDO

L’Ajuntament ha fet un important salt en la forma de comunicar-se amb els ciutadans.
Al 2017 es va posar en marxa un nou web municipal més modern, més atractiu, més intuïtiu i que permet una navegació més àgil i senzilla, amb nous serveis i més tràmits online.

En paral·lel es va crear també el canal de l’Ajuntament a Youtube, una eina per estar al dia de totes les novetats i esdeveniments.

El Facebook de l’Ajuntament ha continuat creixent i ja té 4.600 seguidors. Esdevé una eina molt activa i propera a la ciutadania. Per altra banda es va crear un nou perfil a Instagram el qual compta amb 500 seguidors.

A Roda de Berà Ràdio es va crear un espai quinzenal, “Casa de la Vila”, a través del qual l’Alcalde respon en directe totes les preguntes dels rodencs i rodenques.

Un dels parcs infantils millorats a Roda de Berà. Foto: Cedida

RENOVACIÓ DE ZONES VERDES I PARCS INFANTILS
752.471 EUROS EN MILLORAR ZONES VERDES I PARCS

L’Ajuntament ha fet una important renovació i modernització de les zones verdes i parcs infantils del municipi. Durant l’hivern de 2018 l’àrea de Territori va dur a terme una important campanya de millores als parcs infantils de tot el municipi. Es va valorar segons les necessitats de cada parc tot i que es va actuar a tot el terme municipal.

Alguns dels parcs en els quals es va actuar, instal·lant elements nous, polint i repintant, canviant jocs en mal estat, reposant bancs, arranjant altres elements o bé canviant el cartell del parc, van ser: el parc de l’avinguda Marinada, el del barri de les Torres, la Martorella, el parc de l’Eixample, al barri de Berà Mar, a Marysol, el parc de l’avinguda Rafael Ciuró, el del carrer Lisboa, o el del carrer Vila-rodona, entre d’altres.

També s’han creat de nous o bé estan en fase d’execució o en projecte, com ara la zona verda de l’avinguda de l’Avenc, al costat del PIJ, que inclourà el nou skatepark, una nova zona verda i un circuit d’educació viària per a bicicletes i patinets.

MILLORS INFRAESTRUCTURES DE TRANSPORT
597.400 EUROS AL TRANSPORT PÚBLIC

Un baixador a Roda de Berà: L’equip de Govern ha lluitat per demanar a Adif la construcció d’un baixador de la línia de tren de la costa a Roda de Berà. Segons un estudi elaborat per la Generalitat de Catalunya, la millor opció seria ubicar-lo entre els municipis de Roda de Berà i Creixell, a la zona de la Barquera, per donar servei a ambdós municipis.

A més a més és un tram de doble via on ja hi ha amplis aparcaments a banda i banda, un pas inferior per al canvi d’andana i accessos directes des de l’N-340, fet pel qual tan sols caldria construir el baixador.

Defensa del pas a nivell. Una altra lluita mantinguda amb Adif ha estat per la defensa del pas a nivell i la negativa de l’Ajuntament a permetre el seu tancament. Totes les propostes presentades per Adif han estat rebutjades pel consistori i ha demanat al Ministeri de Foment que es compleixi el que preveu el Pla Territorial del Camp de Tarragona, el trasllat de la via ferroviària fora del municipi amb un nou traçat paral·lel a l’AP-7.

Millores al transport urbà: Al setembre de 2017 l’Ajuntament va modificar el sistema de transport urbà i interurbà per millorar i incrementar la seguretat dels escolars. Els estudiants ja no han d’arribar fins a Sant Vicenç de Calders per anar i tornar de l’escola, i el seu recorregut és únicament urbà.
Actualment hi ha més freqüència de pas d’autobusos per anar i tornar des de l’estació de Sant Vicenç de Calders, així com un bus exprés que permet arribar fins a l’Hospital del Vendrell des de l’avinguda Sant Jordi.

RODA DE BERÀ UNA VILA JOVE
EN 4 ANYS 17.206 JOVES HAN PASSAT PEL PIJ

La regidoria de Joventut, a través del Punt d’Informació Juvenil, ofereix múltiples activitats de formació i de lleure. El PIJ és el punt de referència i de trobada per als joves del nostre municipi, un espai on s’ofereix als joves una informació contrastada, àmplia i plural, relativa a tots els àmbits del seu interès: treball, estudis, habitatge, salut, vacances, oci, etc. així com serveis complementaris que juguen un paper important en la dinamització dels joves del municipi.

En els últims quatre anys 17.206 joves a partir dels 12 anys han passat pel PIJ.

Les regidories de Joventut dels ajuntaments de Roda de Berà, Torredembarra, Altafulla i Creixell, amb el Consell Comarcal del Tarragonès, treballen des de fa 10 anys en xarxa amb el projecte de dinamització juvenil “Propera Parada…TRAC”. L’ajuntament de la Riera de Gaià va manifestar el seu desig d’entrar a formar-hi part i des del 2018 els seus joves ja gaudeixen dels cursos formatius i de les activitats compartides.

El Pla Local de Joventut 2016-2019 ha estat un dels millors valorats del Tarragonès, en ser exemple de bones pràctiques i un referent al territori.
Al 2015 es va crear una Taula de Convivència i Prevenció en l’àmbit juvenil que es reuneix un cop al mes per tal d’identificar i evitar conductes de risc i vetllar pel futur del joves rodencs.

Compta amb la participació del regidor de Joventut, de tècnics del servei de mediació i prevenció comunitària de la Generalitat de Catalunya, de justícia juvenil, de Serveis Socials, de l’Escola d’Adults Municipal, de la direcció dels centre escolars del municipi, de la Borsa de Treball Municipal, dels tècnics de Joventut i d’Esports, de Mossos d’Esquadra i de la Policia Local.

/* JS para menú plegable móvil Divi */