.

L’equip de govern, presentant la campanya de participació ciutadana. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Roda de Berà arrencarà el proper dia de Sant Jordi la fase decisiva dels primers pressupostos participatius del municipi, que s’ncorporaran en 2018 i que donaran pas als segons, per a 2019, amb la intenció que els primers que abordi siguin una fase preparatòria per als següents. Els principal problema que es troben els ajuntaments que han tirat endavant pressupostos participatius són la baixa participació ciutadana i el desconeixement ciutadà del que es pot proposar.

Per a fer front a aquests dubes, l’Ajuntament de Roda de Berà endegarà una campanya de comunicació força intensa, amb cartelleria i anuncis en premsa en diferents formats, també a les xarxes socials, i acostant els actes al carrer en comptes de fer venir els ciutadans a l’Ajuntament. Altrament, el paquet inversor subjecte de selecció ciutadana suma un u per centr del pressupost municipal, 120.000 euros en 2018, una xifra molt elevada per a un municipi d’aquestes dimensions.

L’arrencada del procés ha tingut lloc els darrers dos anys amb reunions fetes pel consistori amb associacion de veïns, és la primera fase o edició 0. A partir d’aquí i en 2018 la ciutadania votarà aquelles tres propostes aprovades prèviament per les assocacions de veïns i verificades pels tècnics municipals de manera que no incompleixin la legalitat o les bases subjectes a normes.

L’edició de 2019 dels presssupostos participatius inclourà ja que els propis ciutadans presentin propostes, que després de ser validades per l’Ajuntament, seran votades pels ciutadans. Hi podran participar ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys: per presentar les propostes no caldrà que estiguin empadronats, però sí per votar-les. Es votarà de dues maneres: de forma presencial o on line, i no es podrà repetir vot.

Es tracta que la primera fase, la de 2018, “sigui pedagògica per oferir pautes i criteris a la població per aprendre a fer propostes el més viables possible”, ha destacat la responsable de l’empresa Ceres, encarregada del procés, Coia Poblet, durant la presentació del mateix, que s’ha fet avui a l’Ajuntament.

L’alcalde, Pere Virgili, ha afirmat que amb el projecte “hem fet un salt qualitatiu en democràcia”. Virgili ha recordat que existeixen unes limitacions a l’hora de fer propostes i és conscient que una de les tasques municipals serà “fer entendre als ciutadas per què unes propostes no poden ser acceptades”. “Per començar, les propostes han de de ser legals i formar part del capítol d’inversions. S’entén per ells les obres. Han de ser actuacions municipals i no han de ser subvencionades per altres administracions. Tampoc es poden presentar propostes no relacionades amb les inversions, com ara peticions a Serveis Socials. Les inversions tampoc poden ser plurianuals, han de ser viables tècnicament i sostenibles en el temps”, ha destacat Virgili.

Presentar fins a dues propostes

En la segona fase, anomenada edició 1, cada ciutadà podrà presentar fins a dues propostes a títol individual, però també les poden presentar les associacions de veïns prèvia fase de participació popular oberta al barri. Un cop fetes les propostes i feta la criba posterior, la regidoria de Participació Ciutadana es posarà en contacte amb les persones que hagin fet propostes que requereixin aclariment, que justament sol fer referència a aquelels que es descarten perquè se salten les bases.

Cada persona haurà de votar un total de tres propostes, considerant-se nul·les les que en votin més de tres. De les tres propostes, una farà referència a l’àmbit general del municipi, i dues, a barris diferents. Roda de Berà compta amb 11 barris. Les propostes finals se seleccionaran en base als vots obtinguts i al límit econòmic establert, escollint-se aquelles propostes, la suma de les quals sigui la més propera al límit econòmic de 120.000 euros.

El regidor de Participació, Frederic Royuela, considera que a la llarga, els ciutadans tendiran a fer propostes globals sobre el municipi més que sobre el seu propi barri. L’anomenada edició 1 serà l’arrencada del model que es vol implantar, un cop passada l’experiència de l’edició 0 i de la transició.

L’alcalde ha subratllat que el procés, més enllà de donar veu a la ciutadania perquè triï un paquet inversor, serveix altrament per conèixer el pols ciutadà, ja que també es presenten problemes i queixes que no fan referència no només a les inversions. El consistori i Ceres consideren que la participació més valorada “és la qualitativa i no la quantitativa” i es dóna prioritat al contacte amb la ciutadania i a donar-li a conèixer aquesta eina més enllà del resultat final de la votació. Roda de Berà vol seguir el camí de diferents països europeus on la cutlura de la participacio ciutadana està molt més implantada.

J. Garcia