TOTS 21

En el seu afany de millora constant, l’Ajuntament ha instal·lat avui, 15 de gener, un nou contenidor de recollida d’oli domèstic usat al costat de l’Hotel d’Entitats, al carrer Mossèn David Pujol.

Aquest, se suma als altres contenidors ubicats al municipi, un a l’edifici consistorial, a l’escola Salvador Espriu i un altre a l’escola El Cucurull, tot i que les ampolles plenes d’oli domèstic usat també es poden portar directament a la deixalleria.

L’oli domèstic usat, quan es llença a la brossa o s’aboca per l’aigüera o per la tassa del vàter, és un residu que contamina greument les aigües residuals urbanes, dificulta i encareix la depuració d’aquestes aigües i provoca embussos i males olors a les canonades. Separar-lo contribueix a reduir la contaminació de l’aigua dels rius, del mar i dels aqüífers; disminueix la producció de diòxid de carboni; permet el seu reciclatge, a través del qual es pot produir biodièsel i productes de cosmètica i sabons, i es valoritza d’aquesta forma un residu contaminant com és l’oli i convertint-lo en energia neta i renovable.

Les regidories de Medi Ambient i Serveis de l’Ajuntament de Roda de Berà van iniciar 2013 la recollida d’aquest residu amb una campanya conjunta amb la Diputació de Tarragona sota el lema «El teu oli ens mou!. L’objectiu des de llavors ha estat el d’afavorir la recollida de l’oli que es genera a les llars per tal de reduir la contaminació de l’aigua del sòl i poder aprofitar aquest residu contaminant transformant-lo en biodièsel, un carburant biodegradable.

Per dur a terme la recollida de forma correcta, l’Ajuntament va repartir més de dos mil kits que incloïen, entre d’altres, un embut especial pensat per poder enroscar-se a la part superior de qualsevol ampolla de plàstic. Les persones que encara no el tinguin a casa el poden recollir de forma gratuïta al departament de Serveis Tècnics de l’Ajuntament de Roda de Berà.