.

Roc Muñoz, alcalde de La Canonja. Foto: Cedida

La Canonja ha tancat 2020 buscant sortejar la pandèmia amb ajudes als ciutadans empadronats i al comerç local en una acció que ja suma una despesa municipal de 700.000 euros. L’any 2021 arranca amb la pandèmia de nou com a protagonista, però amb diversos projectes a executar, el més destacat dels quals serà la creació de dos nous pols culturals al municipi i un de social. El seu alcalde, Roc Muñoz, ha concedit una entrevista a Tots21.

Quin balanç fa d’un any tan especial com ha estat 2020?

Ha estat un any molt complexe, molt difícil. Especialment els primers mesos, amb el confinament. Així i tot, des de l’Ajuntament hem fet una feina que considerem interessant, i hem tractat de posar a l’abast de la població una destacada aportació econòmica. No es pot paliar mai el que ha passat, però sí ajudar en la mesura que hem cregut que podíem fer-ho. Tenim concedides ajudes per a totes les famílies de canongins i canongines. No hem discriminat concedint-les només als més necessitats perquè aquest és un perfil de gent que sempre són els mateixos. El que hem fet és que tothom es pugui beneficiar dels ajuts.

Quan porten gastat en ajudes per la covid?

Fins ara portem gastats 700.000 euros. Tot això s’ha repartit a la ciutadania de La Canonja. Encara en queden alguns per beneficiar-se. I s’ha fet amb una targeta-moneder, que es recarregava el que a cada grup familiar li corresponia, i la quantitat de diners ingressada s’havia de gastar forçosament en els establiments de La Canonja, per així poder comprar o anar a la perruqueria. Els diners que posa l’Ajuntament per ajudar les famílies davant la pandèmia del coronavirus es gasten als comerços de La Canonja, en un sistema circular de funcionament.

Quina ha estat la resposta de la gent?

La ciutadania està satisfeta i els comerçs, també. És una proposta absolutament novedosa i la realitat és que la gent es gasta els diners, ho utilitza. Creiem que ha estat una bona fórmula per ajudar davant la pandèmia i també perquè la ciutadania vegi que l’Ajuntament està al costat de la ciutadania.

Arribarem al milió d’euros en ajudes. Ara començarem una nova fase i posarem damunt la taula 800 euros en ajudes per als autònoms, i si han tingut el negoci tancat, com els bars, mil euros més.

N’hi haurà que podran rebre 1.800 euros, doncs

Sí, és així, si acompleix les condicions.

Com s’ha viscut sanitàriament la pandèmia a La Canonja?

El cet és que no tens la informació, no te la donen, és una cosa fanàstica. Gairebé ens assabantem per la premsa. Ho sabem a través del CAP, però sense detallar qui són els contagiats. Al col.legi i a l’institut ha anat bastant bé, amb alguna classe tancada, però en general ha funcionat molt bé. Ara bé, persones contagiades, n’hem tingut. I de persones que han mort, també n’hi ha hagut. No hem viscut, però, una situació de crisi sanitària. Ara tenim set contagiats.

Com s’ha portat la ciutadania durant la pandèmia?

En general, molt bé. La Guàrdia Municipal ha estat al carrer i ha observat que la ciutadania respecta les normes i el toc de queda. De tant en tant tens algun problema de soroll, que s’arregla ràpidament. La gent és molt respectuosa.

Han notat un increment de l’incivisme en la brossa?

En general, no. Ja teníem problemes previs, com a tot el Camp de Tarragona. El que fem és una campanya de conscienciació a peu de carrer, i la Brigada Municipal passa matí i tarda pels contenidors a recollir les deixalles.

L’ideal és que no haguessin de passar matí i tarda

Clar, però això és així. Al pressupost de 2021 tenim inclosa la despesa del lloguer d’un servei que farà tot el recorregut a les bateries dels contenidors i ho carregarà per dur-ho a la deixalleria o bé ho col.locarà dins els contenidors. Aixo tindrà un cost de 50.000 euros. Ho farem perquè volem que el poble estigui net.

2021: Quines són les prioritats de l’Ajuntament en inversions?

Esperem poder superar la situació de la pandèmia. El dia 14 de febrer segurament tindrem eleccions amb una campanya atípica i una situació política estranya. Desitgem que s’aplani la corva de contagis i si la vacuna camina de manera correcta, la situació serà més portable. Ara bé, ja farem prou si ens podem vacunar tots enguany.

A La Canonja tenim una sèrie d’inversions molt destacades i al mes de març s’incorporarà el romanent de tresoreria de l’exercici anterior, de manera que el pressupost s’incrementarà de manera notable. A la Rambla 15 d’Abril ja hem acabat el nou Centre Cívic, que no tindrà aquest nom, tot i que no el podem posar en funcionament per la pandèmia. Acometrem la segona fase del Museu del Mamut, i aquest serà un punt de referència a la comarca quant a arqueologia i cultura.

El flamant Centre Cívic, a la zona de la Rambla 15 d’Abril. Foto: Tors21

Com serà la remodelació de la Rambla 15 d’Abril, que tenen previst fer enguany?

Volem que el Centre Cívic i la Rambla siguin una ‘sala d’estar’. Per això hem de canviar la Rambla, posar-hi menys vehicles, que la gent hi passegi i gaudeixi de l’entorn. Serà un punt central de La Canonja.

Estan remodelant l’Orfeó Canongí amb una inversió de 2,5 milions d’euros. Quan acabaran les obres?

L’any 2022 acabarem la seva remodelació. El Museu del Mamut, l’Orfeó i l’edifici del Centre Cívic seran tres equipaments potentíssims que gaudirem a La Canonja. Donaran una nova visió del nostre poble. Quant a l’Orfeó, al seu costat es farà una mena d’entrada a partir de la compra d’un solar que va fer l’Ajuntament, solar que dóna al carrer Marina. L’entrada actual frontal no té espai per complir les midies. Farà de ròtula i permetrà l’accés de les persones, amb diferents sales a dalt i a baix, i hi haurà els lavabos.

A l’estil de l’entrada al Teatre Bartrina de Reus, situada en lloc posterior al Centre de Lectura

Exacte. Aquest edifici, modern i vistós, farà que tinguem un edifici molt singular a La Canonja.

L’Ofeó Canongí viu una profunda remodelació. Foto: Tots21

La Canonja tindrà tres nuclis culturals destacats: el Castell de Masricart, l’Orfeó i el Museu del Mamut

Ja anuncio que el Museu del Mamut serà molt potent. Estem parlant d’estructures enfocades a la cultura. A més, a l’Orfeó es contempla que tota la plaça de Catalunya i la plaça d’Europa es modifiquin, s’arranjarà la de Catalunya, situant-la en condicions de tenir vida pròpia. Hem comprat un solar perquè no s’hi construeixi qualsevol cosa. I al costat de l’Orfeó, a la plaça Mestre Gols, també hem comprat un edifici, on hi havia una antiga bodega, l’antiga Cooperativa Canongense. Hi mantindrem la façana.

També en 2021 seguirem amb els ajuts com lloguers o compra de llibres, i els incrementarem. El millor és que es mantinguin cada any.

D’altra banda, també posarem en marxa una campany potent de dinamització del comerç de La Canonja, aprofitant la celebració de la Festa de la Municipalitat, el 15 d’abril. L’obligació de l’Ajuntament és donar eines i ho farem conjuntament amb la Cambra de Comerç de Tarragona, que volem que ens aporti idees.

Com s’ha viscut la pandèmia a la indústria química?

La química es troba bé. La pandèmia ha incidit de manera positiva. Han tingut una producció elevada, però a nivell mundial, les inversions no són tan fàcils de fer. Cal seguir treballant i aportant idees per al futur.

Ha passat un any de l’accident d’IQOXE, situada en terme de La Canonja

Ha estat un cas molt desgraciat. Un any després encara no sabem què ha passat. Els primers dies de l’accident, ja ho deia: No sabrem fàcilment què va passar. Per començar es van perdre els disquets amb la informació, i per continuar, que esclati un reactor no ho podia contemplar ningú. Crec que estan posant les eines ver anar en bona direcció. IQOXE, amb l’interès de les empresas del voltant i de l’AEQT -que els estan acompanyant-, se’n sortirà prou bé.

Com es viu a La Canonja el cas? Els afectat per l’explosió han cobrat de l’empresa, com ha succeït a Bonavista?

Així ha estat. L’empresa van estar de seguida a disposició dels veïns. Tot i que algunes persones no tenien assegurances, se’n va fer càrrec IQOXE, i tenint present que a la zona zero no havien accedit els perits de les assegurances i per tant no podien peritar-ho. Han pogut solucionar els casos dels comerços i edificis que van patir desperfectes. Aquests dies, els nostres tècnics visitaven les esquerdes aparegudes en alguns edificis.

Jaume Garcia