.

Pla de conjunt de les integrants de la banda Roba Estesa. Foto: Marc Puig

El grup Roba Estesa treu a la llum aquest dijous el seu disc “més emocional”, ‘Rosa permanent’, un ball entre electrònica, instruments acústics i sonoritats urban, pop i folk. L’àlbum, el tercer de la formació tarragonina després de ‘Descalces’ (2016) i ‘Desglaç’ (2018), segueix les petjades de l’EP ‘Dolors’ (2020), que va marcar un abans i un després en la personalitat musical i estètica del grup. En una entrevista a l’ACN, les integrants Gemma Polo i Anna Sardà expliquen que el disc, tan “eclèctic” com els treballs anteriors, neix d’una “reflexió col·lectiva” sobre les reivindicacions i les lluites que les travessen.

‘Rosa permanent’, amb una producció comandada per Joan Borràs (Oques Grasses) i Ferran Casas (Est Oest), flirteja amb l’electrònica i el pop, sense deixar anar el característic “folk calentó” de la banda, etiqueta que va trobar la formació per definir el seu distintiu estil quan va començar a gravar maquetes, l’any 2014. “Hi ha folk i hi ha calentó, perquè Roba Estesa en la musicalitat no és que s’elimini, sinó que s’amplia”, assegura sobre el nou àlbum Polo, cantant de la formació.

Si Obrint Pas té la flama, Roba Estesa té el ‘calentó’, “que és bastant més guai perquè és una sensació que et passa a dins i que és fàcil que interpel·li la gent”, exclama la vocalista, somrient i convençuda que aquest sentiment d’escalfor és el que representa el “feminisme” del grup, molt “permeable” als moviments socials.

Obre el nou àlbum ‘Mostra l’animal’, tema disco que beu de l’estil de Janelle Monáe, seguit per ‘Oceà’, una cançó que l’octet femení va avançar el maig passat i que transita entre la poesia i la realitat per reivindicar la “contradicció” entre els joves de tenir un futur “incert i precari” i comptar amb l’amor com a motor.

De la sonoritat africana d”Un regal per tu’, Roba Estesa s’entrega al reggaeton amb ‘Lxs Nenxs’, avançada al juny, i connecta amb el seu passat més folk a ‘Flors de pols’. Completen el disc la delicadesa de ‘De vellut’, la cruesa de ‘Pena’ i l’inconformisme de ‘Ràbia’, l’única col·laboració de l’àlbum, amb les gallegues Tanxugueiras. I com a cloenda, ‘Torna’, el tema més pop, i ‘Insectes de marbre’, la peça més acústica, dedicada a “l’abisme al qual ens ha llençat la pandèmia”.

La crisi del coronavirus va fer estralls en el procés creatiu de la formació, i el nou disc ha estat “el més difícil perquè s’ha allargat molt en el temps”, reconeix Sardà, baixista. Amb tot, les integrants van decidir descartar la idea inicial de batejar l’àlbum “Quan tot va fatal”, malgrat la “crisi forta” de la pandèmia, per apostar per ‘Rosa permanent’.

“Vam dibuixar el tema de la memòria del color, de com el rosa està vinculat a allò femení, que és una construcció social”, indica Polo. Per això, el grup va decidir seguir l’exemple de lluites com la del col·lectiu LGTBI+ i apropiar-se “d’allò que ens diuen per fer-nos mal per tal de fer-nos més fortes”. “Si a nosaltres ens ve de gust ser roses, serem roses, i ho serem de forma permanent, com una cosa que cala, que travessa”, sentencia la cantant.

Aquest missatge reivindicatiu arriba en un context en el qual “segueixen sent tot senyors a dalt dels escenaris”, lamenta Sardà, conscient que això indica “a què es dona valor culturalment des de l’escena musical i a què no”. “Hi ha una idea naïf que si tu vols fer una banda i vols tocar, doncs fas una banda i toques, sense tenir en compte que hi ha una indústria molt monopolitzada, poc transparent, amb molts interessos privats… el monstre és molt més gran”, remarca Polo.

Roba Estesa farà una gira de presentació que començarà el 3 de desembre a la Sala Apolo de Barcelona i que, després de passar per Granollers uns dies més tard, farà parades durant el primer trimestre del 2022 a Bilbao, Vitòria, Hendaia, Pamplona i Madrid, com a primeres ciutats confirmades.

Pilar Tomás

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */