.

Diverses colles de diables, amb l’alcalde de Riudoms, posant avui davant l’Ajuntament de Riudoms. Foto: Tarragona21

Riudoms serà la capital dels diables i dimonis de Catalunya el proper 4 de maig quan esdevindrà seu de la segona edició del Concurs Nacional d’Enceses, un torneig en el que hi prendran part vuit colles catalanes escollides per sorteig i on hauran de fer dues actuacions diablesques, una d’elles ja preparada i l’altra sobre la marxa.

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret -exdiable riudomenc-, s’ha mostrat molt orgullós que la localitat hagi estat escollida entre dues altres més -Móra d’Ebre i Jesús- com a seu de l’Encesa. El món dels diables “forma part de la nostra història i de les nostres festes”, amb una colla de diables que supera els 25 anys de vida, ha destacat. “Ens engresca acollir la segona Encesa i ens engresca fer-ho bé”, ha dit.

Al seu torn, la regidora de Cultura, Maria Cros, ha subratllat que el concurs “ajuda a projectar el nom de Riudoms a l’exterior i sempre és un plaer acollir aquesta mena d’esdeveniments». Justament, «Riudoms té una gran tradició de diables».

Inici de l’atuació de presentació del concurs. Foto: Tarragona21

Les colles participants seran les següents: Diables de Manresa-Xàldiga, Diables de les Borges Blanques – Grup Recerca, Diables Foc i Gresca, Diables Voramar del Serrallo, Diables de la Creu Alta de Sabadell, Diables de Terrassa, Ball de Diables dels Monjos-Spantus, Ball de Diables de Ribes – Colla Jove. Un grup d’elles s’han animat avui a fer una actuació de benvinguda

La colla riudomenca no participarà el ser l’organitzadora. L’entitat forma part del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (Cerap), que enguany celebra 40 anys de vida.

En la presentació del concurs feta avui a l’Ajuntament, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric, ha destacat que l’objectiu del concurs és valorar la tradició dels diables i fer més visible la tècnica i la feina que comporta muntar cada actuació. “Hi ha una llarga preparació de creativitat que fa que llueixi d’aquesta manera».

Quatre pirotècnies col·laboren amb el concurs, que són les encarregades de subministrar els materials a les colles i ajuden a organitzar-lo. El cost puja a uns 15.000 euros..

El funcionament del concurs serà com el de l’any passat, però amb una diferència, ja que s’invertirà l’ordre de les dues rondes que s’hi celebren: primer es farà l’encesa d’igualtat i després l’encesa preparada prèviament per les colles i balls de diables participants.

En la primera ronda, les pirotècnies que col·laboren amb el concurs prepararan vuit caixes amb material pirotècnic, dues caixes per cada empresa pirotècnica. Després, es farà el sorteig d’aquestes caixes a cada colla participant, s’ensenyarà el material als representants de cada colla i se’ls assessorarà abans de l’encesa. En la segona ronda es farà l’encesa que cada colla porta ja preparada.