.

.

TOTS 21

Un moment de la presentació de Clownic i de la nova proposta cultural de Riudoms. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Riudoms ha fet un salt endavant en l’estratègia cultural municipal amb la creació d’una residència per a companyies d’arts escèniques tarragonines i catalanes, que s’allotjaran al Casal Riudomenc per a elaborar les seves propostes que posteriorment s’estrenaran a la vila i iniciaran el seu circuit.

És una de les grans novetats del mandat anunciades per l’alcalde, Sergi Pedret, acompanyat del gestor cultural del consistori, Carles Gispert. Ho anunciava aquesta setmana junt a la primera companyia teatral que ha treballat la seva producció al Casal Riudomenc i l’estrenarà el 29 i 30 de maig, Clownic, sorgida del Tricicle. ‘Són moments difícils per a la cultura i les arts escèniques arrosseguen una època difícil que ja ve d’abans de la pandèmia’, ha destacat l’alcalde.

El moll de l’os de l’acció municipal és que ‘fins ara érem exhibidors de les diferents arts escèniques que hi ha i ara incorporarem una nova faceta fins a implicar-nos en la pròpia creació i difussió’. Riudoms oferirà a les companyies instal.lades al Casal una residència artística, ‘fent l’estrena de l’obra a Riudoms com a complement de la programació de teatre’.

A més hi haurà altres activitats, com el fet que els assajos seran oberts al públic, que podrà interactuar amb les companyies. Es buscarà que siguin els alumnes de l’institut els que hi participin, tot i que aquest cop i degut a la pandèmia, l’estrena de la peça de Clownic, que duu per títol ‘Hotel Flamingo’, no es podrà fer amb alumes. ‘Abans de posar en escena l’obra, es faran els assajos oberts per apropar el públic al món de les arts escèniques’, ha subratllat l’alcalde. ‘No és casual, sinó causal que ara tirem endavant aquest projecte -ha continuat dient-, la pandèmia ha reduït l’activitat al teatre i les converses mantingudes amb moltes companyies han propiciat aquest projecte. Hem volgut atendre les necessitats del sector’.

Així les coses, Riudoms, a través del Casal Riudomenc -de titularitat i gestió municipals- deixarà de ser només un proveïdor de serveis artístics i esdevindrà ‘un agent actiu de posicionament en el món de les arts escèniques’. Esdevindrà Riudoms, doncs, referent en les arts escèniques del territori. Les companyies que hi faran estada seran de les comarques de Tarragona, però també de Catalunya, com és el cas de Clownic. El gestor cultural, Carles Gispert, ha subratllat que el consistori oferirà l’equipament escènic, recursos materials i la possibilitat d’allotjament. El públic que asistirà als assajos oberts també serà el relacionai amb la producció escència, a més dels estudiants de l’institut.

De cara al futur es preveu que Riudoms d’adhereixi als circuits que promouen festivals al territori, esdevenint el teatre un recurs per a les companyies: ‘Serem clients i també col.laboradors en la fase de creció dels espectacles’, ha resumit Gispert. El temps de permanència a la residència estarà en funció de les necessitats de les companyies, i es combinarà i s’ajustarà amb el calendari de la programació escènica estable que ofereix el Casal Riudomenc al llarg de l’any. En el cas de Clownic hi hauran estat un mes.

Clownic, amb regust a Tricicle

La companyia que estrena la residència està formada per Gerard Domènech, Edu Méndez i Carles Bigorra. Van néixer al sí de Tricicle en 1998 i posteriorment es van independitzar. També són tres els seus personatges i basen els seus espectacles en una concatenació de gags sense deturador. ‘Es tracta de teatre gestual, d’humor, que recorda la sèrie Tres Estrelles, amb un ritme trepidant, on fem riure cada deu segons’, destacaven els seus components.

Jaume Garcia