TOTS 21

L’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, amb els representants municipals del Consorci de Residus de Menorca

El Consorci de Residus de Menorca ha fet una visita institucional per analitzar tres iniciatives de recollida porta a porta de Catalunya, amb la intenció que aquest sistema pugui ser aviat una realitat a l’illa i seguint els objectius marcats per la Unió Europea.

El grup insular va estar integrat per l’alcaldessa de Sant Lluís, els alcaldes de Ferreries i d’Es Castell i els regidors de Medi Ambient d’Es Mercadal, Alaior i Maó, així com per la directora insular de la Reserva de la Biosfera i personal tècnic de aquest consorci.

Al municipi de Riudecanyes van rebre informació de primera mà sobre la gestió de residus a través d’aquest sistema de recollida porta a porta, a la qual s’han adherit 148 municipis de la zona. Aquestes poblacions aconsegueixen un índex de recollida selectiva d’entre el 60 i el 80 per cent. El municipi de Riudecanyes té 1.100 habitants, i aquí, la recollida es realitza a través de cinc fraccions (o tipus de residus) porta a porta i amb cubells de recollida amb xips identificadors. A més, s’aplica un sistema de pagament per residus generats.

Una altra iniciativa visitada va ser la del municipi de Tiana, a la província de Barcelona, ​​amb 8.500 habitants, on es recullen dues fraccions de residus, orgànica i desfets; mentre que les tres restants es dipositen en contenidors de recollida selectiva al carrer. Aquesta població té previst implantar contenidors tancats amb targeta. Finalment, els representants insulars van visitar Canet de Mar, amb 14.200 habitants, de gran afluència turística i segones residències, que treballa amb el seu model porta a porta i un sistema específic destinat a grans generadors de residus.