.

coloms

L’Ajuntament de Riudecanyes ha iniciat fa poc una nova campanya per al control de la població de coloms al municipi amb l’objectiu de minimitzar l’impacte negatiu d’aquests ocells sobre les persones o el medi urbà i saber quants individus de colom domèstic i de tórtores turques hi ha al poble i a les seves urbanitzacions.

Cal dir que l’evolució de la població ha estat clarament a la baixa d’ençà que va començar la primera campanya, l’any 2013, i que aquests primers anys s’han realitzat nombroses captures amb èxit. Amb el sistema de captura de les gàbies trampa, i la coordinació del personal de l’ajuntament, s’ha pogut tenir sempre la situació controlada. Durant tot aquest temps, s’han instal·lat les gàbies a diferents punts com a l’església o a Cal Bessó, i s’han fet visites a edificis del poble, a dos edificis abandonats, i a un pati on hi havia un gran dormider de pardals. En la passada campanya es varen capturar uns 175 coloms.

Ara, i gràcies a la continuïtat que s’ha donat a la campanya de control, Riudecanyes està molt net i poc afectat ja que la població de coloms s’ha reduït sensiblement. A més, al municipi no hi ha ningú doni de menjar a aquestes aus, fet que està prohibit, i això ajuda encara més tenir-ho tot sota control.

El colom domèstic s’alimenta a la via pública però també en granges, magatzems, fàbriques de pinsos i dorm en edificis abandonats on també cria. La tórtora turca és més petita que el colom, i és una espècie invasora que fa uns vint anys ens va venir de Turquia. Viu en ambients de parcs, jardins i conreus, provocant també importants molèsties a les zones públiques. Ambdós, colom i tórtora, poden ser fàcilment portadors d’agents infecciosos com la Salmonella o el Campylobacter, tots ells afectant de forma potencial a la salut pública.