.

.

TOTS 21

Imatge d'arxiu d'un incendi forestal

Imatge d'arxiu d'un incendi forestal

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d’incendi forestal que afecta avui a les comarques al sud de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. És per això que es recomana extremar les precaucions en les activitats prop de zones boscoses.

En base a les dades del mapa de perill d’incendi forestal de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat (Departament d’Agricultura), les comarques on es determina un risc elevat d’incendi forestal avui són:

-Demarcació de Tarragona: Baix Camp i Priorat
-Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta

En alguns punts de les comarques del Priorat, la Ribera d’Ebre i Terra Alta el perill d’incendi és molt alt.

Tot i que el perill no arriba a ser extrem, sí augmenta avui a causa de les condicions meteorològiques així com per l’estat de la vegetació. El risc d’incendi forestal es veurà agreujat durant el dia d’avui per la combinació de les altes temperatures previstes, la baixa humitat al migdia (30/40%) i el vent de ponent que pot accelerar-se en alguns indrets (50/60 km/h) de Tarragona i les Terres de l’Ebre. L’augment de la temperatura serà generalitzat i especialment acusat a les comarques costaneres de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre.

És per això que Protecció Civil de la Generalitat demana a la població extremar les precaucions en les activitats prop de zones boscoses, i que si observen columnes de fum o indicis d’un foc forestal truquin al telèfon d’emergències 112.

Avui, les temperatures seran especialment altes, segons l’SMC, a les comarques de Maresme, Vallès Oriental, Barcelonès, Vallès Occidental, Baix LLobregat, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Alt Camp, Tarragonès, Baix Camp, Baix Ebre i Montsià.

Davant de la previsió de l’augment generalitzat de les temperatures, si us trobeu a la carretera, recordeu que està prohibit llançar burilles enceses ni llumins encara que semblin apagats per la finestra del cotxe, ni en moviment ni amb el vehicle aturat, ja que poden ser l’origen d’un incendi forestal sobretot si hi ha alguna massa forestal propera. Igualment, si es camina a prop de zona forestal, el risc de generar un incendi amb burilles o llumins és similar.

Des de Protecció Civil de la Generalitat també es recorda que està prohibit fer foc o realitzar activitats de risc prop del bosc com poden ser: generar i cremar restes vegetals; llançar petards o coets; fer treballs que generin guspires; fer fogueres o utilitzar barbacoes sense mataguspires. No hi deixeu brossa ja que pot afavorir l’inici d’un foc.

A més, d’acord amb el Decret 64/1995 de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, estan anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d’incendi forestal que, segons les condicions específiques establertes en cada cas, estiguin afectades i així ho informi el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.