.

Pau Ricomà, durant la conferència de ciutat. Foto: Tjerk van der Meulen

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha reivindicat aquest vespre en la conferència de ciutat celebrada al Teatre Metropol una ciutat cohesionada  i sostenible. “El nostre objectiu és la transformació de Tarragona en una ciutat per a tothom. Una ciutat adaptada als nous temps, en la que la qualitat estigui per sobre de la quantitat”, ha subratllat l’alcalde, que ha fixat com a objectiu clar la cohesió social i la sostenibilitat.

L’alcalde ha començat la conferència essent presentat per la periodista Laura Casas, sense llegir papers, i acabada la introducció s’ha dirigit al faristol, on ha resseguit la conferència amb el text i amb el suport àudiovisual d’una gran pantalla de fons en la que s’hi intercalaven fotografies i vídeos amb força imatges aèries i on semblava que hi havia la intenció de no usar cares de ciutadans o col.lectius que puguessin ser interpretades com d’ús partidista. L’escenografia era directa, sense estilitzacions -com succeïa en l’era Ballesteros, i més encara en la de Joan Miquel Nadal-. ERC marca un perfil diferent també en el format dels missatges. Com en l’estructuralisme, va al fons, no a la forma. Un cert flaire postmarxista també en les maneres.

Amb el posat que tant el defineix com l’home que no ha trencat un plat ni pensa fer-ho, el batlle ha defensat que “Tarragona s’ha de posar límits al creixement en extensió, apostant per la rehabilitació i regeneració urbana si no volem la degradació de la ciutat històrica, cosint Ponent i Nord amb el Centre, i ha de preservar els espais amb més valor natural per al gaudi de tota la ciutadania. Volem una Tarragona cohesionada, amb projectes de futur compartits, que trenqui discursos disgregadors”. Ricomà també ha recordat que l’ocupació ha estat un dels eixos clau del seu govern. “Al final de mandat haurem donat feina a més de 700 persones, amb el clar objectiu de lluitar contra l’exclusió social a través de la inserció laboral”.

Aquesta panoràmica de la ciutat, d’esperit republicà, ha estat dibuixada davant 300 persones, entre elles el diputat del Parlament de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall; la presidenta de la Diputació de Tarragona, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, el president del Port, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, el Fiscal en cap de l’Audiència Provincial, diputats i diputades del Parlament de Catalunya, així com directius d’empreses com Repsol i Dow i representants d’associacions veïnals, entitats culturals i socials de la ciutat, com el president del Nàstic.

Amb el títol ‘Avancem cap a la Tarragona inclusiva, sostenible i cohesionada’, l’alcalde ha traçat les línies bàsiques del seu mandat municipal, del tsunami que s’han trobat amb tempestes, l’accident químic d’Iqoxe, la pandèmia i la suspensió del POUM. No s’ha recolzat en factors externs com la inflacció o la guerra d’Ucraïna i ha desgranat el que vol en el darrer any de mandat.

Entre els eixos clau hi figura la sostenibilitat. “No és una opció, és una obligació en l’emergència climàtica. Per això hem apostat pels busos d’hidrogen i híbrids, Tarragona Ciutat 30, els carrils bici, dotar la ciutat de punts de càrrega de cotxes elèctrics, la millora en la recollida selectiva de la brossa o la paralització del projecte de la Budallera”, ha dit.

Baix ús dels transport públic

Com a reptes, un de seriós pel que suposa en la lluita per la descarbonització´: “La utilització del transport públic és força baixa, inferior al 18%, amb una petjada de carboni que hem de reduir sensiblement. És en aquest marc que, des de la Generalitat, se’ns presentà la proposta del tren tramvia, a la que des de Tarragona vam formular al·legacions que van ser acceptades i que suposaran un guany indiscutible pel conjunt del Camp de Tarragona”.

El tramvia del Camp no agradava gens en la seva proposta inicial. Al respecte, ha afirmat: “S’està treballant en la proposta del tramvia que enllaci Tarragona i Vila-seca, per seguir cap a Reus o en direcció a Salou i Cambrils, amb un traçat que vagi fins a la plaça Imperial Tarraco entrant a la Canonja, Bonavista, Campclar i Torreforta, situant així els barris de Ponent en el centre de la mobilitat del Camp de Tarragona”. “Podrem anar a buscar l’AVE en Tramvia”, ha remarcat l’alcalde Ricomà, que també ha defensat “el paper de lideratge territorial que exercim des de les institucions”.

El comerç i la seva reactivació

Un altre dels eixos de la conferència ha estat el teixit comercial i la reactivació que ha provocat l’impuls en els mercats de Bonavista i Torreforta. “Hem revertit la tendència de tancaments accelerats de comerços al centre de la ciutat i, actualment i malgrat totes les dificultats estructurals, s’estan obrint més comerços”.

La cultura com a projecció de ciutat

El mandat de Ricomà hauria de ser recordat per l’aposta per la cultura. És el seu mantra més interioritzat. Ha recordat que aquest 2022 viurem la celebració del 700 aniversari de l’arribada de la Relíquia de Santa Tecla a Tarragona. La creació del Centre d’Art Mèdol és una altra de les fites, “un espai que mitjançant la seva implicació amb l’entorn, s’ha convertit en el punt de llança del debat, la reflexió i amb una activitat frenètica dins i l’entorn del mateix centre”, ha remarcat. L’alcalde ha defensat el propòsit d’estendre la cultura a tots els racons de la ciutat, “d’aquí els cicles de música als diferents barris i la reconversió dels centres cívics en centres d’activitat cultural”. “La cultura ha deixat de ser una mera programació per ser un element transformador que ens fa capital”, ha remarcat l’alcalde.

L’Esport i sobretot, l’esport base, és “des del minut zero la nostra aposta, per això treballem per la millora constant de les instal·lacions i el seu manteniment, posant per davant l’ús social de l’esport”. El Palau d’Esports ha estat un altre dels temes de la conferència. “Hem aconseguit desencallar la difícil situació” d’aquest equipament que recentment ha passat a mans de l’Ajuntament de Tarragona. Un Palau que representa “una gran oportunitat per moltes entitats esportives de la ciutat i alhora per a molts esportistes, de la mateixa manera que el camp de rugbi o el velòdrom. L’esport  també és una oportunitat econòmica i d’aquí la feina transversal amb els altres components del que anomenem economia de proximitat”.

La seguretat, ‘prioritària’

Una de les prioritats del Govern Ricomà és la seguretat. Per aquest motiu, a la conferència de ciutat l’alcalde ha remarcat que les dades oficials de delictes “són les més baixes, per tant, les millors a Tarragona des de fa anys”. La inversió en els edificis de les escoles també ha estat un punt d’inflexió del Govern Ricomà. “Veníem del buit més absolut i en acabar el mandat haurem invertit 1.200.000 euros”, ha subratllat.

Visibilitzar tota la ciutadania també ha estat una de les prioritats de l’alcalde Ricomà. Amb aquest propòsit es va crear la Taula de la Interculturalitat i es van instaurar els pressupostos participatius perquè tothom hi pogués dir la seva. I s’han destinat mig milió d’euros per a 17 actuacions a totes les zones de la ciutat. L’únic entrebanc ha estat els Consells de Districte, “un projecte de ciutat d’empoderament ciutadà que requereix un consens polític molt ampli. És una llàstima -ha reconegut l’alcalde- que per una actitud constant d’obstaculització, allò que per altres ciutats de la nostra dimensió és una realitat consolidada aquí hagi d’esperar a canvis futurs en la composició del consistori”. I ha afegit: “Óbviament no hi renunciarem a crear els canals formals de participació que representen els Consells de Districte”.

Pla de reactivació socioeconòmica de 42 milions d’euros

Tampoc s’ha oblidat dels més dramàtics, com l’explosió d’Iqoxe i la pandèmia de la COVID-19, “que ha afeblit les bases econòmiques de totes les administracions, empreses, entitats i famílies. Hi hem fet front amb totes les nostres capacitats, ajudant econòmicament els sectors més afectats, flexibilitzant les condicions perquè poguessin desenvolupar la seva activitat i creant projectes transversals dinamitzadors, omplint la ciutat d’activitats”.

L’alcalde ha recordat que es va posar en marxa un Pla de Reactivació Socioeconòmica de més de 42 milions d’euros. Entre les mesures implantades figura els ajuts fiscals a la rehabilitació d’edificis, la implementació d’energies renovables i ajudes directes al comerç, la cultura, la restauració o l’oci nocturn com van ser els bons.

Iqoxe mereix un capítol apart. “Va posar en relleu una sèrie d’interrogants sobre la gestió tècnica i les relacions laborals a l’empresa. Des de l’Ajuntament vam liderar les principals iniciatives per evitar que un fet d’aquesta magnitud es tornés a produir i que es gestionés millor qualsevol potencial situació crítica”. L’alcalde ha recordat que “vam ser la primera institució a reclamar la recuperació del Plaseqta”.

L’alcalde ha acabat la conferència agraint “el valor, l’honestedat i la capacitat de treball de tot l’equip de Govern i dels diferents grups que han fet possible aquesta majoria pel canvi”. En Comú Podem, “per compartir la primera part del mandat i especialment a Junts per Tarragona i la CUP. Estem entregats a la transformació de Tarragona, la ciutat que volem cada dia més lluminosa, activa, cohesionada, sostenible i més cuidadora de la seva gent”.

La ciutadania pregunta

Com a novetat, aquest any, l’Ajuntament de Tarragona ha obert la porta a respondre les inquietuds i preguntes d’aquells ciutadans i ciutadanes que vulguin dirigir-se a l’alcalde de la ciutat. De totes les preguntes rebudes -25- se n’han triat 5 que ha respost l’alcalde Ricomà a la conferència.

Què preocupa la ciutadania? La brutícia a la Part Alta i al conjunt de la ciutat, el projecte de la Tabacalera -on Ricomà aposta per la gran biblioteca provincial- i la necessitat que l’administració municipal sigui més àgil, tema en el qual l’alcalde ha afirmat que s’està posant fil a l’agulla amb un canvi del sistema informàtic que té un suport econòmic de la UE de 500.000 euros.

J. Garcia