TOTS 21

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Twitter ERC

«És un pacte que suma». L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presentat aquest matí en roda de premsa el nou equip de govern, que incorpora CUP i Junts per Tarragona, com una ampliació tot i que no té assegurada ni molt menys la permanència dels dos regidors d’ECP, claus per garantir la majoria al plenari. «Ells han de prendre una decisió. Si es volen quedar o marxar. Però en aquest darrer cas els demanaríem que votin en consequencia, perquè el programa que desenvoluparem serà molt similar al seu. Estem tirant endavant una cosa que havíem acordat amb ells», afegia. Els comuns i podemites han convocat una roda de premsa per a les 13.30 hores (inicialrment prevista per a les 11.00 hores) en la qual definiran quina és la seva postura més enllàdel comunicat fet públic aquest migdia on encenien tots les alarmes sobre la seva continuitat.

Fins llavors, des de les files republicanes s’ha iniciat un procés de seducció per invitar-los a no donar un cop de porta. «Valorem molt positivament la seva feina», han reiterat tant el batlle com el portaveu republicà i responsable de parlar amb tots i totes, Xavi Puig. Ara bé, també han deixat clar que «no podem eternitzar més les negociacions. Ara encara queden dos anys de mandat, temps suficient per fer polítiques. No podíem estar pendents d’unes negociacioons que havien arribat a un cert estancament», denunciava Ricomà lamentant «el tempo una mica esgotador» dels «mecanismes de decisió» dels dos partits d’esquerres. Puig ha estat més explícit. Primer reconeixen que la necessitat de moficiar àrees d’influència municipal es venien debatent «entre tots els regidors» (i per tant n’eren coneixedors) «des de fa prop d’un ny i mig, si bé és cert que de manera més intensa des de fa set o vuit mesos». I en segon lloc ha deixat clar que la paciència es va esgotar quan des de les files republicanes es va atendre el prec d’ECP de deixar les converses en stand-by fins al final de les eleccions autonòmiques del 14-F. El problema, però, «és que la intenció era iniciar-les de nou l’endmà de les urnes. I resulta que estem a juny i no haviem avançat», recriminava Puig.

«Hem de tirar la ciutat endavant», etzibava l’alcalde en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat pels portaveus de les dues formacions entrants. Entre elles els anticapitalistes. Segons ha emfatitzat Eva Miguel, amb aquest pacte, Tarragona «passarà a ser el municipi més gran on la CUP estigui a govern» d’arreu del país. Un cop avalat aquest pas endavant per l’asemblea local d’ahir a la nit, les cupaires han tret pit de la seva política de «fiscalització des de l’oposició» i la seva capacitat per marcar fins ara les polítiques de govern en gtemes com «Habitatge, Serveis Socials, Medi Ambient» i en evitar «la segregació a les escoles». Miguel ha fet especial esment a la seva intenció «de canviar la lògica especulativa del POUM» i ha citat eplícitament la voluntat d’enterrar en l’oblit els projectes de la Budallera i Mas d’en Sordé. Per la seva banda, el cap visible de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha justificat la seva disposició en «una situació d’excepcionalitat» fruit de la Covid (aspecte en el qual també ha fet especial incidència el discurs de Ricomà), i a la bona sintonia personal que ha permès oblidar «la no coincidència al 100% en la linia política».

Nou Cartipàs

Ricomà ha aprofitat per avançar un esbós del nou cartipàs, pendent de moltes revisions perquè encara manté competències als dos regidors d’ECP en cas de que no deixin el govern. En aquest sentit Carla Aguilar mantindria Serveis Socials, Salut Pública i Feminismes (entre altres àrees menors) i Pinedo Patrimoni i Tarraco Viva. Ara bé, la cupaire Eva Miguel es farà amb Medi Ambient i Habitatge, mentre que la seva companya Inés Solé agafaria Cultura i Festes. Mary José López (ERC) perdria Comerç, que aniria a parar a mans de Nadal, mentre les altres dos regidores de Junts es repartirien Seguretat Ciutadana i OMAC (Cristina Guzmán) i Contractació, Parcs i Jardins i Accessibilitat (Elvira Vidal). L’alcalde passaria a ser president del Patronat de Turisme i de l’àrea corresponent (en substitució de Cinta Pastó), així com el pla de rehabilitació de Tabacalera, Setmana Santa, i la commemoració del 700 aniversari de la Tecla.

 • Maria José Lopéz, a la regidoria d’Esports, li suma la relació amb les entitats.
 • Dídac Nadal, a banda de continuar amb la presidència d’Espimsa, assumeix les competències de la regidoria de Comerç.
 • Elvira Vidal portarà les competències de Contractació, Parcs i Jardins i Accessibilitat.
 • Cristina Guzman serà la nova responsable de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil, i de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC).
 • Eva Miguel assumirà les competències de Medi Ambient i Habitatge.
 • Inés Solé serà la responsable de l’àrea de Cultura, Festes, Cooperació i Joventut.
 • Carla Aguilar-Cunill continuarà amb les competències de Serveis Socials, Benestar Animal, Centres Cívics, Feminismes i LGTBIQ+
 • Hermán Pinedo seguirà sent el coordinador de Patrimoni històrico-artístic, Tarraco Viva i Béns, Patrimoni i Bens i Patrimoni.
 • Jordi Fortuny manté la coordinació de l’àrea de Serveis Centrals, Govern Obert i Neteja Pública.
 • Xavier Puig continuarà sent el coordinador de Territori, Sostenibilitat, Mobilitat i Espais Públics.
 • Manel Castaño preservarà la regidoria d’Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic, Memòria històrica i Europa Direct.
 • Paula Varas continuarà sent la responsable de Nova ciutadania, Consells de Districte, Pressupostos Participatius i Llicències.
 • Cinta Pastó manté Domini Públic.

Comunicat d’ECP

La roda de premsa estava mediatitzada pel comunicat fet públic des d’En Comú Podem Tarragona previ a la reunió d’urgència de les executives d’aquest migdia, en la qual s’ha de ratificar el posicionament final. En aquest document s’expressava «que les negociacions per l’ampliació de govern anaven a bon ritme, i ens sorprèn aquesta negociació paral·lela, que demostra que amb nosaltres ha estat una negociació farsa. SI ERC fa aquesta ampliació unilateral estarà trencant el pacte de govern del canvi del 2019, i això implicarà seguir el mandat de les assemblees d’en comú i podem, un mandat que ERC ja tenia molt clar. Aquest darrer moviment d’ERC -continuava- ens demostra que Tarragona és i ha estat moneda de canvi del pacte JUNTS ERC a la generalitat i, per tant, considerem que ERC ja tenia pressa aquesta decisió. l’alcalde i ERC ens estarien fent fora, donat que eren conscients del mandat de les nostres assemblees».

J.S.