.

.

TOTS 21

Imatges de la nauguració de la plaça Catalunya a Sant Pere i Sant Pau. Fotos: Tjerk van der Meulen

Avui s’ha inaugurat l’obra de rehabilitació de la Plaça Catalunya al barri de Sant Pere i Sant Pau. Es tracta d’un projecte que ha tingut un pressupost total de 425.000 euros (IVA inclòs).

L’alcalde Pau Ricomà ha posat en relleu la transformació de l’espai: “Aquesta reforma ens presenta una plaça amable pels vianants, on el verd és l’element principal i l’ombra guanya terreny. Una plaça que contribueix a la cohesió, que esdevindrà un punt de trobada del barri i on petits i grans s’hi trobaran acollits”.  

L’alcalde també ha destacat que “la reforma arriba en el 50è aniversari de Sant Pere i Sant Pau, un barri divers i orgullós, amb una vida associativa molt rica”. Ricomà ha explicat que “aquesta reforma s’ha fet amb diàleg amb els veïns del barri, que han incorporat les seves visons, per fer realitat el projecte per tots”. La plaça és vostra”, ha conclòs el batlle tarragoní durant la presentació.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament, Xavier Puig, ha destacat per la seva banda que amb la remodelació “la plaça esdevé un espai accessible, amb vegetació mediterrània, amb ombra i que pot tenir molts usos perquè té espais molt diferents on s’hi pot reunir tothom”. “Una plaça que vertebrarà la vida del barri, que és la funció que tenen les places”, ha afegit.

El president de l’Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau, Luis Trinidad, ha manifestat al seu torn que la nova plaça “recull moltes peticions dels veïns”, als quals ha animat a “gaudir-la i cuidar-la entre tots”.

Una plaça verda i accessible  

La plaça Catalunya, és la plaça de la primera promoció del barri de Sant Pere i Sant Pau, que aquest any celebra el seu 50è aniversari. Després de cinc dècades, calia posar la plaça al dia per tal d’adequar-la a les necessitats actuals.

Amb la reforma, vianants es converteixen en els protagonistes de la plaça. Per aconseguir aquest objectiu, la reforma ha comportat diferents actuacions amb l’objectiu de pacificar el trànsit a l’entorn de la plaça Catalunya. En aquesta línia, s’han creat passos elevats de connexió amb els accessos rodats al voltant de la plaça, així es facilita el pas dels vianants i s’obliga als vehicles a moderar la velocitat. També s’ha prohibit el pas de vehicles pel vial situat a nord-oest, deixant-lo només apte per al pas de serveis, d’aquesta manera, s’evita que s’utilitzi la plaça com una gran rotonda. Finalment, s’ha reduït el nombre d’aparcaments a la plaça i per tant la densitat de vehicles, en favor d’espai de vianants de qualitat. 

A més també s’ha incorporat un espai arbrat, que trenca amb l’antiga plaça dura i permet gaudir d’ombra. De fet, s’han plantat una àmplia varietat d’arbres com pruneres, palmeres Washingtònies, acàcies, pebrers bords, pollancres, tipuanes tipu que ompliran la plaça de confeti vegetal, la tyla platyphyllos o plataners, així com arbustos com espígol, farigola, romaní, entre d’altres.

Finalment, també destacar l’accessibilitat com un dels altres punts forts de la reforma, ja que ara s’han esvaït les barreres arquitectòniques de l’antiga plaça. A més, amb la reforma de l’espai de joc, s’han incorporat propostes inclusives per als infants. S’han buscat propostes que fomenten la participació individual i col·lectiva: jocs clàssics, durables, de línies senzilles. 

Redacció