.

Ricomà, amb la vara de comandament

Hi ha força expectació per seguir la investidura de Ricomà

Ricomà amb Ballesteros

Pau Ricomà ha estat investit alcalde de Tarragona poc abans de la una del migdia i en primera votació aquest matí en una jornada històrica ja que l’ha convertit en el primer alcalde d’ERC en vuitanta anys. Tarragona ha estat governada des de la represa de la democràcia municipal per socialistes i convergents i per cap altra formació.

Ricomà ha aconseguit els vots esperats, catorze, mentre Jose Fèlix Ballesteros, José Luís Martín i Rubén Viñuales han aconseguit els vots dels seus regidors. L’han votat ERC -set vots-, ECP -dos-, Junts x Tarragona -tres- i la CUP -dos-.

Ricomà ha promès i ‘per imperatiu legal’ al rei i a la Constitució, i per expressió democràtica ‘manifesto ferm compromís amb els valors de la república, seguiré treballant x una Catalunya lliure, pròspera i seguirem lluitant per la llibertat dels presos i pel retorn dels exiliats’.

Els nou regidors que li han donat suport han seguit un model semblant, recordant els presos i exiliats.

Hi havia força expectació i s’ha habilitat la rotonda situada a l’avantsala del saló de plens amb pantalles de vídeo, perquè el públic pugui seguir la jornada. Una quarantena de periodistes estan acreditats. Hi ha hagut corredisses per agafar seient. Abans de la sessió s’han sentit crits de ‘Llibertat presos polítics’.

De 1979 a 1989 va governar el socialista Josep Maria Recasens; el va seguir el convergent Joan Miquel Nadal amb un llarg mandat de divuit anys, fins que en 2007 van guanyar les eleccions de nou els socialistes i Josep Fèlix Ballesteros va accedir a l’alcaldia.

Als set vots d’ERC se li sumaran els tres de Junts x Tarragona, els dos d’ECP i els dos de la CUP, que li otorgaran la majoria absoluta de 14 vots, sobre 27 regidors. ERC iniciarà mandat governant amb ECP, en un acord segellat divendres, i obert a l’entrada de la CUP.

Entre els assistents, destaca la presència del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Sr. Eusebi Campdepadrós, primer secretari de la mesa del Parlament de Catalunya, Jordi Salvador i Joan Ruiz diputats al Congrés i Santi Castellà, senador.

La sessió s’ha iniciat a les 12h com la constitució de la Mesa d’Edat, formada pel secretari general de l’Ajuntament, el conseller de més edat, Manel Castaño, i el de menys edat, Mario Soler.

Acte de Fridas a les portes de l’Ajuntament

D’altra banda, el col.lectiu Fridas ha protagnitzat un acte a les portes de l’Ajuntament recordant les víctimes de la violència de gènere.

Tarragona no és independentista

Després de la proclamació de Pau Ricomà com alcalde de Tarragona, s’ha donat pas als discursos dels portaveus dels diferents partits polítics amb representació a l’Ajuntament. Ha començat parlant Elisa Vedrina, del PP, donant l’enhorabona i molta sort a Pau Ricomà, però, això sí, recordant-li que “des del PP no permetrem que Tarragona deixi de ser una meravellosa ciutat per a convertir-se en un instrument més a favor del procés dels presos polítics” . Elisa vol deixar clar que el pacte que li ha portat a ser alcalde a Ricomà “és un pacte entre populistes i independentistes”, a aclarit entre algunes esbroncades del públic assistent. També ha volgut recalcar que “les normes jurídiques no són inamovibles però la seva modificació és incompatible amb la seva infracció”, comentari al que Dídac Nadal candidat de JuntsxTgn, assegut al darrere d’Elisa, ha reaccionat amb un gest de no estar-hi massa d’acord. “El 60% de la població tarraconense no és independentista” i “esperem que aquest mandat no es converteixi en una competició per a veure qui és més independentista i radical”, són alguns dels comentaris més rellevants d’Elisa que la majoria del ple no ha pres amb molta simpatia.

“Hem fet fora la màfia”

Laia Estrada portaveu de la CUP, ha continuat amb el seu discurs defensant el seu pacte amb ERC, al·ludint al fet que Pau Ricomà va acceptar les seves propostes polítiques i assegurant que “hem fet fora la màfia” fent referència a l’equip de Ballesteros qui “ha estat malgovernant Tarragona durant 14 anys”, segons la Laia, qui ha respòs al famós ‘pacte d’odi’ que li han encomanat a la CUP i els altres partits independentistes tot dient que “res més lluny es tracta d’un pacte d’amor a Tarragona”, ha aclarit Laia sota les rialles del públic.

Regidors de l’Ajuntament de Tarragona al complet. Foto: Cedida

“Pacte de l’odi”

Rubén Viñuales, per la seva banda, ha volgut contestar a la Laia Estrada afirmant que el que estan portant a terme és un ‘pacte d’odi’ i ho ha fet referint-se a a una contesa succeïda entre una simpatitzant d’ERC que, assegura haver-li insultat fortament mentre anava amb la seva dona i la seva filla de 4 anys amb desqualificatius com “fill de puta” o “fora, merda”. Rubén exigeix al nou alcalde acabar amb aquestes conductes i ha afirmat que “Tarragona ha anat de Guatemala a Guatepeor”. Rubén ha volgut donar un repàs a tots els partits que conformen el pacte del nou govern amb sentencies molt polèmiques com la que li ha fet a als ‘comuns podem’ que assegura haver traït el partit i els seus votants en acceptar la coalició. Viñuales a s’ha dirigit a Dídac Nadal, també, recordant-li que “vostè ha dit que no és un tema de cadires pel que no entra al govern, vostè no entra al govern perquè li han dit públicament que no el volen al govern”. I ha finalitzat amb una petita advertència a Pau Ricomà “si al seu mandat no pensa només en Tarragona, ens hi trobarà, i de quina manera ens trobarà”, referint-se als assumptes ideològics i de banderes a les que Rubén assegura que ERC es dedica deixant de banda la vertadera política.

“Una ciutat republicana”

Xavier Puig, portaveu del grup municipal ERC a Tarragona, deixa clar, per la seva banda, que esperen una Tarragona republicana on cada persona sigui amo i propietari del seu destí, aspecte que curiosament desentona amb els resultats electorals obtinguts els quals han nomenat alcalde al Sr. Fèlix Ballesteros per número real de vots i, que després dels pactes corresponents, ha acabat sent-ho Pau Ricomà, paradoxa que crida bastant l’atenció.

Comiat a Ballesteros

Sandra Ramos ha finalitzat els discursos com a portaveu del PSC de Tarragona explicant que el partit socialista ha votat a Ballesteros com a alcalde perquè “així ho han decidit la majoria dels ciutadans de Tarragona a les eleccions del 26M”.També ha recordat que el PSC és el partit que realment avoca per la democràcia, la justícia social, les llibertats, la igualtat, el catalanisme polític i un partit inclusiu que defensa realment un estat de benestar amb serveis públics que es torna “l’únic patrimoni dels qui no tenen patrimoni”. Per últim, Sandra ha dedicat unes emotives paraules de comiat al ja ex alcalde de Tarragona Jose Fèlix Ballesteros sota un aplec d’aplaudiments del públic de dins i fora del ple.

En acabar amb els discursos, Pau Ricomà ha volgut treure el cap al balcó de l’Ajuntament per atendre a tots els ciutadans que romanien a la Plaça de la Font expectants per la seva aparició i que l’han rebut sota aplaudiments i ovacions i amb el càntic dels Segadors i banderes independentistes. Tot un espectacle que crida al fanatisme més pur, aquell que catalanistes i fidels seguidors de l’esquerra republicana que avui governa, es dediquen a jutjar de forma ferma quan es tracta de nacionalisme espanyol. Una altra paradoxa viscuda avui a l’investidura de l’Ajuntament de Tarragona.

Espectadors a la Plaça de la Font rebent a Pau Ricomà. Foto: Soraya Rodríguez

Tarragonins i tarragonines cantant l’himne dels segadors. Foto: Soraya Rodríguez

Si voleu seguir el ple al complet ho podeu fer clicant a aquest enllaç de l’Ajuntament de Tarragona.

Soraya Rodríguez