.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat de la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill, i del tercer tinent d’alcalde, Xavi Puig. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha afirmat que el seu projecte de canvi de la ciutat “ha de transcendir” més enllà de la legislatura actual “perquè sigui real”. Ricomà, acompanyat de pràcticament tot el govern municipal, ha fet balanç aquest dilluns del primer any de mandat al capdavant del consistori. Un any que ha estat marcat per les emergències -com el temporal Gloria, l’explosió a IQOXE i la covid-19- i les manifestacions posteriors a la sentència del procés, però que per Ricomà “no han fet girar ni un mil·límetre” el seu objectiu de canvi. De fet, el batlle no ho ha posat com a excusa per no haver pogut executar tots els projectes que tenien planejats, i ha demanat que es valori la gestió que han fet d’aquests imprevistos.

“Els valors als quals no renunciarem són la transparència, l’honestedat, la proximitat i la participació”, ha assenyalat Ricomà, que ha posat damunt la taula “la capacitat de diàleg polític” que han tingut com a govern en minoria “per pactar amb gairebé tots els partits”. El batlle ha citat els consensos per defensar els interessos de la ciutat en matèria ferroviària, arran de l’explosió a IQOXE o per utilitzar els romanents de crèdit.

Ricomà, la primera tinent d’alcalde Carla Aguilar-Cunill, i el conseller d’Urbanisme Xavier Puig, han fet un repàs a la feina feta, i per fer, en totes les àrees del govern. Han destacat la voluntat de convertir Tarragona en una “ciutat cuidadora” amb un “projecte cohesionador” de la ciutadania, a partir d’un reforç dels serveis socials. “Els vincles fonamentals per la millora social de Tarragona passen per la cerca de consensos. Les altres forces també són part del canvi a la ciutat”, ha indicat Aguilar-Cunill. En aquest sentit han parlat dels consells de districte, una de les mesures estrella del programa electoral d’ERC que es troba en una fase embrionària i que, segons Ricomà, s’ha endarrerit per la covid-19 però que en els propers mesos agafarà impuls.

Puig, per la seva banda, ha detallat les diferents actuacions urbanístiques que s’han fet en els darrers mesos a la ciutat i ha posat el focus en el pla de rehabilitació d’habitatges de la Part Alta dotat amb 600.000 euros i en el cens de pisos buits que es realitzarà. També ha mencionat que el consistori impulsarà un estudi independent de la qualitat de l’aire i que el consistori “treballa a fons la neteja” de la ciutat.

En matèria cultural, “ens hem trobat una feinada per fer”

En matèria cultural Ricomà ha disparat contra l’anterior equip de govern i ha afirmat que s’han “trobat una feinada per fer”. Ha tornat a posar damunt la taula la posada en marxa d’un centre d’art i ha anunciat que es desenvoluparà el pla de biblioteques, amb “una biblioteca central a la Tabacalera”. En matèria de patrimoni ha recordat que invertiran 200.000 euros anuals en la conservació dels monuments. Per l’equip de govern, el patrimoni ha de ser el principal reclam turístic de la ciutat. “Estem treballant perquè el parc hoteler de Tarragona tingui un creixement rellevant. El nostre model no serà la massificació, sinó la sostenibilitat”, ha promès. A més, ha anunciat una ampliació i millores al Centre d’Intercanvi de Mercaderies (CIM) i al polígon industrial Riu Clar.

Amb tot, l’alcalde tarragoní ha reconegut: “Ens hagués agradat executar més coses, però primer hem de canviar un ajuntament que, en qüestions de personal, està mal organitzat i és poc àgil”. A més, ha exhibit bona sintonia amb el soci de govern, En Comú Podem Tarragona i ha rebutjat una ampliació de l’executiu. “Treballem amb l’escenari de nou regidors. Ens sentim molt còmodes i hi ha molta confiança”, ha afirmat.

A la roda de premsa de balanç hi han assistit gairebé tots els membres del govern municipal, a excepció de la consellera Laura Castel (ERC), que deixarà el càrrec en els propers dies per dedicar-se exclusivament a la seva tasca com a senadora.

Eloi Tost – ACN