.

.

TOTS 21

Imatge d’arxiu d’un plenari telemàtic.

Encara no s’havia iniciat aquest divendres el primer plenari (encara telemàtic) en què el govern de Tarragona no té garantida la majoria després que Carla Aguilar-Cunill, dels Comuns, abandonés l’executiu local, i els trets dialèctics volaven d’un costat a un altre amb un grau de crispació inèdit fins ara. Tot just quan encara s’estava votant altres i baixes de juntes generals de les empreses municipals, l’oposició ha posat damunt la taula la situació d’Hermán Pinedo, de qui l’alcalde, Pau Ricomà, ha preguntat en un primer moment al secretari si se l’havia de considerar com a regidor no adscrit. Era la primera manifestació pública de la seva actual condició. Però una intervenció de Dídac Nadal, defensant la incorporació del perpetuador de les Festes de Santa Tecla, Josep Ramon Tules com a conseller de l’EMDE i reclamant a l’oposició que argumentés perquè hi podien votar en contra, ha donat sortida als retrets creuats.

La consellera socialista, Begoña Floria, l’ha acusat de fer «demagògia» i d’una intervenció «patètica», entre altres coses perquè segons ha recordat va ser proposat com a perpetuador per ella. I a partir d’aquí, la regidora no adscrita Sònia Orts ha parlat en nom d’ella i del seu company de condició, José Luis Calderón, atacant el flanc obert de Pinedo. Després de definir Junts com «el partit que està en terra de ningú», ha afirmat que «a nosaltres dos se’ns va treure de manera dictatorial la representació als consells d’administració de les empreses municipals. Ara permeten que un adscrit estigui dins dels consells, portant conselleries i gaudint de tots els privilegis», deixava anar abans de carregar contra Jordi Fortuny («vostè va començar en un partit i ha acabat en un altre») i Junts «té dos regidors en terra de ningú. Em dona vergonya. O Tots blancs o tots negres. Benvinguts al Club Súper 3».

Tot seguit, la portaveu socialista Sandra Ramos assegurava que «passen coses molt estranyes» i ha entrat al gra: «Vostès han pactat amb un trànsfuga», ha reblat abans de denunciar de nou «el repartiment no proporcional de consellers a les empreses municipals. Totes les accions han de tenir conseqüències. I per descomptat, no té res a veure amb persones concretes», afegia en referència al seu vot en contra a Tules.

I poc abans que tot plegat degenerés en un girigai propi de tertúlia televisiva, que ha fet que Ricomà amenacés fins i tot en tallar micros, el batlle ha considerat «reveladores» les intervencions de l’oposició i les ha atribuït a un ànim de «revenja. Nosaltres no considerem que aquest senyor sigui un trànsfuga perquè no s’ha mogut de lloc. Però tot això són interpretacions. No tindrà cap benefici de la decisió. No guanya res, fins i tot perd competències i no tindrà despatx com a grup». En aquest punt les bales dialèctiques ja apuntaven fins al pianista, i l’alcalde ha esclatat: «Demostren poca educació política. Han de tenir respecte pels torns. Em toca parlar a mi, per molt que vostès estiguin enfadats. Això no pot anar així de cap manera, estan rebentant la imatge de l’ajuntament» practicant «filibusterisme», ha reblat abans de recordar als socialistes «que vostès van trencar durant l’anterior mandat un grup municipal per treure’n benefici», en la figura de Josep Maria Prats, «que va passar a tenir competències i carteres. A més, es van encarregar de fer una distribució asimètrica dels consells. Així que de lliçons, cap. Estem governant amb més claredat que vostès, i amb moltíssima diferència».

Ja en dinàmica de plenari, Carla Aguilar ha aprofitat per recordar «els dos escrits» presentats davant «el punt d’inflexió en la legislatura» que ha suposat «l’expulsió» de forma «unilateral» d’ECP de l’equip de govern. En aquesta línia. El primer feia per tant referència a la renúncia a les competències i el segon, el registre per escrit de la consideració de Pinedo com a «trànsfuga» reclamant l’aplicació dels atributs del Pacte Antitransfugisme. Una apreciació que, segons Ricomà, «té diferents interpretacions».

Presa de possessió del nou conseller de Ciutadans

Moment de la presa de possessió de Sergio Píriz Martín (Cs), en substitució de Francisco Domínguez. Foto: Ajuntament

D’altra banda, Sergio Píriz Martín és des d’avui nou conseller de l’Ajuntament de Tarragona. Píriz, de Ciutadans, en substitució de Francisco Domínguez. Ricomà ha presidit l’acte i li ha atorgat al nou conseller el botó amb l’escut de l’Ajuntament i la medalla.

J.S.