.

Pla general de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i representants de la Fundació Rosa Maria Vivar durant la presentació del nou centre de tractament de l’Alzheimer. Foto: ACN

La ciutat de Reus disposarà l’any vinent d’un centre pioner a Catalunya en el tractament de l’Alzheimer. L’equipament estarà gestionat per la Fundació Rosa Maria Vivar i tindrà capacitat per a 80 usuaris de centre de dia i per a seixanta més a la unitat de rehabilitació cognitiva. L’entitat ha tramitat una sol·licitud a la Generalitat per a 40 places públiques pel centre de dia que permetrien l’accés a la teràpia a pacients amb recursos limitats. Per la seva banda, l’Ajuntament de Reus ha cedit un terreny edificable de 4.300 metres quadrats a l’avinguda d’Antoni Planàs i Marca per construir el centre, que tindrà un cost d’1,8 MEUR.

Actualment el centre gestionat per l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp és l’únic espai especialitzat en l’atenció d’aquesta malaltia. Un grup de professionals altament qualificats desenvolupen aquesta tasca en un espai de dimensions reduïdes, en règim de lloguer, amb capacitat per a 25 usuaris. El volum estimat de malalts a l’àrea d’influència de Reus és de 5.600 persones i de 16.500 al conjunt de la demarcació de Tarragona.

El futur Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar tindrà 1.000 metres quadrats construïts i una àmplia zona enjardinada. Està previst que l’obra s’acabi l’últim trimestre de l’any vinent. El gruix del pressupost -1,2 MEUR- es cobrirà gràcies a l’aportació del patrimoni personal de Rosa Maria Vivar, juntament amb la col·laboració d’altres famílies de Reus. Els impulsors del centre també han sol·licitat recursos a la Fundació ‘la Caixa’.

L’alcalde, Carles Pellicer, ha presidit aquest dilluns la presentació del projecte i ha agraït tant a la Fundació com a l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp la posada en comú dels dos projectes per fer possible la realització del nou equipament, una necessitat llargament esperada per les famílies i persones afectades per la malaltia. A més, l’alcalde ha explicat que s’està treballant amb la Generalitat perquè aquest centre pugui disposar de places públiques.

Els 30 terapeutes que treballaran al nou centre desenvolupen un programa d’estimulació cognitiva, acreditat per la Generalitat, que té com a principal objectiu alentir la progressió dels símptomes dels trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim de temps possible les capacitats cognitives físiques i funcionals de la persona, tot tenint en compte les seves emocions i la seva identitat.

El tractament integra sessions individuals i grupals de musicoteràpia, laborteràpia, estimulació sensorial i basal, teràpia d’orientació a la realitat, teràpia emocional i activitats de socialització, entre altres mesures. En el disseny del centre també s’hi ha previst un espai per oferir teràpies d’estimulació i rehabilitació cognitiva, per aquelles persones que tot i no haver desenvolupat una demència pateixen deteriorament cognitiu.

ACN