.

.

TOTS 21

Una imatge de la roda de premsa d’aquest matí.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha confirmat aquest matí en roda de premsa que el govern central garanteix la continuïtat del projecte d’estació intermodal d’alta velocitat a l’eroport. Ho ha fet després d’agafar una via paral·lela a la que ha descarrilat al Prat perquè «l’ajuntament té interlocució i agenda pròpia». I en aquest sentit ha desvetllat la reunió mantinguda ahir mateix a Madrid amb els alts dirigents d’AENA.per part dels representants de la comissió d’infraestructures del consistori, acompanyats pel president de la Cambra de Comerç, Jordi Just, de cara a visualitzar el consens tant del territori com del teixit empresarial. La cita, pactada entre Pellicer i el president de l’ens, Maurici Lucena, el passat 23 de juliol en el marc d’una reunió de la comissió política del sistema aeroportuari català, ha servit per mantenir el llum verd a la inversió a la capital del Baix Camp i permetre continuar superant pantalles de cara a la concreció final del futur equipament,

La creació de la comissió d’infraestructures al consistori, que incorpora el PSC i per tant obre les portes de secretaries i ministeris, ha estat una de les claus per continuar surant damunt de tant xivarri de trinxeres, i explica la presència al costat del batlle de l’exregidora del PSC i diputada al Congrés, Sandra Guaita, aquest matí en el contacte informatiu amb els periodistes. També hi han estat presents la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, i Just. Pellicer ha avançat les següents passes que es donarà des de la capital del Baix Camp per lligar la inversió, i que passen per  convèncer ara ADIF i el Ministeri de Transports per cremar etapes i definir la ubicació de l’estació com més aviat millor. Per aquest motiu, Pellicer ha anunciat que avui mateix ha demanat reunió amb l’organisme de gestió de les infraestructures ferroviàries que és, al capdavall, qui té la clau per desllorigar la inversió per al nou equipament. Quan s’hagi aconseguit, el consistori tornarà a reunir-se amb AENA per perfilar definitivament la connexió entre l’estació i l’aeroport. Una inversió que hauria d’entrar dins del pla DORA 2022-2026, que aglutina les inversions que s’hauran de dur a terme en tots els aeroports espanyols en els propers anys. De l’anterior edició del pla, Reus ja va fer-se amb vora 20 milions d’euros per millores a la terminal de l’aeroport.

Segons el relat de Pellicer sobre la cimera d’ahir a la capital d’Espanya, «AENA veu amb molts bons ulls l’estació» de cara a captar més vols i potenciar-ne el seu ús». Tanmateix, un dels condicionants plantejats des de l’ens és que ADIF defineixi una ubicació el més a prop possible tant de l’aeroport com de la xarxa ferroviària existent, partint de criteris que combinen la reducció de costos amb el de garantir-ne la connectivitat. «Avancem conscients de que continuen els acords i valorem molt la complicitat d’AENA», afegia l’alcalde.

Llauradó ha assenyalat que la línia per la qual circula Reus té com a següent parada els despatxos d’ADIF. I en aquest punt ha recordat la importància de la licitació, el passat 23 de juliol, de l’estudi de viabilitat de la remodelació de la xarxa ferroviària al territori per part de l’executiu central.  Si bé té un termini de redacció de 15 mesos, Berasategui ha puntualitzat que «no esperarem tant. Demanarem que el punt concret de la ubicació de l’estació intermodal sigui prioritari» i agafi alta velocitat.

Per la seva banda, Guaita ha posat en valor el «consens» del territori, una característica que sempre aplana debats polítics, i «el compromís del govern d’Espanya», visualitzat precisament en la redacció d’aquest estudi de viabilitat de la xarxa ferroviària a la demarcació. Un document que vol avaluar freqüències i necessitat de més convois per satisfer una demanda en creixement dins d’un sistema de gestió ja de per sí complexe. De fet, l’assumpció per part de Madrid de la necessitat de fer front a la remodelació d’una gestió propera al colapse va motivar l’amplicació de la partida inicialment inclosa dins dels pressupostos generals de l’Estat per enguany, que només contemplava la redacció d’un estudi de viabilitat de la creació d’un vial de mercaderies per l’interior.

Finalment, Just ha assegurat que va sortir de la reunió d’AENA satisffet perquè aquest cop «no ens han embolicat. Ara volem que es faci ràpid, perquè aquesta vegada no podem perdre el tren. ja n’hem perdut molts».

J.S.