.

.

TOTS 21

L’alcalde, Carles Pellicer, acompanyada de la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero. Foto: Tots21

L’ajuntament de Reus va tancar el pressupost municipal del 2020 amb una reducció de 61 milions d’euros del deute acumulat respecte al 2019, gràcies en bona part a desfer-se del llast de l’Hospital Sant Joan, que per sí sol ha suposat eixugar un passiu valorat en 57 milions d’euros. Si ampliem el focus de la recerca de cara a fer-lo menys tàctic i més estratègic, en els 10 anys de mandat de l’alcalde, Carles Pellicer, s’ha passat de 435 milions d’euros en números vermells a només 109 milions, és a dir, d’una ràtio d’endeutament (diferencial entre ingressos i despeses corrents) disparada fregant el 120% (amb tutela de l’Estat inclosa) al 71% actual. En l’altra cara de la moneda, l’any passat es va tancar amb un romanent de tresoreria positiu de 5,5 milions d’euros, dels quals només 2,8 milions estaran a lliure disposició per al pressupost d’enguany. Aquesta quantitat anirà a completar per la via de modificacions de partides aprovades en plenari el pla d’inversions (1,8 MEUR) i el pla de reactivació econòmic i social (1 MEUR). La resta estan destinats a pagaments plurianuals ja compromesos amb anterioritat, com les obres de la Boca de Mina i del Centre Social del Roser (en total 413.000 euros) així com plans d’ocupació i accions vinculades al primer pla de reactivació davant la Covid (714.000 euros). Els 1,5 MEUR restants seran per compensar els efectes que la covid-19 va causar en contractes que es van haver de suspendre o congelar.

Totes aquestes dades han estat fetes públiques aquest dijous en una roda de premsa protagonitzada per Pellicer i la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero. La responsable de les sumes i restes del consistori ha afegit que el grau de compliment del pressupost del 2020 «és del 92%», si bé no ha detallat el percentatge específic relatiu només a les previsions d’inversions realment dutes a terme. En tot cas ha reconegut que la reducció de despeses per la Covid i la injecció del 28 de desembre d’1,8 MEUR dels ingressos compromesos per l’Estat explica part del superàvit, juntament amb «la bona gestió», segons apuntava Pellicer. «Tots els indicadors avalen la solvència de l’actuació municipal», argumentava el batllet posant en valor «el pagament a 10 dies als proveïdors» que atresora ara l’ajuntament reusenc.

L’alcalde també ressaltava la capacitat d’estalvi i l’augment d’ingressos com a clau per entendre el romanent positiu. I alhora deixava clar que el sanejament dels comptes any rere any s’ha aconseguit malgrat una situació política que l’ha obligat a prorrogar dos anys els pressuposts i a presentar dos cops mocions de confiança per treure’ls endavant. Tant ell com Caballero han explicat també que aquests majors ingressos no justifiquen una baixada d’impostos, perquè tal com recordava la regidora «el romanent correspon a un exercici en concret, el tenim enguany. Si abaixem impostos, haurem de reduir inversions i despeses, i l’any vinent ens veuríem obligats a tornar-los a pujar».

J.S.