.

.

TOTS 21

Imatge d'una espigolada. Foto: Cedida

Imatge d’una espigolada. Foto: Cedida

El Programa de Gestió Alimentària de Reus, que lidera la Regidoria de Benestar Social, ha rebut 70.370 kg d’aliments procedents de 57 espigolades organitzades l’any 2022 que han suposat un estalvi econòmic de 51.903 euros. Des del maig de 2020, en plena crisi social provocada per la pandèmia de la COVID-19, aquest programa col·labora amb la Fundació Espigoladors per promoure l’aprofitament alimentari. Fruit d’aquesta col·laboració, durant els anys 2020, 2021 i 2022 s’han recollit 184.171 kg d’aliments procedents de 146 espigolades que han suposat un estalvi econòmic de 129.563 euros. Cal destacar que el Programa de Gestió alimentària de Reus ha rebut finançament per part de l’Agència de Residus de Catalunya per desenvolupar el Programa d’espigolades al Camp de Tarragona durant els anys 2021 i 2022.

Aquesta iniciativa consisteix en el fet que persones voluntàries s’encarreguen de recollir el producte que l’agricultor, per diferents motius, no pot recollir, tot i que encara conserva les condicions i qualitat per ser consumit. Un cop recollit el producte, compta amb la col·laboració del Taller Baix Camp, responsable de la recollida, el triatge i la distribució dels aliments recuperats del Programa de Gestió Alimentària de Reus.

La majoria de fruites i verdures s’han recuperat a través de les espigolades i una altra part a través de donacions dels mateixos productors.

El programa de gestió alimentària rep la major part de productes recuperats i una petita part es destina directament a altres entitats socials que treballen amb la distribució d’aliments per a persones en situació de vulnerabilitat (Banc dels aliments, Creu Roja, Càritas…).

Integració social i voluntariat
Aquesta col·laboració entre la Regidoria de Benestar Social i la Fundació Espigoladors, més enllà de l’àmbit de la gestió alimentària, també té incidència en l’àmbit del voluntariat i de la cohesió Social.

Des del principi de la col·laboració fins a desembre de 2022, han participat en les espigolades més de 500 voluntaris/àries, a títol individual o a través d’entitats de la ciutat o de projectes socials.

Com participar en les espigolades
Tothom que vulgui participar-hi es pot inscriure a través d’aquest enllaç: https://espigoladors.cat/ca/espigolaments/.

Fundació Espigoladors
La Fundació Espigoladors és una empresa social que des del 2014 treballa per l’aprofitament alimentari d’una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.

L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida del seu projecte és l’activitat d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.