TOTS 21

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en plena reunió telemàtica. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha reunit aquest dilluns, 22 de març per via telemàtica amb els alcaldes de Cadis, Girona, Lleida, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Torrelavega, Pamplona, València i Saragossa, per unir esforços del món local per sol·licitar una reunió immediata a la ministra d’Hisenda per replantejar les ajudes estatals als municipis, avançar en un nou sistema de finançament de les entitats locals que millori l’actual i definir l’accés al finançament europeu dels ajuntaments pel que fa als fons assignats a Espanya per import de 140.000 milions d’euros.

En concret, els alcaldes reclamen al govern central els següents punts:

  • L’aprovació de manera urgent d’un Fons de Reconstrucció Local per valor, almenys de 4.000 milions d’euros.
  • L’aportació d’un Fons del Transport d’almenys 1.000 milions d’euros, ampliables per poder fer front als efectes que puguin produir-se durant 2021.
  • El reconeixement del protagonisme que les entitats locals han de tenir en la gestió directa de Fons de la Unió Europea per a la Reconstrucció, fent efectiva la transferència del 14’56% dels mateixos, que equival a la participació de l’Administració Local en la despesa públic de l’Estat.

Els alcaldes han posat de manifest durant la reunió “l’abandonament manifest” del finançament dels ajuntaments per part del govern de l’Estat, i han posat en valor el paper dels alcaldes pel conjunt de la ciutadania que representen.

Els alcaldes reivindiquen el paper fonamental que han jugat tots els ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, independentment del seu color polític o de la seva situació economicofinancera. El combat contra la pandèmia els ha suposat un gran forat financer per pagar els serveis públics que necessiten els nostres veïns.

Igualment, reivindiquen els acords assolits per unanimitat en el si de la FEMP per reclamar a Govern d’Espanya que arbitri un sistema d’ajudes a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus. Aquests ajuts són imprescindibles perquè els municipis segueixin prestant els seus serveis públics i ajudant als que més ho necessiten durant l’actual crisi econòmica.

Finalment, els alcaldes s’han compromès a seguir defensant la igualtat i la solidaritat en el repartiment dels fons estatals entre els municipis, així com a preservar els interessos de tots els ciutadans independentment del municipi on visquin i de la situació econòmica en què es troben seus ajuntaments.