.

.

TOTS 21

L'equip de govern i Cs aproven la modificació de la polèmica ordenança de civisme

L’equip de govern i Cs aproven la modificació de la polèmica ordenança de civisme

Reus prohibeix la mendicitat «agressiva, insistent o intrusiva» vers els ciutadans. És un dels punts que l’equip de govern de l’Ajuntament de Reus ha matisat i retocat sobre la polèmica ordenança de civisme, que novament ha passat aquest divendres al migdia pel ple municipal i s’ha aprovat amb els 18 vots del govern, format per JxCat i ERC i Ara Reus, i també de Cs. La resta de grups a l’oposició -PSC i CUP- han votat en contra d’un nou text on hi veuen contradiccions. Critiquen al govern que no li tremoli el pols en imposar sancions a pidolaires o per accions com ara no tirar aigua sobre els orins dels gossos -multat amb 800 euros. La normativa ha hagut de modificar uns articles en concret arrel d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va tombar-los per falta de concreció.

Aquesta obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública s’ha afegit a la nova redacció de la normativa. El text, per altra banda, també matisa, per ordre del TSJC, la prohibició de la mendicitat -es concreta en els casos «que es faci de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal». També s’ha afegit concreció en la prohibició d’anar despullat o amb el tors nu per la via pública i l’ús de patinets en voreres.

El debat de la modificació puntual de l’ordenança de civisme ha eclipsat part d’un ple, que ha arrencat amb una protesta veïnal contrària a la pujada, d’un 10%, dels impostos municipals. La regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, ha argumentat la normativa busca garantir l’ordre i la convivència. La CUP, però, ha insistit en què cal treballar més les accions socials i no pas sancionadores per eradicar la mendicitat. «És un text absurd, per què portem tantes versions i sentències de l’ordenança? Hi ha contradiccions que demostren el seu sentit ideològic, basat en la prohibició», ha manifestat Èdgar Fernández, portaveu de la CUP.»Els hauria de fer mal d’estómac multar a gent que demana, i el concepte d’actitud agressiva és totalment subjectiu, quin sentit té?», s’ha preguntat. Des de l’entrada en vigor de la polèmica ordenança, ara fa tres anys, s’han aixecat 91 actes a la mendicitat des de l’entrada en vigor de l’ordenança, ara fa tres anys, però cap ha derivat en sanció. També el PSC ha carregat contra aquesta qüestió. «Intentem evitar la sanció, treballem altres valors que no sigui aquest», ha dit el portaveu socialista, Andreu Martín. Segons Martín, posar pals a les rodes als patinadors pot desmotivar aquelles persones que busquen una alternativa a l’ús del vehicle. «Es prohibeix, però tampoc hi ha cap solució perquè la ciutat no està adaptada», retreu Fernández.

El govern es queda sol aprovant el PAM

En el ple també ha generat un llarg debat el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023, un «full de ruta» amb caràcter consultiu i vinculat als pressupostos municipals, liderat per la vicealcaldessa Noemí Llauradó. Llauradó ha desgranat algunes de les idees que recull el PAM, com ara l’impuls de l’estació intermodal, la construcció de dos nous centres cívics i una piscina coberta, la revisió del pla de mobilitat urbana -inserint els patinets-, la constitució d’un consell municipal d’habitatge o la creació d’una empresa elèctrica pública.

El govern, però, s’ha quedat sol en l’aprovació del PAM. L’oposició en bloc ha criticat durament el PAM i el seu llistat de fins a 500 iniciatives. «Una pèrdua de temps total, és paper mullat i un engany a la ciutadania», ha criticat Andreu Martín, portaveu del PSC. «És el programa electoral d’ERC, ple de propostes inconnexes i carregat de contradiccions; sense cap calendari això és un brindis al sol», ha etzibat Marta Llorens, de la CUP». «No hi ha concreció, és poc creïble, una carta als Reis Mags», coincidien des del grup de Cs.

ACN.