.

.

TOTS 21

Noemí Llauradó i Carles Pellicer durant la roda de premsa d’aquesta tarda. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Reus detinarà una quantitat «similar» a la de l’any passat (4,5 milions d’euros) per dotar de contingut i no només de paraules al segon Pla de Reactivació Econòmica i Social de la ciutat destinat a fer front a les crisis, que en són més d’una, provocades per la Covid-19. Així ho ha afirmat aquesta tarda l’alcalde, Carles Pellicer, acompanyat de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, encarregada de la coordinació entre les diferents àrees municipals per trobar la porta de sortida a l’emergència. Ho han fet en roda de premsa només hores després d’una «cimera» amb els representants del teixit econòmic i social de la ciutat. La reunió, de poc més de dues hores, estava destinada a consensuar estratègies conjuntes de cara a perfilar el segon fascicle del pla. Entre els presents, a més dels diversos regidors de l’equip de govern implicats en el seu funcionament, s’hi trobaven associacions empresarials, del comerç i dels sindicats, així com de la Facultat d’Econòmiques de les URV i els portaveus de la resta de grups municipals.

El resum de la trobada és que el consistori s’haurà gastat «fins a finals d’enguany prop de 9 milions d’euros en els dos plans (el primer iniciat el maig de l’any passat durant la primer onada de la pandèmia)», assenyalava Pellicer. El del 2020 va suposar una inversió de 4,5 milions d’euros, amb un alt grau d’execució final de fins al 85%, i el que té previst posar-se en marxa aquest 2021, que avui ha estat esboçat més que concretat, anirà per la mateixa xifra. Llauradó ha afirmat que es reeditaran els bons. «Han tingut una valoració molt positiva per part dels assistents a la cimera perquè han reactivat l’activitat econòmica» i han generat un gran retorn, a més d’atraure «diners d’altres municipis», en paraules de Pellicer. Ara bé, la republicana ha puntualitzat que el moment per posar-los en funcionament de nou serà escollit amb cura «entre tots», i estarà lligat a la «desescalada de les mesures» de prevenció de la Covid dictades pel PROCICAT:

Tant Pellicer com Llauradó han deixat clar que aquest segon pla se centrarà en «fomentar l’ocupació, l’impuls de l’emprenedora i els ajuts als col·lectius que més ho necessitin». «El full de ruta de la nova estratègia serà el d’evitar que molt de les persones que es troben en EROs passin a un ERE i acabin a l’atur». Per aquest motiu es pensen impulsar mesures lligades a l’activitat de l’Institut Mas Carandell treballant la creació de noves cooperatives, així com reeditar els plans d’ocupació i afegint estímuls per generar ocupació a empreses i autònoms.

Dues derivades més de la roda de premsa. Els diners «sortiran dels recursos propis de l’ajuntament gràcies a la situació financera estable que tenim», segons l’alcalde. Això no vol ir que no es faci el possible per fer-se amb recursos d’altres administracions i buscar vies per desviar cap a Reus els fons europeus de reconstrucció. I en aquest sentit Llauradó apostava per aliances amb poblacions del territori per presentar projectes sobre transformació digital i energètica que permetin obtenir fons Next Generation EU. Finalment, Pellicer ha introduit com un dels sectors que es veurà específicament inclòs en aquest segon pla el de l’esport, des de gimnasos fins a clubs.

J.S.