.

.

TOTS 21

Imatge de la roda de premsa d’aquesta tarda.

L’ajuntament de Reus ha decidit anticipar el segon Pla de Reactivació Econòmica de la ciutat davant els efectes de la pandèmia en el teixit empresarial, i ho ha fet amb dues mesures de caràcter fiscal. Segons ha anunciat l’alcalde, Carles Pellicer, en roda de premsa, la primera acció “amb caràcter immediat perquè són fets i no promeses” és una moratòria de sis mesos per a tots aquells establiments que paguin els rebuts de recollida de brossa comercial i ocupació de via pública. El cobrament s’ajornarà fins al 5 d’octubre i no fins al 5 d’abril, com estava previst en un primer moment. La segona línia d’actuació prioritària és l’exempció de la taxa de l’ocupació de la via pública i de la recollida de la brossa durant els primers tres mesos d’enguany a marxants, restauradors, bars i gimnasos.

La decisió arriba després de la reunió mantinguda per Pellicer i altres membres de l’equip de govern aquest matí amb representants de l’associació que agrupa els gimnasos de la ciutat recentment constituïda (ARCES), així com de les tres entitats que agrupen la restauració existent a la ciutat: la delegació reusenca de l’AEHT, la sectorial del Tomb de Ravals i la que ha sorgit fa dues setmanes sota la denominació de SOS Hostaleria i que va mobilitzar un centenar de propietaris d’establiments dijous passat davant l’edifici de l’Ajuntament exigint una condonació dels impostos municipals.

Segons ha detallat la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, la “pionera” (tal com l’ha definit) moratòria en el pagament (que també ha de beneficiar comerços i indústries que es regeixin pel mateix tipus impositiu de brossa comercial) suposarà que l’Ajuntament deixi d’ingressar 2,2 milions d’euros. Una quantitat que malgrat ser elevada, “no afecta la tresoreria. Tenim una salut econòmica forta”, ha garantit.

L’exempció fiscal, per la seva banda, suposarà en global que el consistori deixi d’ingressar 340.000 euros. D’aquests, 55.000 euros corresponen al que es deixarà d’ingressar per l’impost d’ocupació de la via pública a bars i restaurants; 50.000 euros més als marxants i els 235.000 euros restants es comptabilitzen per l’exempció fiscal de la taxa de recollida brossa comercial a gimnasos, bars i restaurants obligats a tancar totalment o parcialment a causa de l’aplicació de les restriccions horàries anticovid. Pellicer ha deixat clar que aquesta mesura no beneficiarà als establiments comercials que no poden obrir dissabtes. En aquest sentit ha assenyalat que es preveuen altres tipus d’actuacions per al sector en el pla de reactivació que s’està acabant de perfilar, com una nova edició dels bons.

De cara a tenir una idea de l’abast d’aquest ‘parèntesi’ impositiu en diversos graus, Caballero ha puntualitzat que a Reus s’hi registren 800 locals de restauració, 25 gimnasos i 130 marxants.

“Som conscients que l’hostaleria i els gimnasos són dos sectors molt castigats”, afirmava Pellicer, “així com d’altres. Però hem d’anar pas a pas”, afegia. L’alcalde ha afirmat que la voluntat del consistori “és fer el possible per salvar els llocs de treball que puguem” i ha reiterat que “el govern de la ciutat està al costat” de comerciants, empresaris i industrials “i compromesos a ajudar un cop més. Però tenint present, però que els recursos públics no són infinits”, deixava caure a tall d’advertència i, fins i tot, de reclam per fer reaccionar a altres administracions.

El Govern de Reus portarà la proposta d’exempció fiscal a votació de la Comissió Informativa d’Hisenda i Serveis Generals i del Ple de l’Ajuntament previst pel 19 de febrer. Pel que fa a la moratòria de 6 mesos, s’aprovarà per decret de la regidora d’Hisenda per modificar el calendari de cobraments.

Pagament fraccionat

Aquells contribuents que estan acollits al termini especial (que han sol·licitat pagar tots els impostos de manera fraccionada amb 10 quotes al llarg de l’any) cobraran el primer rebut, el 5 de febrer, tal i com estava previst. L’exempció se’ls regularitzarà a partir del mes de setembre. Si prefereixen optar als beneficis de la moratòria, caldrà que notifiquin que renuncien al pagament fraccionat.

J.Siré