.

Alejandro Fernández, Josep Fèlix Ballesteros i Josep Maria Prats el dia de la signatura del pacte tripartit del qual es va desmarcar posteriorment el regidor d’Units per Avançar, Josep Maria Prats. Foto:Tarragona21

Clam entre l’oposició per reclamar a l’alcalde socialista Josep Fèlix Ballesteros el trencament del pacte de govern a Tarragona amb el PP, un dia després de fer-se pública la sentència de lcas Gürtel. Els primers en obrir foc d’artilleria naval han estats els republicans. De bon matí el seu portaveu, Pau Ricomà, convocava a la premsa per exigir al batlle acabar la seva relació amb  partit “més corrupte d’Europa. No és una qüestió ètica, sinó de sentit comú”. Segons Ricomà, el fet que es mantingui aquest lligam al consistori “danya moltíssim la imatge de la ciutat. I si segons el líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquest partit no pot governar Espanya (en referència a la presentació a registre aquest mateix matí d’una moció de censura a Madrid), per quins set-sous ha de poder governar Tarragona?”. Ricomà obria la porta garantir una “certa estabilitat” al que resta de legislatura invocant l’oportunitat de Ballesteros d’establir “un diàleg amb l’oposició” en el qual “ens trobarà amb les portes obertes”, descartant qualsevol interpretació en clau de les futures eleccions municipals.

Seguidament la CUP feia públic un comunicat on reclamava a Ballesteros “que sigui coherent i trenqui immediatament el pacte de govern amb el Partit Popular”. “El PSC -afirma el comunicat- ha avalat la decisió del líder del PSOE Pedro Sánchez, la qual es fonamenta en el fet que la dispositiva de la sentència condemna el PP com a responsable a títol lucratiu de la causa sobre la primera època de la trama Gürtel (1999-2005). De fet, el PSOE ha qualificat el PP com un partit ‘podrido por la corrupción’, del qual es desprèn que es tracta d’una qualificació que afecta el conjunt del partit popular, independentment que sigui a nivell estatal, autonòmic o local”.

Tot seguit, i també per mitjà d’una nota de premsa, Ciutadans afegia més llenya al foc etzibant que “des del mateix dia de la creació del tripartit de govern del PSC, PP i Unió, Cs va advertir al PSC que governés en minoria a Tarragona”. Per Rubén Viñuales, portaveu dels taronges, “és el PSC el que ha de ser valent i governar en minoria, però les seves pors li van portar a aquest pacte que només li ha portat inestabilitat i desgovern”. En el fons, i llegint entrelínies, el posicionament era més un retret a Ballesteros per no haver entès el missatge d’inici de mandat de ser aliats sense entrar a govern que un reclam de ruptures.

Ja per la tarda, el Grup Municipal d’ICV-EUiA remarcava en una nota que les darreres eleccions municipals, de maig de 2015, van donar als partits d’esquerres un total de 16 escons, dos per sobre de la majoria absoluta, i que en aquestes circumstàncies no té cap sentit que sigui el PP qui és a l’equip de govern. Arga Sentís, portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, indicava que “és responsabilitat de totes les forces d’esquerra presents a l’Ajuntament de Tarragona complir amb el mandat que va expressar la ciutadania. No pot ser que, amb una majoria social d’esquerres, el PP estigui present al govern de la ciutat”.

I en línia amb els anteriors però amb matisos importants, el màxim responsable del PDeCAT, Dídac Nadal, manifestava a tarragona21.cat que “no necessito cap argument de nivell estatal per reclamar que tant el PSC  com el PP no poden continuar estant al front de Tarragona. Les experiències que he viscut en l’àmbit local” sobre la seva gestió de la ciutat “ja són suficient raó per a que marxin.